patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Česnakas

cesnakas 1 Česnakas - daugiametė svogūninė lelijinių šeimos prieskoninė daržovė. Spėjama, kad česnakas kilęs iš Azijos. Pasaulyje auga daugiau kaip 250 česnako rūšių. Lietuvoje jis plačiai auginamas soduose, daržuose kaip prieskoninė daržovė.

Česnakas susideda iš 6-10 skiltelių, apsigaubusių balta plėvele. Lapai siauri, žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai.
Česnakai turi daug vertingų medžiagų. Česnako svogūnuose yra glikozido alijino, kuris veikiant fermentui alijinazei, skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Juose yra B grupės vitaminų, taip pat karotino, vitaminų C (10 mg galvutėse ir 55 mg laiškuose) ir D, ląstelienos, pektino, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies, jodo, cinko, kobalto), fitoncidų.
Nuo seniausių laikų Rytų tautos česnaką naudojo maistui ir greit gendantiems produktams konservuoti. Daug česnakų vartojama Azijos ir Pietų Europos tautų virtuvėje. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos pastos, jais pagardinami avienos patiekalai, naminių paukščių troškiniai ir kiti valgiai. Česnakai plačiai vartojami ir Lietuvoje, kuriais gardinama mėsa, žuvis, padažai, salotos. Patiekalams česnakai suteikia specifinį pikantišką skonį. Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti. Česnako skiltelės dedamos į raugiamas, marinuojamas daržoves dėl dezinfekuojamųjų savybių.
Česnako reikšmingas poveikis sveikatai įrodytas tyrimais. Liaudies medicinoje česnakas jau nuo seno vartojamas daugeliui ligų gydyti. Sergant burnos, gerklės arba ryklės ligomis, patartina kramtyti česnaką, nes jis naikina burnos ertmės bakterijas. Česnako švieži svogūnėliai ir jų preparatai vartojami nuo aterosklerozės, hipertoninės ligos, kolito, plaučių tuberkuliozės, be to, jais gydomos pūlingos žaizdos, sloga, daromos klizmos nuo spalinių kirmėlių. Česnakas padidina virškinimo trakto sekreciją ir motorinę funkciją, pagerina apetitą, didina širdies susitraukimų amplitudę, lėtina širdies ritmą, išplečia periferines ir vainikines arterijas. Tyrimais įrodyta, kad česnakas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, valgant česnaką ar vartojant jo preparatus galima sumažinti tikimybę susirgti vėžiu, ypač skrandžio. Šviežia česnako tyrele arba sultimis gydomos karpos, dedervinės, egzemos ir kitos odos ligos. Labai dažnai česnakas vartojamas kaip prieskonis, žadinantis apetitą. Tačiau reikia nepamiršti, kad česnako negalima valgyti sergantiems inkstų uždegimu, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

charco_sriuba_su_aviena
Charčo sriuba su aviena
Charčo sriuba su aviena. Aštri charčo sriuba išsiskirianti skoniu ir aromatu.
zaliuju zirneliu sriuba su kokosu pienu
Žaliųjų žirnelių sriuba su kokosų pienu
Žaliųjų žirnelių sriuba su kokosų pienu. Aštraus skonio sriuba.
vistienos krutinele su parmezanu
Vištienos krūtinėlė su parmezanu
Orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė su parmezanu, česnaku, džiuvesėliais. Receptas su nuotraukomis.
ananasu bananu kokteilis
Ananasų-bananų kokteilis
Ananasų - bananų kokteilis su jogurtu ir žiupsneliu muskato riešuto.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jautiena greičiau iškeps, jei kepsnį pašlakstysite degtine.
  • Žiediniai kopūstai bus itin skanūs, jei juos troškinsite piene.
  • Jei tešla limpa prie rankų, patepkite jas aliejumi.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Kad kotletai būtų minkštesni, į faršą įdėkite šaukštą grietinės, sutarkuotą bulvę.
  • Kepdami žuvies filė tešloje, pirma apvoliokite ją miltuose, o po to pavoliokite tešloje.
  • Kad bulvės greičiau išvirtų, įdėkite į puodą šaukštą sviesto arba įpilkite šlakelį aliejaus.
  • Jei norite iškočioti lipnią bulvių košę, tai kočėlą ir paviršių kur kočiosite, patepkite aliejumi.

Naujausi komentarai

Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena
Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.