patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Agurkai

agurkai Agurkai – moliūginių šeimos žolinis augalas. Agurkai kilę iš tolimosios Indijos, kur buvo auginami jau keletą tūkstančių metų prieš Kristų.
Agurkuose yra 95-97 proc. vandens, 0,7 proc. baltymų, 2,5 proc. cukraus, taip pat mineralinių druskų, ląstelienos, vitaminų, fermentų, eterinių aliejų.

Visos naudingosios medžiagos yra ištirpusios sultyse, kurias organizmas greitai pasisavina. Agurkams aromatą suteikia eteriniai aliejai.agurkai 1 Agurkas – mažiausiai kaloringa daržovė, bet joje yra daug žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų ir mikroelementų: vario, cinko, geležies, jodo, mangano, floro. Mūsų organizmui šie elementai yra labai svarbūs, nes geležis, varis ir cinkas dalyvauja kraujo gamyboje, kalis padeda išskirti natrio chloridą ir vandenį, gerina širdies ir raumenų veiklą. Dėl mažo kaloringumo agurkai rekomenduojami valgyti besilaikantiems dietos.
Agurkai valgomi švieži, marinuoti, rauginti, iš jų gaminamos salotos, mišrainės, jie valgomi kaip garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies patiekalų. Net nedidelė agurkų porcija labai pagerina mėsos bei žuvies patiekalų skonį ir pasisavinimą. Švieži agurkai dažniausiai valgomi jauni, neperaugę, nes jie yra skanesni ir maistingesni. Maži, 3-5 cm ilgio agurkiukai, vadinami kornišonais, naudojami marinuoti. Kornišonai tinka padažams pagardinti, patiekalams papuošti. Į salotas, mišraines dedami ilgesni nei 12 cm agurkai, rauginimui tinka 10-15 cm, konservuoti – 6-10 cm ilgio agurkai.
Agurkai pasižymi gydomosiomis savybėmis. Švieži agurkai gerina apetitą, padeda geriau pasisavinti riebalus ir baltymus, o rauginti bei marinuoti sukelia ypač stiprią virškinimo liaukų sekreciją. Švieži agurkai skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl tinka esant pabrinkimams. Sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, patartina gerti grynas arba sumaišytas  su medumi agurkų sultis. Liaudies medicinoje šviežių agurkų sultis vartoja kaip raminamuosius ir skausmą malšinamuosius vaistus nuo skrandžio ir žarnyno dieglių. Uždėjus ant kaktos žalių agurkų žievelių, sumažėja galvos skausmai. Agurkai efektyviai gydo vidurių užkietėjimą.
Agurkai nuo seno vartojami kosmetikoje, nes balina odą, sutraukia poras, lygina raukšles.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

pyragas su kakava
Pyragas su kakava
Greitai paruošiamas, skanus pyragas su kakava - pyragas su gelsvos ir kakavinės spalvos sluoksniais.
keptos duonos uzkandele
Keptos duonos užkandėlė
Keptos duonos, fermentinio sūrio, kiaušinių, česnako ir majonezo užkandėlė.
troskintos darzoves
Troškintos daržovės
Troškintos daržovės, įvairių daržovių troškinys su žolelėmis ir prieskoniais.
zaliosios salotos
Žaliosios salotos
Žaliosios salotos. Gaivios šviežių agurkų, žaliosios paprikos, žaliųjų alyvuogių, petražolių, krapų salotos.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kepdami žuvies filė tešloje, pirma apvoliokite ją miltuose, o po to pavoliokite tešloje.
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Senų bulvių tyrė bus skanesnė ir puresnė, jei į ją įdėsite išplaktą kiaušinio baltymą.
  • Agurkų nelaikykite kartu su obuoliais, nes dėl išsiskiriančių iš obuolių medžiagų, agurkai greičiau vysta.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Kad kotletai būtų minkštesni, į faršą įdėkite šaukštą grietinės, sutarkuotą bulvę.

Naujausi komentarai

Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.
Em
Kokios talpos (ml) Jūsų stiklinė?
Laura
Ipilkite isspaustu apelsinu sulciu, skonis bus nerealus :-)
Lina
Tešla puiki, čeburėkai gaunasi minkštučiai ir labai skanūs. Rekomenduoju!