patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogės

alyvuoges 1 Alyvuogės - alyvmedžio vaisiai. Alyvmedis - alyvmedinių šeimos medis. Jo vainikas tankus, lapai ovalūs, nusmailėję, žiedai smulkūs, susitelkę šluotelinėmis kekėmis. Žydi gegužės-birželio, vaisiai subręsta rugsėjo-gruodžio mėnesį.

Vaisiai - apvalūs arba ovalūs, mėsingi, tamsiai violetiniai ar juodi kaulavaisiai. Alyvuogė yra ne uoga, bet vaisius.
Alyvmedis sukultūrintas Artimuosiuose Rytuose. Iš čia jis pateko į Graikiją, Egiptą, o po to išplito visose Viduržemio jūros šalyse, Kryme, Užkaukazėje, Turkmėnijoje, Australijoje, JAV. Daugiausia alyvmedžių, iki 95 proc. išauginama Viduržemio ir Artimųjų Rytų šalyse. Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių. Žaliosios alyvuogės yra nevisiškai prinokusios, jos yra aštresnio skonio. Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnės. Šviežių, ką tik nuskintų nei žaliųjų, nei juodųjų alyvuogių valgyti neįmanoma, nes jos labai karčios. Kad dingtų kartumas, nuskintos ir nuplautos alyvuogės užpilamos sūriu vandeniu arba tiesiog užbarstomos druska ir kurį laiką palaikomos. Tik tada alyvuoges galima konservuoti. Juodosios alyvuogės labiau tinka prie mėsos patiekalų, žaliosios – prie šaltų žuvies patiekalų.
Skirtingose vietovėse užauginamos labai nevienodo dydžio alyvuogės. Ruošiant įvairius patiekalus su alyvuogėmis dažniausiai atsižvelgiama į jų dydį. Smulkios alyvuogės dažniausiai naudojamos ruošiant šaltus užkandžius ir salotas, vidutinio dydžio – picą ir makaronų patiekalus, stambiausios dažniausiai įdaromos. Alyvuogės labai tinka prie vyno.
Alyvuogėse, ypač tamsiose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę jų spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, mažina uždegimą. Alyvuogės turi daug vitamino E, mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Alyvuogėse yra naudingųjų medžiagų saugančių nuo vėžio, taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso. Alyvuogės ypač naudingos, kai vargina antsvoris ir nutukimas.
Alyvuogės - svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis, todėl jas turėtų valgyti ne tik jau sergantys įvairiomis ligomis žmonės, bet ir tie, kuriems yra rizika sirgti, taip pat besistengiantys sveikai gyventi ir maitintis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

bulviu grybu apkepas
Bulvių - grybų apkepas
Bulvių - grybų apkepas. Virtų ir sutrintų bulvių piurė apkepas su baravykais ir voveraitėmis.
vistienos ir ananasu salotos
Vištienos ir ananasų salotos
Vištienos ir ananasų salotos. Keptų vištienos šlaunelių, konservuotų ananasų, pekino kopūsto, fermentinio sūrio gaivios, lengvos ir skanio salotos.
ananasiniai keksiukai
Ananasiniai keksiukai
Ananasiniai keksiukai. Skanūs keksiukai su konservuotais ananasais ir obuoliais.
cukinijos idarytos grybais
Cukinijos įdarytos grybais
Keptos cukinijos įdarytos grybais, parmezanu, kepintais svogūnais, smulkintu baziliku.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Atminkite, kad mėsa su kaulu iškepa greičiau negu be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis lengviau patenka į mėsą.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Kepdami žuvies filė tešloje, pirma apvoliokite ją miltuose, o po to pavoliokite tešloje.
  • Apdžiuvęs sūris vėl pasidarys minkštas, jei jį kuriam laikui įmerksite į šviežią arba rūgusį pieną.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Žiediniai kopūstai bus itin skanūs, jei juos troškinsite piene.
  • Kepta šoninė bus trapi, traški, jei prieš kepant trumpam pamerksite į pieną ir apvoliosite miltuose.

Naujausi komentarai

Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.
Em
Kokios talpos (ml) Jūsų stiklinė?
Laura
Ipilkite isspaustu apelsinu sulciu, skonis bus nerealus :-)
Lina
Tešla puiki, čeburėkai gaunasi minkštučiai ir labai skanūs. Rekomenduoju!