patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Špinatai

spinatai Špinatai – balandinių šeimos augalas, mėsingais švelniais lapais. Manoma, kad jie yra kilę iš Persijos. Dabar jie populiarūs daugelyje šalių, kur yra sveiko maisto mėgėjų. Arabų mokslininkai špinatus vadino "daržovių karaliais".

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių. Maistui tinka nuskinti jauni lapai, kol dar neišaugęs stiebas.spinatai 1 Špinatų lapai valgomi švieži, troškinti, virti, jų dedama į salotas, apkepus, omletus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, juos galima užšaldyti šaldiklyje. Tiršta špinatų masė puikus lietinių ir pyragų įdaras. Prie špinatų tinka įvairūs priedai – kiaušiniai, grietinė, sviestas, ir kt. Špinatus galima raugti žiemai, užpilus druskos tirpalu konservuoti. Konservuotoje špinatų tyrėje gerai išsilaiko vitaminas C ir karotinas.
Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius geriau plėšyti rankomis, nes pjaustomi peiliu jie praranda daug vitamino C. Verdant, špinatuose esantys vitaminai A ir C, nesuyra. Verdant špinatus, jų nereikia ilgai virti, užtenka juos pakaitinti 5 min. Kad išliktų graži spalva, kaitinti reikia atidengtame inde. Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Špinatų lapuose gausu vitaminų C, B1,B2, B3, B6, K, D, E, H, bei labai retai daržovėse pasitaikančių vitaminų P (rutino) ir PP (nikotino rūgšties), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Špinatuose yra nemažai jodo ir lengvai virškinamų baltymų, daugiau jų tik žaliuose žirneliuose ir pupelėse. Reikia nepamiršti, kad špinatuose yra oksalo rūgšties, todėl juos valgant reikia gerti daugiau pieno, valgyti varškės, sūrio, grietinės. Dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, špinatų nepatartina valgyti kasdien arba didelio kiekio iš karto.
Dėl didelio kiekio vitaminų ir baltymų, špinatai tinka vaikų ir dietinei mitybai. 100 g špinatų yra tik 21 kcal. Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme. Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige, taip pat sergantiems inkstų ligomis, podagra bei vyresnio amžiaus žmonėmis. 
Špinatų patiekalus patartina valgyti tik šviežius, laikyti šaltai, nepaliekant jų kitai dienai. Šiltai laikant špinatus, per 24-48 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

jautiena su graikiskais riesutais
Jautiena su graikiškais riešutais
Jautiena pikantiškame marinate su graikiškais riešutais ir paprikos juostelėmis.
rabarbaru pyragas
Rabarbarų pyragas
Rabarbarų pyragas. Skanus ir gaivus pyragas su rabarbarais. Skanu su vaniliniais ledais.
keksas su lasisa
Keksas su lašiša
Keksas su konservuota ir rūkyta lašiša, fermentiniu sūriu. Tinka vakarienei ir lengvai užkandai.
raugintu kopustu sriuba
Raugintų kopūstų sriuba
Tradicinė raugintų kopūstų sriuba virta mėsos sultinyje. Prie kopūstų sriubos patiekiamos virtos bulvės su lupenomis.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.
  • Virtos bulvės bus skanesnės, jei joms verdant, į vandenį įmesite svogūno galvutę arba keletą skiltelių česnako.
  • Verdant bulves su lupenomis, į vandenį įlašinkite truputį acto, tada bulvės nesutrukinės.
  • Virta vištiena bus minkšta, balta ir sultinga, jei verdant į vandenį įpilsite šaukštelį citrinos sulčių.
  • Kepami obuoliai ir kriaušės praras mažiau sulčių, jei prieš kepimą palaikysite juos 1-2 min. karštame vandenyje.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.