patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Česnakas

cesnakas 1 Česnakas - daugiametė svogūninė lelijinių šeimos prieskoninė daržovė. Spėjama, kad česnakas kilęs iš Azijos. Pasaulyje auga daugiau kaip 250 česnako rūšių. Lietuvoje jis plačiai auginamas soduose, daržuose kaip prieskoninė daržovė.

Česnakas susideda iš 6-10 skiltelių, apsigaubusių balta plėvele. Lapai siauri, žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai.
Česnakai turi daug vertingų medžiagų. Česnako svogūnuose yra glikozido alijino, kuris veikiant fermentui alijinazei, skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Juose yra B grupės vitaminų, taip pat karotino, vitaminų C (10 mg galvutėse ir 55 mg laiškuose) ir D, ląstelienos, pektino, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies, jodo, cinko, kobalto), fitoncidų.
Nuo seniausių laikų Rytų tautos česnaką naudojo maistui ir greit gendantiems produktams konservuoti. Daug česnakų vartojama Azijos ir Pietų Europos tautų virtuvėje. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos pastos, jais pagardinami avienos patiekalai, naminių paukščių troškiniai ir kiti valgiai. Česnakai plačiai vartojami ir Lietuvoje, kuriais gardinama mėsa, žuvis, padažai, salotos. Patiekalams česnakai suteikia specifinį pikantišką skonį. Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti. Česnako skiltelės dedamos į raugiamas, marinuojamas daržoves dėl dezinfekuojamųjų savybių.
Česnako reikšmingas poveikis sveikatai įrodytas tyrimais. Liaudies medicinoje česnakas jau nuo seno vartojamas daugeliui ligų gydyti. Sergant burnos, gerklės arba ryklės ligomis, patartina kramtyti česnaką, nes jis naikina burnos ertmės bakterijas. Česnako švieži svogūnėliai ir jų preparatai vartojami nuo aterosklerozės, hipertoninės ligos, kolito, plaučių tuberkuliozės, be to, jais gydomos pūlingos žaizdos, sloga, daromos klizmos nuo spalinių kirmėlių. Česnakas padidina virškinimo trakto sekreciją ir motorinę funkciją, pagerina apetitą, didina širdies susitraukimų amplitudę, lėtina širdies ritmą, išplečia periferines ir vainikines arterijas. Tyrimais įrodyta, kad česnakas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, valgant česnaką ar vartojant jo preparatus galima sumažinti tikimybę susirgti vėžiu, ypač skrandžio. Šviežia česnako tyrele arba sultimis gydomos karpos, dedervinės, egzemos ir kitos odos ligos. Labai dažnai česnakas vartojamas kaip prieskonis, žadinantis apetitą. Tačiau reikia nepamiršti, kad česnako negalima valgyti sergantiems inkstų uždegimu, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

agurkai su garstyciomis
Agurkai su garstyčiomis
Agurkai su garstyčiomis - traškūs, pikantiško skonio. Puikiai tinka prie mėsos ar užkandžių.
papriku ir tuno uzkandele
Paprikų ir tuno užkandėlė
Paprikų ir tuno užkandėlė su vyšniniais pomidorais, salotų lapais, svogūnų laiškais ir kaparėliais.
biskvitinis tortas su vaisiais ir zele gabaliukais
Biskvitinis tortas su vaisiais ir želė gabaliukais
Biskvitinis tortas su vaisiais ir želė gabaliukais. Labai lengvai paruošiamas skanus tortas su grietinėle ir vaisiais.
menke su grybais
Menkė su grybais
Menkė su grybais. Kepta menkės filė su pievagrybiais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kepta žuvis bus ypač skani, jei prieš kepimą ją pamirkysite piene, po to apvoliosite miltuose ir tada dėsite į įkaitintą aliejų.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Kuo stambiau supjaustysite daržoves, tuo daugiau vitaminų jose išliks.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Kotletai bus sultingesni, jei į faršą įpilsite truputį šalto vandens.
  • Jei sunku nulupti rūkytos dešros plėvelę, tai pusei minutės panardinkite dešrą į karštą vandenį, tada odelė atšoks ir bus lengviau ją nulupti.
  • Kad verdamos spurgos ar pyragėliai sugertų mažiau riebalų, įpilkite į tešlą šaukštą spirito.
  • Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena