patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Baklažanai

baklazanai Baklažanai yra bulvinių šeimos vienamečiai žoliniai augalai, kilę iš Pietų Azijos. Baklažanai buvo valgomi dar senovės Indijoje ir Egipte, o į Europą atkeliavo tik viduramžiais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvūs augalai.

Jų stiebas status, tvirtas, lapai stambūs, platūs, tamsiai žali su violetiniu atspalviu. Žiedai išsidėstę lapų pažastyse, išorinė žiedo pusė violetinės spalvos, šiek tiek plaukuota, vidinė pusė – geltona. Žydi gegužės – rugsėjo mėnesiais. Vaisių spalva, forma ir dydis gali būti įvairi. Priklausomai nuo veislės baklažanai būna rutulio, kriaušės, ovalo, cilindro formos, pagal spalvą – violetiniai, rusvi, balti, dryžuoti.baklazanai 3
 

Maistinė baklažanų vertė didelė, jie nekaloringi. Juose yra 0,9% baltymų, apie 3,5% cukraus, kalio druskų, karotino, 1,2% ląstelienos, 0,3% riebalų, 93,2% vandens, vitaminų B1, B2, C, niacino. Dėl didelio kalio kiekio baklažanai vertinami dietinėje mityboje. Kalis stiprina širdies darbą, padeda greičiau iš organizmo pašalinti skysčius.Vaisiuose taip pat dar gausu mineralinių junginių ir sausųjų medžiagų. Visos mineralinės medžiagos yra odelėje, todėl baklažanų nereikia lupti. Baklažanai padeda aterosklerozės gydymui ir profilaktikai, nes šalina iš organizmo cholesteriną, mažina jo kiekį kraujyje bei kraujagyslių sienelėse. Rekomenduojama pagyvenusiems žmonėms, taip pat sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač kai atsiranda pabrinkimų, nusilpus širdies darbui. Baklažanai naudingi nuo podagros, nes didina šlapimo rūgšties išsiskyrimą kartu su šlapimu.
Baklažanai valgomi švieži, kepti, troškinti ir marinuoti. Skanesni mažesni baklažanai. Labai populiari baklažanų ikra pagardinta prieskoniais, valgoma kaip pagardas prie mėsos ar žuvies arba aptepas ant duonos. Kad baklažanai nebūtų tokie kartūs, reikia juos supjautyti griežinėliais, pabarstyti druska ir palikti kelioms minutėms, o vėliau nuplauti. Kepti baklažanus reikia tik labai gerai įkaitintame aliejuje, kitaip dalį aliejaus jie sugers ir įgaus nemalonų skonį. Kepant orkaitėje, baklažanus keliose vietose reikia subadyti šakute, kad nesuplyštų. Baklažanus tinka maišyti su saldžiosiomis paprikomis, pomidorais ir cukinijomis. Labai skanu faršu įdaryti baklažanai. Dažniausiai baklažanai gardinami česnakais, malta paprika, šviežiomis pipirmėtėmis, rozmarinais, citrinų sultimis ir svogūnais.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

plikyti pyragaiciai su suriu
Plikyti pyragaičiai su sūriu
Lengvi ir skanūs plikyti pyragaičiai su fermentiniu sūriu.
vistiena citrinu kokosu padaze
Vištiena citrinų-kokosų padaže
Orkaitėje kepta vištiena citrinų, kokosų pieno, rudojo cukraus, svogūno, kario padaže.
barsciai su grybais
Barščiai su džiovintais grybais
Tradiciniai lietuviški barščiai paskaninti džiovintais grybais. Nepakartojamo skonio derinys.
vyniotinis su marcipaniniu idaru
Vyniotinis su marcipaniniu įdaru
Vyniotinis su marcipaniniu įdaru

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu.
  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.
  • Kepami obuoliai ir kriaušės praras mažiau sulčių, jei prieš kepimą palaikysite juos 1-2 min. karštame vandenyje.
  • Virdami burokėlius, vandens nesūdykite, nes jame burokėliai praranda daug vertingų medžiagų ir būna ne tokie skanūs.
  • Kad varškės masė būtų puresnė, įdėkite virtų sugrūstų bulvių, išplaktų kiaušinių trynių arba baltymų.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Jautiena greičiau iškeps, jei kepsnį pašlakstysite degtine.
  • Kad svogūnai ir porai nebūtų tokie aštrūs, juos sudėkite į sietelį ir perpilkite verdančiu vandeniu arba 3 min. palaikykite pasūdytame ir pasaldintame verdančiame vandenyje, paskui nuvarvinkite.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.