patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogės

alyvuoges 1 Alyvuogės - alyvmedžio vaisiai. Alyvmedis - alyvmedinių šeimos medis. Jo vainikas tankus, lapai ovalūs, nusmailėję, žiedai smulkūs, susitelkę šluotelinėmis kekėmis. Žydi gegužės-birželio, vaisiai subręsta rugsėjo-gruodžio mėnesį.

Vaisiai - apvalūs arba ovalūs, mėsingi, tamsiai violetiniai ar juodi kaulavaisiai. Alyvuogė yra ne uoga, bet vaisius.
Alyvmedis sukultūrintas Artimuosiuose Rytuose. Iš čia jis pateko į Graikiją, Egiptą, o po to išplito visose Viduržemio jūros šalyse, Kryme, Užkaukazėje, Turkmėnijoje, Australijoje, JAV. Daugiausia alyvmedžių, iki 95 proc. išauginama Viduržemio ir Artimųjų Rytų šalyse. Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių. Žaliosios alyvuogės yra nevisiškai prinokusios, jos yra aštresnio skonio. Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnės. Šviežių, ką tik nuskintų nei žaliųjų, nei juodųjų alyvuogių valgyti neįmanoma, nes jos labai karčios. Kad dingtų kartumas, nuskintos ir nuplautos alyvuogės užpilamos sūriu vandeniu arba tiesiog užbarstomos druska ir kurį laiką palaikomos. Tik tada alyvuoges galima konservuoti. Juodosios alyvuogės labiau tinka prie mėsos patiekalų, žaliosios – prie šaltų žuvies patiekalų.
Skirtingose vietovėse užauginamos labai nevienodo dydžio alyvuogės. Ruošiant įvairius patiekalus su alyvuogėmis dažniausiai atsižvelgiama į jų dydį. Smulkios alyvuogės dažniausiai naudojamos ruošiant šaltus užkandžius ir salotas, vidutinio dydžio – picą ir makaronų patiekalus, stambiausios dažniausiai įdaromos. Alyvuogės labai tinka prie vyno.
Alyvuogėse, ypač tamsiose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę jų spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, mažina uždegimą. Alyvuogės turi daug vitamino E, mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Alyvuogėse yra naudingųjų medžiagų saugančių nuo vėžio, taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso. Alyvuogės ypač naudingos, kai vargina antsvoris ir nutukimas.
Alyvuogės - svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis, todėl jas turėtų valgyti ne tik jau sergantys įvairiomis ligomis žmonės, bet ir tie, kuriems yra rizika sirgti, taip pat besistengiantys sveikai gyventi ir maitintis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

avienos kotletai
Avienos kotletai
Avienos faršo kotletai su žalumynais. Receptas su nuotraukomis.
lietiniai blynai su bananais
Lietiniai blynai su bananais
Miltiniai lietiniai blynai su bananais apvoliotais cukrumis ir cinamonu.
ryziu sklindziai
Ryžių sklindžiai
Ryžių sklindžiai. Įdomus rusiškos virtuvės patiekalas.
pupeliu kukuruzu salotos
Pupelių - kukurūzų salotos
Konservuotų pupelių ir kukurūzų salotos su kepintos duonos kubeliais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
  • Kad lengvai nusiluptų pomidorų odelė, panardinkite juos kelioms sekundėms į verdantį vandenį, po to perliekite šaltu vandeniu.
  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Kad vanilė vienodai pasiskirstytų varškėje, ją ištirpinkite karštame vandenyje (šaltame vandenyje vanilė netirpsta).
  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.