patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Ciberžolė

ciberzole Dažinė ciberžolė (Curcuma lot.) - imbierinių šeimos daugiametis, metro aukščio žolinis augalas. Augalas turi stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio. Šakniastiebis mėsingas, su daug ilgų šakelių. Ciberžolės tėvynė - Pietryčių Indija, kur ji auga natūraliai ir vartojama kaip prieskonis arba puikus geltonas pigmentas.

Dėl šios savybės ciberžolė ilgą laiką buvo naudojama odai ir drabužiams dažyti. Kaip prieskonis ciberžolė auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Madagaskaro, Haičio salose, kur dažnai lyja ir visus metus temperatūra siekia 20-30 C šilumos.

Ciberžolė naudojama kaip prieskonininis ir vaistinis augalas. Maistui vartojamos ciberžolės šaknys. Šakniastiebiuose yra 2-3 proc. eterinio aliejaus, gerai riebaluose tirpstančio dažo kurkumino, krakmolo, dervos, gumiarabiko ir riebalinio aliejaus. Ciberžolės šaknys nuvalomos, apiplikomos verdančiu vandeniu, išdžiovinamos saulėje ir sumalamos. Gaunamas klasikinis geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Jo skonis - švelniai kartus, aitrus, kvapas - lengvas ir malonus. Ciberžolė laikoma sandariame inde, kitaip greitai praranda aromatą.

ciberzole 3 Ciberžolė - viena iš sudedamųjų klasikinio indiško prieskonių mišinio "curry" dalis ir dažnai sudaro apie 25-50 proc. masės. Dėl savo ryškiai geltonos spalvos ji dažnai naudojama ryžių, makaronų, daržovių patiekaluose bei padažuose. Puikiai tinka plovui pagardinti, ja skaninama mėsa, trintos sriubos, salotos. Vakaruose ciberžolę naudoja paruoštų garstyčių padažų, sviesto, margarino, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, dažymui. Uzbekijoje šiuo prieskoniu gardinama virta aviena, avienos sriuba, ryžių košė, plovas, Tadžikijoje - dažomi saldūs gėrimai. Ciberžole patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais. Ji lėtina produktų gedimo procesus, todėl veikia kaip natūralus konservantas. Ciberžole galima pakeisti ir labai brangų ir retą šafraną. Graži patiekalų spalva gerina apetitą, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Ciberžolė - ne tik prieskonis,  bet ir gydomasis augalas. Ciberžolėje yra kalcio, geležies, fosforo ir jodo, vitaminų C, B1, B2, B3. Šiuo prieskoniniu augalu gydomas gastritas, skrandžio bei žarnyno opos, sureguliuojama žarnyno veikla. Nė viena vaistažolė taip gerai nepagerina virškinimo, kaip ciberžolė. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Pastos pavidalu ciberžolė naudojama gydyti egzemai, votims. Indijos medicinoje ciberžole malšinamas niežulys, gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje, jos dedama į antiseptinius tepalus. Britų mokslininkai teigia, kad ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles. Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

jautienos ispjova su kavos plutele
Jautienos išpjova su kavos plutele
Jautienos išpjova su kavos plutele
Paprika idaryta kus kus
Įdaryta paprika kus kus ir jautiena
Kepta, įdaryta paprika kus kus ir jautiena. Receptas su nuotrauka.
figu uogiene
Figų uogienė
Figų uogienė. Skani ir egzotiškai pikantiško skonio uogienė.
kepta menke su padazu
Kepta menkė su padažu
Kepta, citrinos sultyse pamarinuota menkės filė su morkų, svogūnų ir grietinėlės padažu.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.
  • Agurkų nelaikykite kartu su obuoliais, nes dėl išsiskiriančių iš obuolių medžiagų, agurkai greičiau vysta.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu.
  • Kepimo skardos turi būti tokio dydžio, kad aplink kepsnį liktų mažiausiai 2 cm laisvos erdvės.
  • Prieskonius – romą, vanilę, tarkuotas apelsino ar citrinos žieveles – į tešlą dėkite tik tuomet, kai į ją sudėti visi kiti produktai.
  • Burokėliai bus minkšti, jeigu apvirtus 10 min. palaikysite po šalto vandens srove, o sultingi ir skanūs - jei virsite nenuluptus ir su šaknelėmis.
  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.

Naujausi komentarai

V.S
Ir greitai ir skanu, butent tai ko ieskojau Šypsena
Sandra
Kepu nepirma karta. Seimos megstamiausias. O tesla as kocioju ant kepimo popieriaus tai labai lengva perkelti Šypsena
Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.