patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Čiobreliai

ciobreliai Čiobreliai – daugiamečiai, aromatingi puskrūmiai šakotais besidriekiančiais žeme stiebais. Jų lapai smulkūs, elipsiški, trumpakočiai, į apačią užsirietusiais kraštais, juose daug per padidinamąjį stiklą matomų duobučių, kuriose yra liaukelės su eteriniu aliejumi.

Žiedinės šakelės stačios, apskritos, plaukuotos. Čiobreliai žydi nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio.
Lietuvoje čiobreliai auga pušynuose, šlaituose, sausose pievose, smėlio karjeruose. Tai sausų smėlingų vietų augalas, jautrus drėgmės pertekliui.ciobreliai1

Čiobreliai yra vieni svarbiausių prieskonių kulinarijoje, besivaržantys su  lauro lapais ir petražolėmis. Šviežiais ar džiovintais čiobreliais skaninama daugelis mėsos patiekalų, dešros, sriubos, padažai, salotos, pupelių, žirnių, pupų valgiai. Čiobrelius galima dėti į rauginamus agurkus.
Čiobrelių eterinis aliejus vartojamas konservų pramonėje ir parfumerijoje.
Eteriniame aliejuje yra angliavandenis timolis — deginančio skonio ir specifinio kvapo kristalas, veikiantis stipriai antiseptiškai. Medicinoje timolis vartojamas burnos, žiočių, ryklės gleivinės dezinfekcijai, nuo grybinių odos ligų (epidermofitijos), kirmėlėms varyti ir rūgimui žarnyne mažinti. Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu, taip pat nuo nemigos. Čiobrelių antpilo aromatinėmis voniomis ir kompresais mažinami radikulito, sąnarių skausmai. Liaudies medicinoje virškinimui gerinti čiobrelių antpilo duodama prieš valgį

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

troskinta vistiena
Troškinta vištiena
Troškinta vištiena su bulvėmis, svogūnais apelsinų padaže. Receptas su detaliomis nuotraukomis.
surio sriuba su brokoliais
Sūrio sriuba su brokoliais
Sūrio sriuba su brokoliais išvirta iš vištienos filė sultinio, lyfyto sūrio, vištienos filė, brokolių, bulvių, svogūno, česnako, muskato riešutų, žalumynų.
vistiena su ananasais
Vištiena su ananasais
Vištiena su ananasais. Vištienos filė pamarinuota su česnakais, imbieru, čili pipiru, apkepinta ir patroškinta.
pikantiskos krevetes
Pikantiškos krevetės
Pikantiškos pakepintos krevetės su kepintų svogūnų, agurkų, kokosų pieno padažu, pagardintu prieskoniais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad lengvai nusiluptų pomidorų odelė, panardinkite juos kelioms sekundėms į verdantį vandenį, po to perliekite šaltu vandeniu.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Jeigu į verdamas morkas įmesite du gabaliukus cukraus, tai jų skonis bus kaip ką tik išrautų.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.