patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogės

alyvuoges 1 Alyvuogės - alyvmedžio vaisiai. Alyvmedis - alyvmedinių šeimos medis. Jo vainikas tankus, lapai ovalūs, nusmailėję, žiedai smulkūs, susitelkę šluotelinėmis kekėmis. Žydi gegužės-birželio, vaisiai subręsta rugsėjo-gruodžio mėnesį.

Vaisiai - apvalūs arba ovalūs, mėsingi, tamsiai violetiniai ar juodi kaulavaisiai. Alyvuogė yra ne uoga, bet vaisius.
Alyvmedis sukultūrintas Artimuosiuose Rytuose. Iš čia jis pateko į Graikiją, Egiptą, o po to išplito visose Viduržemio jūros šalyse, Kryme, Užkaukazėje, Turkmėnijoje, Australijoje, JAV. Daugiausia alyvmedžių, iki 95 proc. išauginama Viduržemio ir Artimųjų Rytų šalyse. Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių. Žaliosios alyvuogės yra nevisiškai prinokusios, jos yra aštresnio skonio. Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnės. Šviežių, ką tik nuskintų nei žaliųjų, nei juodųjų alyvuogių valgyti neįmanoma, nes jos labai karčios. Kad dingtų kartumas, nuskintos ir nuplautos alyvuogės užpilamos sūriu vandeniu arba tiesiog užbarstomos druska ir kurį laiką palaikomos. Tik tada alyvuoges galima konservuoti. Juodosios alyvuogės labiau tinka prie mėsos patiekalų, žaliosios – prie šaltų žuvies patiekalų.
Skirtingose vietovėse užauginamos labai nevienodo dydžio alyvuogės. Ruošiant įvairius patiekalus su alyvuogėmis dažniausiai atsižvelgiama į jų dydį. Smulkios alyvuogės dažniausiai naudojamos ruošiant šaltus užkandžius ir salotas, vidutinio dydžio – picą ir makaronų patiekalus, stambiausios dažniausiai įdaromos. Alyvuogės labai tinka prie vyno.
Alyvuogėse, ypač tamsiose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę jų spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, mažina uždegimą. Alyvuogės turi daug vitamino E, mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Alyvuogėse yra naudingųjų medžiagų saugančių nuo vėžio, taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso. Alyvuogės ypač naudingos, kai vargina antsvoris ir nutukimas.
Alyvuogės - svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis, todėl jas turėtų valgyti ne tik jau sergantys įvairiomis ligomis žmonės, bet ir tie, kuriems yra rizika sirgti, taip pat besistengiantys sveikai gyventi ir maitintis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

varskes apkepas su razinomis
Varškės apkepas su razinomis
Varškės apkepas su razinomis. Varškės apkepas skanus ir kaip karštas patiekalas, ir kaip desertas.
vysniu kompotas
Vyšnių kompotas
Vyšnių kompotas. Skanus ir gaivus gėrimas iš vyšnių uogų.
buritos su kalakutiena
Buritos (burrito) su kalakutiena
Buritos (burrito) su kalakutiena. Meksikietiškos virtuvės patiekalas.
vistiena su kariu ir ananasais
Vištiena su kariu ir ananasais
Vištienos filė - krūtinėlė apkepinta ir patroškinta su svogūnais, kariu, česnaku,čili pipirais, pomidorais ir ananasais

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Orkaitėje kepama mėsa bus minkšta, jei prieš dedant ją kepti apšlakstysite romu arba konjaku.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Sukietėjusius lietinius pašildykite garuose ir jie vėl bus kaip švieži.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.
  • Kotletai bus skanesni ir sultingesni, jei juos formuodami į vidų įdėsite sviesto gabaliuką
  • Kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, šalia jos padėkite obuolio skiltelę.

Naujausi komentarai

Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena
Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.