patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Ciberžolė

ciberzole Dažinė ciberžolė (Curcuma lot.) - imbierinių šeimos daugiametis, metro aukščio žolinis augalas. Augalas turi stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio. Šakniastiebis mėsingas, su daug ilgų šakelių. Ciberžolės tėvynė - Pietryčių Indija, kur ji auga natūraliai ir vartojama kaip prieskonis arba puikus geltonas pigmentas.

Dėl šios savybės ciberžolė ilgą laiką buvo naudojama odai ir drabužiams dažyti. Kaip prieskonis ciberžolė auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Madagaskaro, Haičio salose, kur dažnai lyja ir visus metus temperatūra siekia 20-30 C šilumos.

Ciberžolė naudojama kaip prieskonininis ir vaistinis augalas. Maistui vartojamos ciberžolės šaknys. Šakniastiebiuose yra 2-3 proc. eterinio aliejaus, gerai riebaluose tirpstančio dažo kurkumino, krakmolo, dervos, gumiarabiko ir riebalinio aliejaus. Ciberžolės šaknys nuvalomos, apiplikomos verdančiu vandeniu, išdžiovinamos saulėje ir sumalamos. Gaunamas klasikinis geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Jo skonis - švelniai kartus, aitrus, kvapas - lengvas ir malonus. Ciberžolė laikoma sandariame inde, kitaip greitai praranda aromatą.

ciberzole 3 Ciberžolė - viena iš sudedamųjų klasikinio indiško prieskonių mišinio "curry" dalis ir dažnai sudaro apie 25-50 proc. masės. Dėl savo ryškiai geltonos spalvos ji dažnai naudojama ryžių, makaronų, daržovių patiekaluose bei padažuose. Puikiai tinka plovui pagardinti, ja skaninama mėsa, trintos sriubos, salotos. Vakaruose ciberžolę naudoja paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, dažymui. Uzbekijoje šiuo prieskoniu gardinama virta aviena, avienos sriuba, ryžių košė, plovas, Tadžikijoje - dažomi saldūs gėrimai. Ciberžole patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais. Ji lėtina produktų gedimo procesus, todėl veikia kaip natūralus konservantas. Ciberžole galima pakeisti ir labai brangų ir retą šafraną. Graži patiekalų spalva gerina apetitą, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Ciberžolė - ne tik prieskonis,  bet ir gydomasis augalas. Ciberžolėje yra kalcio, geležies, fosforo ir jodo, vitaminų C, B1, B2, B3. Šiuo prieskoniniu augalu gydomas gastritas, skrandžio bei žarnyno opos, sureguliuojama žarnyno veikla. Nė viena vaistažolė taip gerai nepagerina virškinimo, kaip ciberžolė. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Pastos pavidalu ciberžolė naudojama gydyti egzemai, votims. Indijos medicinoje ciberžole malšinamas niežulys, gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje, jos dedama į antiseptinius tepalus. Britų mokslininkai teigia, kad ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles. Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

kokteilis prancuziskas bucinys
Kokteilis "Prancūziškas bučinys"
Nealkoholinis kokteilis "Prancūziškas bučinys".
silke su obuoliais ir salierais
Silkė su obuoliais ir salierais
Šaltas užkandis su silkės filė, obuoliais, salierais ir grietine. Papuoštas spanguolėmis.
adzika su obuoliais
Adžika su obuoliais
Adžika su obuoliais. Adžika tai aštrokas pagardas prie mėsos patiekalų ar koldūnų.
vistienos kepsneliai su kriausemis ir pelesiniu suriu
Vištienos kepsniai su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu
Vištienos filė kepsniai su kriaušėmis bei sūriu su mėlinuoju pelėsiu.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Nuluptų burokėlių ir nuskustų morkų nelaikykite atvirame inde, nes suyra vitaminas C.
  • Prieskonius – romą, vanilę, tarkuotas apelsino ar citrinos žieveles – į tešlą dėkite tik tuomet, kai į ją sudėti visi kiti produktai.
  • Agurkų nelaikykite kartu su obuoliais, nes dėl išsiskiriančių iš obuolių medžiagų, agurkai greičiau vysta.
  • Likusią svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais ir svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas.

Naujausi komentarai

Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena
Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.