patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Česnakas

cesnakas 1 Česnakas - daugiametė svogūninė lelijinių šeimos prieskoninė daržovė. Spėjama, kad česnakas kilęs iš Azijos. Pasaulyje auga daugiau kaip 250 česnako rūšių. Lietuvoje jis plačiai auginamas soduose, daržuose kaip prieskoninė daržovė.

Česnakas susideda iš 6-10 skiltelių, apsigaubusių balta plėvele. Lapai siauri, žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai.
Česnakai turi daug vertingų medžiagų. Česnako svogūnuose yra glikozido alijino, kuris veikiant fermentui alijinazei, skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Juose yra B grupės vitaminų, taip pat karotino, vitaminų C (10 mg galvutėse ir 55 mg laiškuose) ir D, ląstelienos, pektino, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies, jodo, cinko, kobalto), fitoncidų.
Nuo seniausių laikų Rytų tautos česnaką naudojo maistui ir greit gendantiems produktams konservuoti. Daug česnakų vartojama Azijos ir Pietų Europos tautų virtuvėje. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos pastos, jais pagardinami avienos patiekalai, naminių paukščių troškiniai ir kiti valgiai. Česnakai plačiai vartojami ir Lietuvoje, kuriais gardinama mėsa, žuvis, padažai, salotos. Patiekalams česnakai suteikia specifinį pikantišką skonį. Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti. Česnako skiltelės dedamos į raugiamas, marinuojamas daržoves dėl dezinfekuojamųjų savybių.
Česnako reikšmingas poveikis sveikatai įrodytas tyrimais. Liaudies medicinoje česnakas jau nuo seno vartojamas daugeliui ligų gydyti. Sergant burnos, gerklės arba ryklės ligomis, patartina kramtyti česnaką, nes jis naikina burnos ertmės bakterijas. Česnako švieži svogūnėliai ir jų preparatai vartojami nuo aterosklerozės, hipertoninės ligos, kolito, plaučių tuberkuliozės, be to, jais gydomos pūlingos žaizdos, sloga, daromos klizmos nuo spalinių kirmėlių. Česnakas padidina virškinimo trakto sekreciją ir motorinę funkciją, pagerina apetitą, didina širdies susitraukimų amplitudę, lėtina širdies ritmą, išplečia periferines ir vainikines arterijas. Tyrimais įrodyta, kad česnakas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, valgant česnaką ar vartojant jo preparatus galima sumažinti tikimybę susirgti vėžiu, ypač skrandžio. Šviežia česnako tyrele arba sultimis gydomos karpos, dedervinės, egzemos ir kitos odos ligos. Labai dažnai česnakas vartojamas kaip prieskonis, žadinantis apetitą. Tačiau reikia nepamiršti, kad česnako negalima valgyti sergantiems inkstų uždegimu, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

mesos vyniotinis su kiausiniais
Mėsos vyniotinis su kiaušiniais
Mėsos vyniotinis su kiaušiniais - skanus ir maistingas šaltas užkandis.
menke su mango
Menkė su mango
Menkė su mango. Kepti menkės filė kepsniukai su apkepinto mango ir medaus garnyru.
besamelio padazas
Bešamelio padažas
Bešamelio padažas. Klasikinis padažas tinkantis prie daugelio patiekalų: makaronų, lazanijos, bulvių, virtos žuvies, paukštienos ir kt.
sluoksniuotas obuoliu pyragas
Sluoksniuotas obuolių pyragas
Sluoksniuotas obuolių pyragas su aguonomis ir migdolais. Labai skanu su ledais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.
  • Kad vanilė vienodai pasiskirstytų varškėje, ją ištirpinkite karštame vandenyje (šaltame vandenyje vanilė netirpsta).
  • Verdant mėsą nepjaustykite jos į mažus gabaliukus, nes išvirę maži gabaliukai ne tokie skanūs kaip virtas didelis gabalas.
  • Kad daržovės būtų skanesnės, verdant įberkite žiupsnelį cukraus.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.
  • Kuo stambiau supjaustysite daržoves, tuo daugiau vitaminų jose išliks.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.