patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Kaparėliai

kapareliai Kaparėliai - daugiametis augalas, kurio lapai ovalūs, tamsiai žalios spalvos ir auga ant ilgo stiebo. Augalas žydi  visą vasarą, baltais žiedais. Kaparėlių pumpurus žmonės jau nuo senų senovės naudodavo kaip prieskonius.

Kaparėliai kilę iš Azijos, tačiau kaip prieskonius juos naudojo ir jais prekiavo ir senovės graikai bei romėnai. Natūraliai jie auga Viduržemio jūros regione. Kaparėliai auginami Ispanijoje, Maroke ir Turkijoje. Kaparėliai, kaparėlių pumpurai, kaip manoma, turi ypatingų galių.kapareliai 1

Liaudies medicinoje kaparėliai žinomi kaip vaistas nuo įvairiausių ligų. Pumpurėlių nuoviras būdavo naudojamas kaip žaizdų gijimą skatinanti priemonė, šiuo nuoviru stiprindavo nusilpusią širdies kraujagyslių sistemą. Kaparėlių lapų ir jaunų šakelių nuoviras būdavo naudojamas kaip malšinanti skausmą priemonė, juo skatindavo tulžies, inkstų ir šlapimo pūslės veiklą. Kaparėliai mažina kraujo spaudimą, dujų kaupimąsi žarnyne, jais gydydavo įvairiausias alergijas, reumatą, artritą. Kaparėlių pumpuruose yra glikozidų, rutino, daug vitaminų, cukraus, rūgščių, tame tarpe ir askorbino rūgšties (vitamino C).
Kaip prieskonis kaparėlių pumpurai naudojami džiovinti, sūdyti ir marinuoti.kapareliai 2
Rečiau naudojami kaparėlių ūgliai ir žalios uogos. Kaparėliai pasižymi pikantišku rūgščiai sūriu, šiek tiek kartoku skoniu, primenančiu garstyčias, alyvuoges ir juoduosius pipirus. Tamsiai žalios spalvos sūdyti kaparėliai pateikiami prie šaltų patiekalų, marinuoti kaparėliai ypač dera prie jautienos, žuvies ir paukštienos patiekalų. Kaparėliai naudojami ruošiant padažus, jie dedami ir į šviežias salotas, mišraines. Prieš vartojant kaparėlius, galima juos perplauti vandeniu, kad pasišalintų druskos perteklius.
Kaparėliai - skanu ir naudinga. Kaparėliai ne tik puošia patiekalus, bet ir suteikia jiems pikantišką, savotišką skonį. Sakoma, kad kaparėlius geriausia vartoti prieš valgį, nes jie žadina apetitą.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

kriauses su parmezano suriu
Kriaušės su Parmezano sūriu
Kriaušės su Parmezano sūriu. Kiaulienos faršu, virtais kiaušiniais, parmezano sūriu įdarytos kriaušių puselės.
krabu lazdeliu salotos
Krabų lazdelių salotos
Krabų lazdelių salotos su bulvėmis, konservuotais kukurūzais bei šviežiais agurkais.
barsciai su grybais
Barščiai su džiovintais grybais
Tradiciniai lietuviški barščiai paskaninti džiovintais grybais. Nepakartojamo skonio derinys.
baklazanu suktinukai su lasisa
Baklažanų suktinukai su lašiša
Baklažanų suktinukai su citrinos sultyse panarinuota lašiša apvyniota šoninės ar kumpio juostele.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Nuplautą mėsą gerai nušluostykite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Kepimo skardos turi būti tokio dydžio, kad aplink kepsnį liktų mažiausiai 2 cm laisvos erdvės.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Verdant mėsą nepjaustykite jos į mažus gabaliukus, nes išvirę maži gabaliukai ne tokie skanūs kaip virtas didelis gabalas.
  • Mėsa bus sultinga, jei kepant ją kelis kartus palaistysite išsiskiriančiu skysčiu.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena