patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Ciberžolė

ciberzole Dažinė ciberžolė (Curcuma lot.) - imbierinių šeimos daugiametis, metro aukščio žolinis augalas. Augalas turi stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio. Šakniastiebis mėsingas, su daug ilgų šakelių. Ciberžolės tėvynė - Pietryčių Indija, kur ji auga natūraliai ir vartojama kaip prieskonis arba puikus geltonas pigmentas.

Dėl šios savybės ciberžolė ilgą laiką buvo naudojama odai ir drabužiams dažyti. Kaip prieskonis ciberžolė auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Madagaskaro, Haičio salose, kur dažnai lyja ir visus metus temperatūra siekia 20-30 C šilumos.

Ciberžolė naudojama kaip prieskonininis ir vaistinis augalas. Maistui vartojamos ciberžolės šaknys. Šakniastiebiuose yra 2-3 proc. eterinio aliejaus, gerai riebaluose tirpstančio dažo kurkumino, krakmolo, dervos, gumiarabiko ir riebalinio aliejaus. Ciberžolės šaknys nuvalomos, apiplikomos verdančiu vandeniu, išdžiovinamos saulėje ir sumalamos. Gaunamas klasikinis geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Jo skonis - švelniai kartus, aitrus, kvapas - lengvas ir malonus. Ciberžolė laikoma sandariame inde, kitaip greitai praranda aromatą.

ciberzole 3 Ciberžolė - viena iš sudedamųjų klasikinio indiško prieskonių mišinio "curry" dalis ir dažnai sudaro apie 25-50 proc. masės. Dėl savo ryškiai geltonos spalvos ji dažnai naudojama ryžių, makaronų, daržovių patiekaluose bei padažuose. Puikiai tinka plovui pagardinti, ja skaninama mėsa, trintos sriubos, salotos. Vakaruose ciberžolę naudoja paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, dažymui. Uzbekijoje šiuo prieskoniu gardinama virta aviena, avienos sriuba, ryžių košė, plovas, Tadžikijoje - dažomi saldūs gėrimai. Ciberžole patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais. Ji lėtina produktų gedimo procesus, todėl veikia kaip natūralus konservantas. Ciberžole galima pakeisti ir labai brangų ir retą šafraną. Graži patiekalų spalva gerina apetitą, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Ciberžolė - ne tik prieskonis,  bet ir gydomasis augalas. Ciberžolėje yra kalcio, geležies, fosforo ir jodo, vitaminų C, B1, B2, B3. Šiuo prieskoniniu augalu gydomas gastritas, skrandžio bei žarnyno opos, sureguliuojama žarnyno veikla. Nė viena vaistažolė taip gerai nepagerina virškinimo, kaip ciberžolė. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Pastos pavidalu ciberžolė naudojama gydyti egzemai, votims. Indijos medicinoje ciberžole malšinamas niežulys, gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje, jos dedama į antiseptinius tepalus. Britų mokslininkai teigia, kad ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles. Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

silke pataluose
Silkė pataluose
Silkė pataluose. Silkės filė juostelės sluoksniuotos su virtais burokėliais, morkomis, kiaušiniais, smulkiai pjaustytais svogūnais. Skanus, šventinis užkandis.
riesutinis tortas
Riešutinis tortas
Riešutinis tortas. Itin lengvai paruošiamas skanus riešutinis tortas su kondensuotu pienu ar "Rududu" kremu. Receptas su nuotraukomis.
eklerai su varskes kremu
Eklerai su varškės kremu
Burnoje tirpstantys pyragaičiai - eklerai su varškės kremu. Plikyti pyragaičiai su pertrintos varškės, vanilinio cukraus ir grietinėlės įdaru. Receptas su nuotraukomis.
tirsta vistienos sriuba su kukuruzais
Tiršta vištienos sriuba su kukurūzais
Tiršta vištienos sriuba su kukurūzais, daržovėmis, žalumynais, paskaninta citrinos sultimis.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jei norite iškočioti lipnią bulvių košę, tai kočėlą ir paviršių kur kočiosite, patepkite aliejumi.
  • Jautiena greičiau iškeps, jei kepsnį pašlakstysite degtine.
  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.
  • Verdant mėsą nepjaustykite jos į mažus gabaliukus, nes išvirę maži gabaliukai ne tokie skanūs kaip virtas didelis gabalas.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Jeigu į verdamas morkas įmesite du gabaliukus cukraus, tai jų skonis bus kaip ką tik išrautų.
  • Pjaustydami rokforo sūrį, peilį suvilgykite karštu vandeniu.
  • Kad kepami vafliai būtų traškūs, vietoj pusės dalies pieno į tešlą įpilkite gazuoto mineralinio vandens.

Naujausi komentarai

Virginija
Siandien gaminau čeburėkus pagal šį receptą, aciu jums, be galo skanus!!!!
Dana
Geras receptas - pyragas labai skanus. Dejau maziau cukraus, skonis tapo gaivesnis. Aciu
Simona
Skanus tortas taciau uztrunka ji pagaminti. Pertepimo kremo galetu buti truputi daugiau. Myliu
Milda
Labai skanu. Verta pabandyti. Siūličiau didinti porcijas. Šypsena
Aistė
Labai geras receptas. Paprikos nuostabaus skonio, visi namiskiai giria.Šypsena