patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Ciberžolė

ciberzole Dažinė ciberžolė (Curcuma lot.) - imbierinių šeimos daugiametis, metro aukščio žolinis augalas. Augalas turi stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio. Šakniastiebis mėsingas, su daug ilgų šakelių. Ciberžolės tėvynė - Pietryčių Indija, kur ji auga natūraliai ir vartojama kaip prieskonis arba puikus geltonas pigmentas.

Dėl šios savybės ciberžolė ilgą laiką buvo naudojama odai ir drabužiams dažyti. Kaip prieskonis ciberžolė auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Madagaskaro, Haičio salose, kur dažnai lyja ir visus metus temperatūra siekia 20-30 C šilumos.

Ciberžolė naudojama kaip prieskonininis ir vaistinis augalas. Maistui vartojamos ciberžolės šaknys. Šakniastiebiuose yra 2-3 proc. eterinio aliejaus, gerai riebaluose tirpstančio dažo kurkumino, krakmolo, dervos, gumiarabiko ir riebalinio aliejaus. Ciberžolės šaknys nuvalomos, apiplikomos verdančiu vandeniu, išdžiovinamos saulėje ir sumalamos. Gaunamas klasikinis geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Jo skonis - švelniai kartus, aitrus, kvapas - lengvas ir malonus. Ciberžolė laikoma sandariame inde, kitaip greitai praranda aromatą.

ciberzole 3 Ciberžolė - viena iš sudedamųjų klasikinio indiško prieskonių mišinio "curry" dalis ir dažnai sudaro apie 25-50 proc. masės. Dėl savo ryškiai geltonos spalvos ji dažnai naudojama ryžių, makaronų, daržovių patiekaluose bei padažuose. Puikiai tinka plovui pagardinti, ja skaninama mėsa, trintos sriubos, salotos. Vakaruose ciberžolę naudoja paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, dažymui. Uzbekijoje šiuo prieskoniu gardinama virta aviena, avienos sriuba, ryžių košė, plovas, Tadžikijoje - dažomi saldūs gėrimai. Ciberžole patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais. Ji lėtina produktų gedimo procesus, todėl veikia kaip natūralus konservantas. Ciberžole galima pakeisti ir labai brangų ir retą šafraną. Graži patiekalų spalva gerina apetitą, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Ciberžolė - ne tik prieskonis,  bet ir gydomasis augalas. Ciberžolėje yra kalcio, geležies, fosforo ir jodo, vitaminų C, B1, B2, B3. Šiuo prieskoniniu augalu gydomas gastritas, skrandžio bei žarnyno opos, sureguliuojama žarnyno veikla. Nė viena vaistažolė taip gerai nepagerina virškinimo, kaip ciberžolė. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Pastos pavidalu ciberžolė naudojama gydyti egzemai, votims. Indijos medicinoje ciberžole malšinamas niežulys, gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje, jos dedama į antiseptinius tepalus. Britų mokslininkai teigia, kad ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles. Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

naminiai saldainiai rafaelo
Naminiai saldainiai "Rafaello"
Naminiai saldainiai "Rafaello". Pasigaminkime šių skanių Rafaelo saldainių namie. Receptas.
vyniotinis su rukyta zuvimi
Vyniotinis su rūkyta žuvimi
Vyniotinis su rūkyta žuvimi. Kiaušinių, parmezano sūrio, grietinėlės, pieno, miltų, sviesto vyniotinis su žalymynais ir rūkyta žuvimi.
Mėsos iešmukai
Mėsos vėrinukai
Mėsos (kiaulienos filė) vėrinukai ant iešmelių kepti orkaitėje.
zefyru tortas
Zefyrų tortas
Zefyrų tortas su varške, kyviais ir želatinu.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.
  • Kepimo skardos turi būti tokio dydžio, kad aplink kepsnį liktų mažiausiai 2 cm laisvos erdvės.
  • Atpjauta svogūno puselė neišdžiūs, jei prieš dedami į šaldytuvą, patepsite ją sviestu ir padėsite ant druska pabarstytos lėkštutės.
  • Jautienos vyniotinis bus gardesnis, jei prieš dedant įdarą mėsą pabarstysite garstyčiomis.
  • Žiedinių kopūstų nelaikykite šviesoje – jie labai greitai pilkėja ir genda.
  • Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.
  • Kad košė būtų skanesnė ir biresnė, prieš suberiant kruopas į verdantį vandenį įdėkite sviesto.
  • Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite šiek tiek citrinos rūgšties.

Naujausi komentarai

Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.
Em
Kokios talpos (ml) Jūsų stiklinė?
Laura
Ipilkite isspaustu apelsinu sulciu, skonis bus nerealus :-)
Lina
Tešla puiki, čeburėkai gaunasi minkštučiai ir labai skanūs. Rekomenduoju!