patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Špinatai

spinatai Špinatai – balandinių šeimos augalas, mėsingais švelniais lapais. Manoma, kad jie yra kilę iš Persijos. Dabar jie populiarūs daugelyje šalių, kur yra sveiko maisto mėgėjų. Arabų mokslininkai špinatus vadino "daržovių karaliais".

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių. Maistui tinka nuskinti jauni lapai, kol dar neišaugęs stiebas.spinatai 1 Špinatų lapai valgomi švieži, troškinti, virti, jų dedama į salotas, apkepus, omletus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, juos galima užšaldyti šaldiklyje. Tiršta špinatų masė puikus lietinių ir pyragų įdaras. Prie špinatų tinka įvairūs priedai – kiaušiniai, grietinė, sviestas, ir kt. Špinatus galima raugti žiemai, užpilus druskos tirpalu konservuoti. Konservuotoje špinatų tyrėje gerai išsilaiko vitaminas C ir karotinas.
Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius geriau plėšyti rankomis, nes pjaustomi peiliu jie praranda daug vitamino C. Verdant, špinatuose esantys vitaminai A ir C, nesuyra. Verdant špinatus, jų nereikia ilgai virti, užtenka juos pakaitinti 5 min. Kad išliktų graži spalva, kaitinti reikia atidengtame inde. Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Špinatų lapuose gausu vitaminų C, B1,B2, B3, B6, K, D, E, H, bei labai retai daržovėse pasitaikančių vitaminų P (rutino) ir PP (nikotino rūgšties), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Špinatuose yra nemažai jodo ir lengvai virškinamų baltymų, daugiau jų tik žaliuose žirneliuose ir pupelėse. Reikia nepamiršti, kad špinatuose yra oksalo rūgšties, todėl juos valgant reikia gerti daugiau pieno, valgyti varškės, sūrio, grietinės. Dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, špinatų nepatartina valgyti kasdien arba didelio kiekio iš karto.
Dėl didelio kiekio vitaminų ir baltymų, špinatai tinka vaikų ir dietinei mitybai. 100 g špinatų yra tik 21 kcal. Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme. Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige, taip pat sergantiems inkstų ligomis, podagra bei vyresnio amžiaus žmonėmis. 
Špinatų patiekalus patartina valgyti tik šviežius, laikyti šaltai, nepaliekant jų kitai dienai. Šiltai laikant špinatus, per 24-48 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

makaronai su suriu ir krabu mesa
Makaronai su sūriu ir krabų mėsa
Virti makaronai su sūriu ir krabų mėsa apkepti orkaitėje.
Kiauliena su šparaginėmis pupelėmis
Kiauliena su šparaginėmis pupelėmis
Kiauliena su šparaginėmis pupelėmis, kepintais svogūnais ir sezamo sėklomis.
marinuotu darzoviu asorti
Marinuotų daržovių asorti
Įvairių marinuotų daržovių asorti ir kasdieniniam valgymui, ir šventiniam stalui.
menke su grybais
Menkė su grybais
Menkė su grybais. Kepta menkės filė su pievagrybiais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad kepami vafliai būtų traškūs, vietoj pusės dalies pieno į tešlą įpilkite gazuoto mineralinio vandens.
  • Žiedinių kopūstų nelaikykite šviesoje – jie labai greitai pilkėja ir genda.
  • Kad verdami makaronai nesuliptų, į vandenį įpilkite šlakelį aliejaus.
  • Kad košė būtų skanesnė ir biresnė, prieš suberiant kruopas į verdantį vandenį įdėkite sviesto.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Kepta šoninė bus trapi, traški, jei prieš kepant trumpam pamerksite į pieną ir apvoliosite miltuose.
  • Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.

Naujausi komentarai

Neringa
Tortas super gavosi, labai skanus ir paprastas padaryti. Myliu
Evgenija
Torčiukas labai skanus kas ragavo visiems patiko. Viska dariau kaip parašyta, gal vos vos subliuško.  Myliu
Reda
Ismeginau si recepta sunaus pirmojo gimtadienio proga. Ir galiu drasiai teigti, kad idetos pastangos buvo vertos galutinio rezultato. Nerealiai skanus tortas.
Joli
Nuostabus ir greitai paruosiamas pyragas, tik viena dalyka pakeiciau, tai antra karta kepdama dejau 100g maziau cukraus, nes toks biskiuka per saldus pirma karta buvo Šypsena
Sandra
Nuostabūs, dėjau dar džiovintas spanguoles, pasakiški sausainiai.  Myliu