patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Ciberžolė

ciberzole Dažinė ciberžolė (Curcuma lot.) - imbierinių šeimos daugiametis, metro aukščio žolinis augalas. Augalas turi stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio. Šakniastiebis mėsingas, su daug ilgų šakelių. Ciberžolės tėvynė - Pietryčių Indija, kur ji auga natūraliai ir vartojama kaip prieskonis arba puikus geltonas pigmentas.

Dėl šios savybės ciberžolė ilgą laiką buvo naudojama odai ir drabužiams dažyti. Kaip prieskonis ciberžolė auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Madagaskaro, Haičio salose, kur dažnai lyja ir visus metus temperatūra siekia 20-30 C šilumos.

Ciberžolė naudojama kaip prieskonininis ir vaistinis augalas. Maistui vartojamos ciberžolės šaknys. Šakniastiebiuose yra 2-3 proc. eterinio aliejaus, gerai riebaluose tirpstančio dažo kurkumino, krakmolo, dervos, gumiarabiko ir riebalinio aliejaus. Ciberžolės šaknys nuvalomos, apiplikomos verdančiu vandeniu, išdžiovinamos saulėje ir sumalamos. Gaunamas klasikinis geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Jo skonis - švelniai kartus, aitrus, kvapas - lengvas ir malonus. Ciberžolė laikoma sandariame inde, kitaip greitai praranda aromatą.

ciberzole 3 Ciberžolė - viena iš sudedamųjų klasikinio indiško prieskonių mišinio "curry" dalis ir dažnai sudaro apie 25-50 proc. masės. Dėl savo ryškiai geltonos spalvos ji dažnai naudojama ryžių, makaronų, daržovių patiekaluose bei padažuose. Puikiai tinka plovui pagardinti, ja skaninama mėsa, trintos sriubos, salotos. Vakaruose ciberžolę naudoja paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, dažymui. Uzbekijoje šiuo prieskoniu gardinama virta aviena, avienos sriuba, ryžių košė, plovas, Tadžikijoje - dažomi saldūs gėrimai. Ciberžole patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais. Ji lėtina produktų gedimo procesus, todėl veikia kaip natūralus konservantas. Ciberžole galima pakeisti ir labai brangų ir retą šafraną. Graži patiekalų spalva gerina apetitą, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Ciberžolė - ne tik prieskonis,  bet ir gydomasis augalas. Ciberžolėje yra kalcio, geležies, fosforo ir jodo, vitaminų C, B1, B2, B3. Šiuo prieskoniniu augalu gydomas gastritas, skrandžio bei žarnyno opos, sureguliuojama žarnyno veikla. Nė viena vaistažolė taip gerai nepagerina virškinimo, kaip ciberžolė. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Pastos pavidalu ciberžolė naudojama gydyti egzemai, votims. Indijos medicinoje ciberžole malšinamas niežulys, gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje, jos dedama į antiseptinius tepalus. Britų mokslininkai teigia, kad ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles. Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

ziediniu kopustu uzkepele su farsu
Žiedinių kopūstų užkepėlė su faršu
Žiedinių kopūstų (kalafiorų) užkepėlė su mėsos faršu. Skanu, greita, paprasta.
darzoviu misraine su silke
Daržovių mišrainė su silke
Daržovių mišrainė su silke. Burokėlių, morkų, bulvių, raugintų agurkų, obuolių, svogūnų mišrainė su silkės juostelėmis.
kokteilis kruvinoji meri
Kokteilis Kruvinoji Meri
Kokteilis Kruvinoji Meri. Alkoholinis kokteilis su degtine, pomidorų sultimis, citrinų sultimis, tabasko padažo, vorčesterio padažo, druskos, pipirų, ledukų.
risotto su voveraitemis
Risotto su voveraitėmis
Apvaliagrūdžių ryžių risotto su voveraitėmis, Parmezano sūriu, prieskoniais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Likusią svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais ir svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas.
  • Verdant burokėliuose liks daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.
  • Kad varškės masė būtų puresnė, įdėkite virtų sugrūstų bulvių, išplaktų kiaušinių trynių arba baltymų.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Jei norite iškočioti lipnią bulvių košę, tai kočėlą ir paviršių kur kočiosite, patepkite aliejumi.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.

Naujausi komentarai

Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.
Vitalija
Nuostabus receptas is pirmo karto gavosi geras tortas. Dabar visada kepu. Myliu
Natalija
Žiauriai skani aštri indiška sriuba,  siūlau visiem pabandyti tai. Myliu