patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Česnakas

cesnakas 1 Česnakas - daugiametė svogūninė lelijinių šeimos prieskoninė daržovė. Spėjama, kad česnakas kilęs iš Azijos. Pasaulyje auga daugiau kaip 250 česnako rūšių. Lietuvoje jis plačiai auginamas soduose, daržuose kaip prieskoninė daržovė.

Česnakas susideda iš 6-10 skiltelių, apsigaubusių balta plėvele. Lapai siauri, žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai.
Česnakai turi daug vertingų medžiagų. Česnako svogūnuose yra glikozido alijino, kuris veikiant fermentui alijinazei, skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Juose yra B grupės vitaminų, taip pat karotino, vitaminų C (10 mg galvutėse ir 55 mg laiškuose) ir D, ląstelienos, pektino, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies, jodo, cinko, kobalto), fitoncidų.
Nuo seniausių laikų Rytų tautos česnaką naudojo maistui ir greit gendantiems produktams konservuoti. Daug česnakų vartojama Azijos ir Pietų Europos tautų virtuvėje. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos pastos, jais pagardinami avienos patiekalai, naminių paukščių troškiniai ir kiti valgiai. Česnakai plačiai vartojami ir Lietuvoje, kuriais gardinama mėsa, žuvis, padažai, salotos. Patiekalams česnakai suteikia specifinį pikantišką skonį. Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti. Česnako skiltelės dedamos į raugiamas, marinuojamas daržoves dėl dezinfekuojamųjų savybių.
Česnako reikšmingas poveikis sveikatai įrodytas tyrimais. Liaudies medicinoje česnakas jau nuo seno vartojamas daugeliui ligų gydyti. Sergant burnos, gerklės arba ryklės ligomis, patartina kramtyti česnaką, nes jis naikina burnos ertmės bakterijas. Česnako švieži svogūnėliai ir jų preparatai vartojami nuo aterosklerozės, hipertoninės ligos, kolito, plaučių tuberkuliozės, be to, jais gydomos pūlingos žaizdos, sloga, daromos klizmos nuo spalinių kirmėlių. Česnakas padidina virškinimo trakto sekreciją ir motorinę funkciją, pagerina apetitą, didina širdies susitraukimų amplitudę, lėtina širdies ritmą, išplečia periferines ir vainikines arterijas. Tyrimais įrodyta, kad česnakas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, valgant česnaką ar vartojant jo preparatus galima sumažinti tikimybę susirgti vėžiu, ypač skrandžio. Šviežia česnako tyrele arba sultimis gydomos karpos, dedervinės, egzemos ir kitos odos ligos. Labai dažnai česnakas vartojamas kaip prieskonis, žadinantis apetitą. Tačiau reikia nepamiršti, kad česnako negalima valgyti sergantiems inkstų uždegimu, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

baklazanu salotos su mocarela ir pistacijomis
Baklažanų salotos su Mocarela ir pistacijomis
Baklažanų salotos su Mocarela sūriu, vyšniniais pomidorais, įvairiomis salotomis ir pistacijomis.
cukiniju ir brinzos uzkandele
Cukinijų ir brinzos užkandėlė
Cukinijų ir brinzos sūrio užkandėlė su kedro riešutais, razinomis, česnaku, svogūnu.
tzatziki
Tzatziki (Graikiškas padažas)
Tzatziki (Graikiškas padažas). Šaltas jogurto padažas su agurkais, česnakais, prieskoniais bei žalumynais.
silpnai sudytos lasisos suktinukai lavase
Silpnai sūdytos lašišos suktinukai lavaše
Silpnai sūdytos lašišos bei tepamo sūrio suktinukai su žalumynais lavaše.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Specifinis avienos kvapas išnyks, jei prieš gamindami ją patepsite garstyčiomis.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Kietai virtą kiaušinį lengvai nulupsite, jei tik išvirę tuojau pamerksite į šaltą vandenį.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Senų bulvių tyrė bus skanesnė ir puresnė, jei į ją įdėsite išplaktą kiaušinio baltymą.
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, šalia jos padėkite obuolio skiltelę.

Naujausi komentarai

Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.
Vitalija
Nuostabus receptas is pirmo karto gavosi geras tortas. Dabar visada kepu. Myliu
Natalija
Žiauriai skani aštri indiška sriuba,  siūlau visiem pabandyti tai. Myliu