patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Agurkai

agurkai Agurkai – moliūginių šeimos žolinis augalas. Agurkai kilę iš tolimosios Indijos, kur buvo auginami jau keletą tūkstančių metų prieš Kristų.
Agurkuose yra 95-97 proc. vandens, 0,7 proc. baltymų, 2,5 proc. cukraus, taip pat mineralinių druskų, ląstelienos, vitaminų, fermentų, eterinių aliejų.

Visos naudingosios medžiagos yra ištirpusios sultyse, kurias organizmas greitai pasisavina. Agurkams aromatą suteikia eteriniai aliejai.agurkai 1 Agurkas – mažiausiai kaloringa daržovė, bet joje yra daug žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų ir mikroelementų: vario, cinko, geležies, jodo, mangano, floro. Mūsų organizmui šie elementai yra labai svarbūs, nes geležis, varis ir cinkas dalyvauja kraujo gamyboje, kalis padeda išskirti natrio chloridą ir vandenį, gerina širdies ir raumenų veiklą. Dėl mažo kaloringumo agurkai rekomenduojami valgyti besilaikantiems dietos.
Agurkai valgomi švieži, marinuoti, rauginti, iš jų gaminamos salotos, mišrainės, jie valgomi kaip garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies patiekalų. Net nedidelė agurkų porcija labai pagerina mėsos bei žuvies patiekalų skonį ir pasisavinimą. Švieži agurkai dažniausiai valgomi jauni, neperaugę, nes jie yra skanesni ir maistingesni. Maži, 3-5 cm ilgio agurkiukai, vadinami kornišonais, naudojami marinuoti. Kornišonai tinka padažams pagardinti, patiekalams papuošti. Į salotas, mišraines dedami ilgesni nei 12 cm agurkai, rauginimui tinka 10-15 cm, konservuoti – 6-10 cm ilgio agurkai.
Agurkai pasižymi gydomosiomis savybėmis. Švieži agurkai gerina apetitą, padeda geriau pasisavinti riebalus ir baltymus, o rauginti bei marinuoti sukelia ypač stiprią virškinimo liaukų sekreciją. Švieži agurkai skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl tinka esant pabrinkimams. Sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, patartina gerti grynas arba sumaišytas  su medumi agurkų sultis. Liaudies medicinoje šviežių agurkų sultis vartoja kaip raminamuosius ir skausmą malšinamuosius vaistus nuo skrandžio ir žarnyno dieglių. Uždėjus ant kaktos žalių agurkų žievelių, sumažėja galvos skausmai. Agurkai efektyviai gydo vidurių užkietėjimą.
Agurkai nuo seno vartojami kosmetikoje, nes balina odą, sutraukia poras, lygina raukšles.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

figu uogiene
Figų uogienė
Figų uogienė. Skani ir egzotiškai pikantiško skonio uogienė.
bulviniai paploteliai su brokoliais
Bulviniai paplotėliai su brokoliais
Bulviniai paplotėliai su brokoliais. Kepti virtų ir sutrintų bulvių paplotėliai įdaryti brokoliais.
apelsininiai blyneliai su varskes idaru
Apelsininiai blyneliai su varškės įdaru
Skanūs apelsininiai blyneliai su varškės įdaru.
darzoviu sriuba su farsu
Daržovių sriuba su faršu
Daržovių sriuba su faršu. Cukinijų, kopūstų, pomidorų, salierų, morkų, porų sriuba su mėsos faršo frikadelėmis.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Kietai virtą kiaušinį lengvai nulupsite, jei tik išvirę tuojau pamerksite į šaltą vandenį.
  • Jei agurkai kartūs, nulupkite odelę, kelioms minutėms pamerkite į truputį pasaldintą pieną ir nuplaukite šaltu vandeniu.
  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.
  • Kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, šalia jos padėkite obuolio skiltelę.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena