patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Kaparėliai

kapareliai Kaparėliai - daugiametis augalas, kurio lapai ovalūs, tamsiai žalios spalvos ir auga ant ilgo stiebo. Augalas žydi  visą vasarą, baltais žiedais. Kaparėlių pumpurus žmonės jau nuo senų senovės naudodavo kaip prieskonius.

Kaparėliai kilę iš Azijos, tačiau kaip prieskonius juos naudojo ir jais prekiavo ir senovės graikai bei romėnai. Natūraliai jie auga Viduržemio jūros regione. Kaparėliai auginami Ispanijoje, Maroke ir Turkijoje. Kaparėliai, kaparėlių pumpurai, kaip manoma, turi ypatingų galių.kapareliai 1

Liaudies medicinoje kaparėliai žinomi kaip vaistas nuo įvairiausių ligų. Pumpurėlių nuoviras būdavo naudojamas kaip žaizdų gijimą skatinanti priemonė, šiuo nuoviru stiprindavo nusilpusią širdies kraujagyslių sistemą. Kaparėlių lapų ir jaunų šakelių nuoviras būdavo naudojamas kaip malšinanti skausmą priemonė, juo skatindavo tulžies, inkstų ir šlapimo pūslės veiklą. Kaparėliai mažina kraujo spaudimą, dujų kaupimąsi žarnyne, jais gydydavo įvairiausias alergijas, reumatą, artritą. Kaparėlių pumpuruose yra glikozidų, rutino, daug vitaminų, cukraus, rūgščių, tame tarpe ir askorbino rūgšties (vitamino C).
Kaip prieskonis kaparėlių pumpurai naudojami džiovinti, sūdyti ir marinuoti.kapareliai 2
Rečiau naudojami kaparėlių ūgliai ir žalios uogos. Kaparėliai pasižymi pikantišku rūgščiai sūriu, šiek tiek kartoku skoniu, primenančiu garstyčias, alyvuoges ir juoduosius pipirus. Tamsiai žalios spalvos sūdyti kaparėliai pateikiami prie šaltų patiekalų, marinuoti kaparėliai ypač dera prie jautienos, žuvies ir paukštienos patiekalų. Kaparėliai naudojami ruošiant padažus, jie dedami ir į šviežias salotas, mišraines. Prieš vartojant kaparėlius, galima juos perplauti vandeniu, kad pasišalintų druskos perteklius.
Kaparėliai - skanu ir naudinga. Kaparėliai ne tik puošia patiekalus, bet ir suteikia jiems pikantišką, savotišką skonį. Sakoma, kad kaparėlius geriausia vartoti prieš valgį, nes jie žadina apetitą.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

kepta jautiena kinietiskai
Kepta jautiena kinietiškai
Kepta jautiena kinietiškai. Traškios jautienos juosteles aštriame padaže.
avienos ragu
Avienos ragu
Avienos ragu. Aviena su konservuotais pomidorais, baltosiomis pupelėmis, salierais, svogūnais, prieskoniais.
menkes apkepas su pomidorais ir suriu
Menkės apkepas su pomidorais ir sūriu
Orkaitėje keptas menkės filė apkepas su pomidorais ir tarkuotu fermentiniu sūriu
persimonu salotos su parmezanu ir kedro riesutais
Persimonų salotos su parmezanu ir kedro riešutais
Persimonų salotos su parmezanu ir kedro riešutais

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jeigu obuoliai apvyto - panardinkite juos kelioms valandoms į šaltą vandenį.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.
  • Jeigu tešloje yra per daug cukraus, tai kepiniai greit paruduoja ir apdega.
  • Kad gražiau atriektumėte labai šviežią duoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
  • Agurkų nelaikykite kartu su obuoliais, nes dėl išsiskiriančių iš obuolių medžiagų, agurkai greičiau vysta.
  • Specifinis avienos kvapas išnyks, jei prieš gamindami ją patepsite garstyčiomis.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.