patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Agurkai

agurkai Agurkai – moliūginių šeimos žolinis augalas. Agurkai kilę iš tolimosios Indijos, kur buvo auginami jau keletą tūkstančių metų prieš Kristų.
Agurkuose yra 95-97 proc. vandens, 0,7 proc. baltymų, 2,5 proc. cukraus, taip pat mineralinių druskų, ląstelienos, vitaminų, fermentų, eterinių aliejų.

Visos naudingosios medžiagos yra ištirpusios sultyse, kurias organizmas greitai pasisavina. Agurkams aromatą suteikia eteriniai aliejai.agurkai 1 Agurkas – mažiausiai kaloringa daržovė, bet joje yra daug žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų ir mikroelementų: vario, cinko, geležies, jodo, mangano, floro. Mūsų organizmui šie elementai yra labai svarbūs, nes geležis, varis ir cinkas dalyvauja kraujo gamyboje, kalis padeda išskirti natrio chloridą ir vandenį, gerina širdies ir raumenų veiklą. Dėl mažo kaloringumo agurkai rekomenduojami valgyti besilaikantiems dietos.
Agurkai valgomi švieži, marinuoti, rauginti, iš jų gaminamos salotos, mišrainės, jie valgomi kaip garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies patiekalų. Net nedidelė agurkų porcija labai pagerina mėsos bei žuvies patiekalų skonį ir pasisavinimą. Švieži agurkai dažniausiai valgomi jauni, neperaugę, nes jie yra skanesni ir maistingesni. Maži, 3-5 cm ilgio agurkiukai, vadinami kornišonais, naudojami marinuoti. Kornišonai tinka padažams pagardinti, patiekalams papuošti. Į salotas, mišraines dedami ilgesni nei 12 cm agurkai, rauginimui tinka 10-15 cm, konservuoti – 6-10 cm ilgio agurkai.
Agurkai pasižymi gydomosiomis savybėmis. Švieži agurkai gerina apetitą, padeda geriau pasisavinti riebalus ir baltymus, o rauginti bei marinuoti sukelia ypač stiprią virškinimo liaukų sekreciją. Švieži agurkai skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl tinka esant pabrinkimams. Sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, patartina gerti grynas arba sumaišytas  su medumi agurkų sultis. Liaudies medicinoje šviežių agurkų sultis vartoja kaip raminamuosius ir skausmą malšinamuosius vaistus nuo skrandžio ir žarnyno dieglių. Uždėjus ant kaktos žalių agurkų žievelių, sumažėja galvos skausmai. Agurkai efektyviai gydo vidurių užkietėjimą.
Agurkai nuo seno vartojami kosmetikoje, nes balina odą, sutraukia poras, lygina raukšles.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

spinatu ir braskiu uzkandele
Špinatų ir braškių užkandėlė
Šviežių špinatų ir braškių užkandėlė su graikiškais riešutais, balzaminio acto, cukraus ir aliejaus padažu.
varskes desertas su vaisiais
Varškės desertas su vaisiais
Varškės desertas su vaisiais. Paprastai paruošiamas ir labai skanus desertas su varške, kondensuotu pienu ir vaisiais.
vegetariski balandeliai
Vegetariški balandėliai
Vegetariški balandėliai įdaryti grūstomis bulvėmis, kepintomis daržovėmis ir pievagrybiais.
midijos pomidoru padaze
Midijos pomidorų padaže
Midijos pomidorų padaže su svogūnais, čili pipirais, prieskoniais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jautiena greičiau iškeps, jei kepsnį pašlakstysite degtine.
  • Kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, šalia jos padėkite obuolio skiltelę.
  • Nuplautą mėsą gerai nušluostykite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Vanduo į visus troškinamus patiekalus pilamas ne šaltas, o tiktai verdantis.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Veršienos kepsniai greitai sudžiūva, todėl prieš kepant patartina juos aptepti aliejumi.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.

Naujausi komentarai

Virginija
Siandien gaminau čeburėkus pagal šį receptą, aciu jums, be galo skanus!!!!
Dana
Geras receptas - pyragas labai skanus. Dejau maziau cukraus, skonis tapo gaivesnis. Aciu
Simona
Skanus tortas taciau uztrunka ji pagaminti. Pertepimo kremo galetu buti truputi daugiau. Myliu
Milda
Labai skanu. Verta pabandyti. Siūličiau didinti porcijas. Šypsena
Aistė
Labai geras receptas. Paprikos nuostabaus skonio, visi namiskiai giria.Šypsena