patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Špinatai

spinatai Špinatai – balandinių šeimos augalas, mėsingais švelniais lapais. Manoma, kad jie yra kilę iš Persijos. Dabar jie populiarūs daugelyje šalių, kur yra sveiko maisto mėgėjų. Arabų mokslininkai špinatus vadino "daržovių karaliais".

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių. Maistui tinka nuskinti jauni lapai, kol dar neišaugęs stiebas.spinatai 1 Špinatų lapai valgomi švieži, troškinti, virti, jų dedama į salotas, apkepus, omletus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, juos galima užšaldyti šaldiklyje. Tiršta špinatų masė puikus lietinių ir pyragų įdaras. Prie špinatų tinka įvairūs priedai – kiaušiniai, grietinė, sviestas, ir kt. Špinatus galima raugti žiemai, užpilus druskos tirpalu konservuoti. Konservuotoje špinatų tyrėje gerai išsilaiko vitaminas C ir karotinas.
Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius geriau plėšyti rankomis, nes pjaustomi peiliu jie praranda daug vitamino C. Verdant, špinatuose esantys vitaminai A ir C, nesuyra. Verdant špinatus, jų nereikia ilgai virti, užtenka juos pakaitinti 5 min. Kad išliktų graži spalva, kaitinti reikia atidengtame inde. Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Špinatų lapuose gausu vitaminų C, B1,B2, B3, B6, K, D, E, H, bei labai retai daržovėse pasitaikančių vitaminų P (rutino) ir PP (nikotino rūgšties), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Špinatuose yra nemažai jodo ir lengvai virškinamų baltymų, daugiau jų tik žaliuose žirneliuose ir pupelėse. Reikia nepamiršti, kad špinatuose yra oksalo rūgšties, todėl juos valgant reikia gerti daugiau pieno, valgyti varškės, sūrio, grietinės. Dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, špinatų nepatartina valgyti kasdien arba didelio kiekio iš karto.
Dėl didelio kiekio vitaminų ir baltymų, špinatai tinka vaikų ir dietinei mitybai. 100 g špinatų yra tik 21 kcal. Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme. Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige, taip pat sergantiems inkstų ligomis, podagra bei vyresnio amžiaus žmonėmis. 
Špinatų patiekalus patartina valgyti tik šviežius, laikyti šaltai, nepaliekant jų kitai dienai. Šiltai laikant špinatus, per 24-48 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

ryziu sklindziai
Ryžių sklindžiai
Ryžių sklindžiai. Įdomus rusiškos virtuvės patiekalas.
morku pyragas
Morkų pyragas
Morkų pyragas su citrininiu glaistu bei apibarstytas smulkintais migdolais.
kepta zuvis su bulviu plutele
Kepta žuvis su bulvių plutele
Kepta žuvies filė su tarkuotų bulvių plutele.
kukuruzu salotos su cesnakiniu uzpilu
Kukurūzų salotos su česnakiniu užpilu
Kukurūzų salotos su česnakiniu užpilu. Konservuoti kukurūzai, rukola salotos, pekino kopūstai, česnakinis padažas.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.
  • Kad verdami makaronai nesuliptų, į vandenį įpilkite šlakelį aliejaus.
  • Jei norite pašildyti vakar keptą mėsą, pašlakstykite ją keliais šaukštais šalto vandens ir apkepkite įkaitintuose riebaluose.
  • Kotletai bus sultingesni, jei į faršą įpilsite truputį šalto vandens.
  • Jei agurkai kartūs, nulupkite odelę, kelioms minutėms pamerkite į truputį pasaldintą pieną ir nuplaukite šaltu vandeniu.
  • Kad varškės masė būtų puresnė, įdėkite virtų sugrūstų bulvių, išplaktų kiaušinių trynių arba baltymų.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Jei norite iškočioti lipnią bulvių košę, tai kočėlą ir paviršių kur kočiosite, patepkite aliejumi.

Naujausi komentarai

Dalia
Labai labai skanu! Nepaisant to, jog mėlynių uogienės nemėgstu, labai patiko Šypsena
Laima
Aš vietoje grietinėlės standiklio dėjau šitam kremo kiekiui 10g. želatinos. Gavosi puikiai. Šypsena
Asta
Labai patiko, labai skanu. Pagal si recepta gaminu jau kelinta syki, visai seimynai skanu.
Rasa
Greitas, gal ir skanus tortukas, bet bandysiu i varske det maziau cukraus, juk jau zefyrai labai saldūs.
Renata
Net seilė nutįso, kaip skanu Šypsena kepsiu brolio gimtadieniui, tada parašysiu, kaip sekėsi. Šypsena