patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Baklažanai

baklazanai Baklažanai yra bulvinių šeimos vienamečiai žoliniai augalai, kilę iš Pietų Azijos. Baklažanai buvo valgomi dar senovės Indijoje ir Egipte, o į Europą atkeliavo tik viduramžiais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvūs augalai.

Jų stiebas status, tvirtas, lapai stambūs, platūs, tamsiai žali su violetiniu atspalviu. Žiedai išsidėstę lapų pažastyse, išorinė žiedo pusė violetinės spalvos, šiek tiek plaukuota, vidinė pusė – geltona. Žydi gegužės – rugsėjo mėnesiais. Vaisių spalva, forma ir dydis gali būti įvairi. Priklausomai nuo veislės baklažanai būna rutulio, kriaušės, ovalo, cilindro formos, pagal spalvą – violetiniai, rusvi, balti, dryžuoti.baklazanai 3
 

Maistinė baklažanų vertė didelė, jie nekaloringi. Juose yra 0,9% baltymų, apie 3,5% cukraus, kalio druskų, karotino, 1,2% ląstelienos, 0,3% riebalų, 93,2% vandens, vitaminų B1, B2, C, niacino. Dėl didelio kalio kiekio baklažanai vertinami dietinėje mityboje. Kalis stiprina širdies darbą, padeda greičiau iš organizmo pašalinti skysčius.Vaisiuose taip pat dar gausu mineralinių junginių ir sausųjų medžiagų. Visos mineralinės medžiagos yra odelėje, todėl baklažanų nereikia lupti. Baklažanai padeda aterosklerozės gydymui ir profilaktikai, nes šalina iš organizmo cholesteriną, mažina jo kiekį kraujyje bei kraujagyslių sienelėse. Rekomenduojama pagyvenusiems žmonėms, taip pat sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač kai atsiranda pabrinkimų, nusilpus širdies darbui. Baklažanai naudingi nuo podagros, nes didina šlapimo rūgšties išsiskyrimą kartu su šlapimu.
Baklažanai valgomi švieži, kepti, troškinti ir marinuoti. Skanesni mažesni baklažanai. Labai populiari baklažanų ikra pagardinta prieskoniais, valgoma kaip pagardas prie mėsos ar žuvies arba aptepas ant duonos. Kad baklažanai nebūtų tokie kartūs, reikia juos supjautyti griežinėliais, pabarstyti druska ir palikti kelioms minutėms, o vėliau nuplauti. Kepti baklažanus reikia tik labai gerai įkaitintame aliejuje, kitaip dalį aliejaus jie sugers ir įgaus nemalonų skonį. Kepant orkaitėje, baklažanus keliose vietose reikia subadyti šakute, kad nesuplyštų. Baklažanus tinka maišyti su saldžiosiomis paprikomis, pomidorais ir cukinijomis. Labai skanu faršu įdaryti baklažanai. Dažniausiai baklažanai gardinami česnakais, malta paprika, šviežiomis pipirmėtėmis, rozmarinais, citrinų sultimis ir svogūnais.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

kepta jautiena kinietiskai
Kepta jautiena kinietiškai
Kepta jautiena kinietiškai. Traškios jautienos juosteles aštriame padaže.
persiku uogiene
Persikų uogienė
Persikų uogienė. Skani, pikantiško skonio, nekasdieninė uogienė.
silke su saulegrazomis ir dziovintomis slyvomis
Silkė su saulėgrąžomis ir džiovintomis slyvomis
Silkė su saulėgrąžomis, džiovintomis slyvomis, kepintais svogūnais ir morkomis.
makaronai su lasisa grietineles padaze
Makaronai su lašiša grietinėlės padaže
Virti makaronai su pakepinta lašiša, prieskoniais ir žalumynais grietinėlės padaže.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad gražiau atriektumėte labai šviežią duoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
  • Jei plakamus baltymus įbersite žiupsnelį kepimo miltelių, putos bus standesnės.
  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.
  • Silkė bus skanesnė, sultingesnė, jei ją pamirkysite piene arba šaltoje stiprioje arbatoje.
  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.
  • Atpjauta svogūno puselė neišdžiūs, jei prieš dedami į šaldytuvą, patepsite ją sviestu ir padėsite ant druska pabarstytos lėkštutės.
  • Kotletai bus skanesni ir sultingesni, jei juos formuodami į vidų įdėsite sviesto gabaliuką
  • Jei sunku nulupti rūkytos dešros plėvelę, tai pusei minutės panardinkite dešrą į karštą vandenį, tada odelė atšoks ir bus lengviau ją nulupti.

Naujausi komentarai

Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.
Vitalija
Nuostabus receptas is pirmo karto gavosi geras tortas. Dabar visada kepu. Myliu
Natalija
Žiauriai skani aštri indiška sriuba,  siūlau visiem pabandyti tai. Myliu