patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Salieras

salieras Salieras - viena naudingiausių prieskoninių daržovių tinkanti daugybei patiekalų. Salieras ir jo vertingosios savybės žinomos jau nuo senovės antikos laikų, viduramžiais jiems buvo priskiriamos ir mistiškos, ir gydomosios galios, olandų ginekologas Van de Velde savo knygoje aprašė juos kaip efektingą afrodiziaką.

Lietuvoje salieras plačiau pradėti auginti ir vartoti tik XX a. pabaigoje. Salieras, kaip ir daugelis kitų daržovių, nėra kaloringas. Jo maistinę vertę lemia vitaminai, mineralinės medžiagos, eteriniai aliejai. Salieruose gausu K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, šiek tiek vitamino C, karotino. Salieras turi stiprų kvapą ir saldžiai kartoką skonį. Valgomos sėklos, šaknys, švieži bei džiovinti lapai ir stiebai. Vertingos visos saliero dalys. Saliero gumbuose susikaupia apie 1,3 proc. baltymų, 6,7 proc. angliavandenių, vitaminų C, B grupės, PP ir karotino, nemažai mineralinių medžiagų – kalio, magnio fosforo, kalcio ir kt. Lapuose naudingųjų medžiagų yra dar daugiau nei gumbuose.
Salieras - vertingas prieskonis sultiniams, mėsiškoms sriuboms ar troškintiems antriesiems patiekalams bei marinatams pagardinti. Konservuotoms mišrainėms, įdarams, sūdytiems produktams labiau tinka gumbai, o sriuboms - lapinis salieras, nes jie suteikia daug stipresnį aromatą. Saliero lapus galima sūdyti maišant su morkomis, porais, krapais, petražolėmis.salieras 1 Žiemą tai puikus pagardas sriuboms bei salotoms. Mėsingas apvalus, gelsvai pilkšvas saliero šakniavaisis tinka ir šviežias, ir virtas. Šakniavaisius patartina virti neluptus, tik labai gerai nuplautus, šiek tiek pasūdytame bei parūgštintame vandenyje. Taip prarandama mažiau aromato ir vertingųjų medžiagų. Jei saliero šakniavaisiai vartojami žali, nuluptus ir susmulkintus reikia tuoj pat apšlakstyti citrinų sultimis, nes salieras linkęs greitai patamsėti. Jaunais saliero lapeliais skaninami šaltibarščiai, jais puošiami ir kartu pagardinami kiaušinių, mėsos patiekalai, sumuštiniai.. Smulkias saliero sėklas galima naudoti pagardinant dešras, o sutrintas dėti į sriubas.
Šiuolaikinė medicina tvirtina, kad saliero sultys didina tonusą, gerina apetitą, turi antioksidacinių, šlapimą varančių ir vidurius laisvinančių savybių. Todėl salieras naudojamas sergant inkstų geldelių uždegimu ir šlapimo pūslės uždegimu kaip šlapimą varanti ir priešuždegiminį poveikį turinti priemonė. Salieras stiprina organizmo atsparumą ligoms, gydo žaizdas ir nudegimus. Palankiai veikia nervų, širdies ir kraujagyslių sistemą, medžiagų apykaitą. Salieras sukelia sotumo jausmą ir yra visiškai nekaloringas. Salierų dieta rekomenduojama turintiems antsvorio, sergantiesiems podagra, alergine dilgėline, dermatitais, opomis, lėtiniu vidurių užkietėjimu, kai vargina skausmingos menstruacijos. Salieras pasižymi antireumatiniu poveikiu. Todėl sergančiųjų reumatu valgiaraštyje jo neturėtų trūkti. Be to, salieras užima pirmą vietą pagal jame esančio seleno kiekį.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

varskes pudingas
Varškės pudingas
Varškės pudingas - labai paprastas, greitai paruošiamas ir skanus desertas.
tortas praha su griliazu
Tortas Praha su griliažu
Tortas Praha su griliažu. Truputį paskanintas klasikinio torto "Praha" receptas.
burokeliu salotos
Burokėlių salotos
Tradicinės, lietuviškos virtų burokėlių salotos su svogūnais, aliejumi ir citrinos sultimis. Receptas su nuotraukomis.
troskinti kiaulienos sonkauliukai
Troškinti kiaulienos šonkauliukai
Troškinti kiaulienos šonkauliukai

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Jautienos vyniotinis bus gardesnis, jei prieš dedant įdarą mėsą pabarstysite garstyčiomis.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.
  • Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.
  • Kad kepami vafliai būtų traškūs, vietoj pusės dalies pieno į tešlą įpilkite gazuoto mineralinio vandens.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Žiediniai kopūstai bus itin skanūs, jei juos troškinsite piene.

Naujausi komentarai

Rasa
Greitas, gal ir skanus tortukas, bet bandysiu i varske det maziau cukraus, juk jau zefyrai labai saldūs.
Renata
Net seilė nutįso, kaip skanu Šypsena kepsiu brolio gimtadieniui, tada parašysiu, kaip sekėsi. Šypsena
Ieva
Nuostabus kotletukai!!! Vietoj svogunu itarkavau morku ir saliero stiebu - puikiai gavosi, butinai kartosim!
Vireja
Prie mesos patiekalu, prie visokiu kotletu, sniceliu ir t.t. tinka baltas padazas arba pievagrybiu Šypsena
Vėjūnė
Labai patiko receptas, labai skanu. Mirktelti