patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Čiobreliai

ciobreliai Čiobreliai – daugiamečiai, aromatingi puskrūmiai šakotais besidriekiančiais žeme stiebais. Jų lapai smulkūs, elipsiški, trumpakočiai, į apačią užsirietusiais kraštais, juose daug per padidinamąjį stiklą matomų duobučių, kuriose yra liaukelės su eteriniu aliejumi.

Žiedinės šakelės stačios, apskritos, plaukuotos. Čiobreliai žydi nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio.
Lietuvoje čiobreliai auga pušynuose, šlaituose, sausose pievose, smėlio karjeruose. Tai sausų smėlingų vietų augalas, jautrus drėgmės pertekliui.ciobreliai1

Čiobreliai yra vieni svarbiausių prieskonių kulinarijoje, besivaržantys su  lauro lapais ir petražolėmis. Šviežiais ar džiovintais čiobreliais skaninama daugelis mėsos patiekalų, dešros, sriubos, padažai, salotos, pupelių, žirnių, pupų valgiai. Čiobrelius galima dėti į rauginamus agurkus.
Čiobrelių eterinis aliejus vartojamas konservų pramonėje ir parfumerijoje.
Eteriniame aliejuje yra angliavandenis timolis — deginančio skonio ir specifinio kvapo kristalas, veikiantis stipriai antiseptiškai. Medicinoje timolis vartojamas burnos, žiočių, ryklės gleivinės dezinfekcijai, nuo grybinių odos ligų (epidermofitijos), kirmėlėms varyti ir rūgimui žarnyne mažinti. Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu, taip pat nuo nemigos. Čiobrelių antpilo aromatinėmis voniomis ir kompresais mažinami radikulito, sąnarių skausmai. Liaudies medicinoje virškinimui gerinti čiobrelių antpilo duodama prieš valgį

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

zasu kepeneles apelsinu padaze
Žąsų kepenėlės apelsinų padaže
Žąsų kepenėlės apelsinų padaže. Žąsų kepenėlės apkepintos ir patroškintos apelsinų sulčių, sojos, džiovintų žolelių padaže.
darzoviu salotos su mocarela suriu
Daržovių salotos su Mocarela sūriu
Daržovių salotos su Mocarela sūriu, pomidorais, agurkais ir kukurūzais.
mieliniai blyneliai
Mieliniai blynai
Mieliniai blynai. Mielinės tešlos blynai. Receptas su nuotraukomis.
tortiliju uzkandele su farsu
Tortilijų užkandėlė su faršu
Tortilijų užkandėlė su jautienos faršu, pomidorais, svogūnais, sūriu, žalumynais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Sukietėjusius lietinius pašildykite garuose ir jie vėl bus kaip švieži.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite šiek tiek citrinos rūgšties.
  • Kepimo skardos turi būti tokio dydžio, kad aplink kepsnį liktų mažiausiai 2 cm laisvos erdvės.
  • Virtos bulvės bus skanesnės, jei joms verdant, į vandenį įmesite svogūno galvutę arba keletą skiltelių česnako.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Jaučio kepenis prieš gaminimą rekomenduojama pamirkyti piene, tada jos bus minkštesnės ir skanesnės.
  • Kad svogūnai ir porai nebūtų tokie aštrūs, juos sudėkite į sietelį ir perpilkite verdančiu vandeniu arba 3 min. palaikykite pasūdytame ir pasaldintame verdančiame vandenyje, paskui nuvarvinkite.

Naujausi komentarai

V.S
Ir greitai ir skanu, butent tai ko ieskojau Šypsena
Sandra
Kepu nepirma karta. Seimos megstamiausias. O tesla as kocioju ant kepimo popieriaus tai labai lengva perkelti Šypsena
Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.