patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Salieras

salieras Salieras - viena naudingiausių prieskoninių daržovių tinkanti daugybei patiekalų. Salieras ir jo vertingosios savybės žinomos jau nuo senovės antikos laikų, viduramžiais jiems buvo priskiriamos ir mistiškos, ir gydomosios galios, olandų ginekologas Van de Velde savo knygoje aprašė juos kaip efektingą afrodiziaką.

Lietuvoje salieras plačiau pradėti auginti ir vartoti tik XX a. pabaigoje. Salieras, kaip ir daugelis kitų daržovių, nėra kaloringas. Jo maistinę vertę lemia vitaminai, mineralinės medžiagos, eteriniai aliejai. Salieruose gausu K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, šiek tiek vitamino C, karotino. Salieras turi stiprų kvapą ir saldžiai kartoką skonį. Valgomos sėklos, šaknys, švieži bei džiovinti lapai ir stiebai. Vertingos visos saliero dalys. Saliero gumbuose susikaupia apie 1,3 proc. baltymų, 6,7 proc. angliavandenių, vitaminų C, B grupės, PP ir karotino, nemažai mineralinių medžiagų – kalio, magnio fosforo, kalcio ir kt. Lapuose naudingųjų medžiagų yra dar daugiau nei gumbuose.
Salieras - vertingas prieskonis sultiniams, mėsiškoms sriuboms ar troškintiems antriesiems patiekalams bei marinatams pagardinti. Konservuotoms mišrainėms, įdarams, sūdytiems produktams labiau tinka gumbai, o sriuboms - lapinis salieras, nes jie suteikia daug stipresnį aromatą. Saliero lapus galima sūdyti maišant su morkomis, porais, krapais, petražolėmis.salieras 1 Žiemą tai puikus pagardas sriuboms bei salotoms. Mėsingas apvalus, gelsvai pilkšvas saliero šakniavaisis tinka ir šviežias, ir virtas. Šakniavaisius patartina virti neluptus, tik labai gerai nuplautus, šiek tiek pasūdytame bei parūgštintame vandenyje. Taip prarandama mažiau aromato ir vertingųjų medžiagų. Jei saliero šakniavaisiai vartojami žali, nuluptus ir susmulkintus reikia tuoj pat apšlakstyti citrinų sultimis, nes salieras linkęs greitai patamsėti. Jaunais saliero lapeliais skaninami šaltibarščiai, jais puošiami ir kartu pagardinami kiaušinių, mėsos patiekalai, sumuštiniai.. Smulkias saliero sėklas galima naudoti pagardinant dešras, o sutrintas dėti į sriubas.
Šiuolaikinė medicina tvirtina, kad saliero sultys didina tonusą, gerina apetitą, turi antioksidacinių, šlapimą varančių ir vidurius laisvinančių savybių. Todėl salieras naudojamas sergant inkstų geldelių uždegimu ir šlapimo pūslės uždegimu kaip šlapimą varanti ir priešuždegiminį poveikį turinti priemonė. Salieras stiprina organizmo atsparumą ligoms, gydo žaizdas ir nudegimus. Palankiai veikia nervų, širdies ir kraujagyslių sistemą, medžiagų apykaitą. Salieras sukelia sotumo jausmą ir yra visiškai nekaloringas. Salierų dieta rekomenduojama turintiems antsvorio, sergantiesiems podagra, alergine dilgėline, dermatitais, opomis, lėtiniu vidurių užkietėjimu, kai vargina skausmingos menstruacijos. Salieras pasižymi antireumatiniu poveikiu. Todėl sergančiųjų reumatu valgiaraštyje jo neturėtų trūkti. Be to, salieras užima pirmą vietą pagal jame esančio seleno kiekį.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

idaryta kepta paprika
Įdaryta kepta paprika
Įdaryta kepta paprika
bulviu grybu apkepas
Bulvių - grybų apkepas
Bulvių - grybų apkepas. Virtų ir sutrintų bulvių piurė apkepas su baravykais ir voveraitėmis.
virtinukai su varske ir melynemis
Virtinukai su varške ir mėlynėmis
Miltiniai virtinukai įdaryti varške ir mėlynėmis, patiekiami su grietine ar grietinėle.
marinuota paprika
Marinuota paprika
Marinuota paprika. Klasikinis marinuotos paprikos receptas.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jeigu į verdamas morkas įmesite du gabaliukus cukraus, tai jų skonis bus kaip ką tik išrautų.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Silkė bus skanesnė, sultingesnė, jei ją pamirkysite piene arba šaltoje stiprioje arbatoje.
  • Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
  • Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu.
  • Kad kepami vafliai būtų traškūs, vietoj pusės dalies pieno į tešlą įpilkite gazuoto mineralinio vandens.
  • Pjaustydami rokforo sūrį, peilį suvilgykite karštu vandeniu.

Naujausi komentarai

Ernestas
Tikra vyru sriuba, labai skaniai gavosi is pirmo karto, dekui uz skanu recepta. Šypsena Rekomenduoju visiems vyrams kas megsta jautiena.
Viola
Labai jau skanus atrodo, tai bandysiu siandien pagamint Šypsena
Edita
Man šitas receptas - puikus! Labai skaniai išsitroškina daugybė daržovių!
Ona
Esu si recepta gaminusi ir tikrai skanu ir sotu Myliu
Ema
Labai geras receptas, ką tik išbandžiau! Mirktelti