patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Čiobreliai

ciobreliai Čiobreliai – daugiamečiai, aromatingi puskrūmiai šakotais besidriekiančiais žeme stiebais. Jų lapai smulkūs, elipsiški, trumpakočiai, į apačią užsirietusiais kraštais, juose daug per padidinamąjį stiklą matomų duobučių, kuriose yra liaukelės su eteriniu aliejumi.

Žiedinės šakelės stačios, apskritos, plaukuotos. Čiobreliai žydi nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio.
Lietuvoje čiobreliai auga pušynuose, šlaituose, sausose pievose, smėlio karjeruose. Tai sausų smėlingų vietų augalas, jautrus drėgmės pertekliui.ciobreliai1

Čiobreliai yra vieni svarbiausių prieskonių kulinarijoje, besivaržantys su  lauro lapais ir petražolėmis. Šviežiais ar džiovintais čiobreliais skaninama daugelis mėsos patiekalų, dešros, sriubos, padažai, salotos, pupelių, žirnių, pupų valgiai. Čiobrelius galima dėti į rauginamus agurkus.
Čiobrelių eterinis aliejus vartojamas konservų pramonėje ir parfumerijoje.
Eteriniame aliejuje yra angliavandenis timolis — deginančio skonio ir specifinio kvapo kristalas, veikiantis stipriai antiseptiškai. Medicinoje timolis vartojamas burnos, žiočių, ryklės gleivinės dezinfekcijai, nuo grybinių odos ligų (epidermofitijos), kirmėlėms varyti ir rūgimui žarnyne mažinti. Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu, taip pat nuo nemigos. Čiobrelių antpilo aromatinėmis voniomis ir kompresais mažinami radikulito, sąnarių skausmai. Liaudies medicinoje virškinimui gerinti čiobrelių antpilo duodama prieš valgį

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

vistiena idaryti patisonai
Vištiena įdaryti patisonai
Vištiena įdaryti patisonai. Patisonai įdaryti vištienos ir džiovintų grybų įdaru, kepti orkaitėje.
charcio sriuba
Charčio sriuba
Charčio sriuba. Aštri jautienos sriuba su prieskoniais.
kepta menke su padazu
Kepta menkė su padažu
Kepta, citrinos sultyse pamarinuota menkės filė su morkų, svogūnų ir grietinėlės padažu.
jautienos salotos su obuoliais
Jautienos salotos su obuoliais
Jautienos salotos su obuoliais. Salotos su virta jautiena, kiaušiniais, obuoliais, marinuotais agurkais, svogūnu. Pagardintos majonezu, citrinos sultimis, pipirais bei druska.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.
  • Veršienos kepsniai greitai sudžiūva, todėl prieš kepant patartina juos aptepti aliejumi.
  • Kad gražiau atriektumėte labai šviežią duoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.
  • Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite šiek tiek citrinos rūgšties.
  • Jei norite, kad salotos būtų skanesnės, salotinę patrinkite perpjauta česnako skiltele.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Jei norite pašildyti vakar keptą mėsą, pašlakstykite ją keliais šaukštais šalto vandens ir apkepkite įkaitintuose riebaluose.

Naujausi komentarai

Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena
Monika
Pyragas neįtikėtinai skanus. Traškus viršutinis sluoksnis tiesiog super. Pagrindas jam nenusileidžia. Viskas kartu - nepakartojama. Nustebau, kad tokį puikaus skonio pyragą taip greita ir paprasta pagaminti. Ačiū už receptą. Myliu
patiekalu-receptai.lt
Standartinė stiklinė 250ml talpos.