patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Špinatai

spinatai Špinatai – balandinių šeimos augalas, mėsingais švelniais lapais. Manoma, kad jie yra kilę iš Persijos. Dabar jie populiarūs daugelyje šalių, kur yra sveiko maisto mėgėjų. Arabų mokslininkai špinatus vadino "daržovių karaliais".

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių. Maistui tinka nuskinti jauni lapai, kol dar neišaugęs stiebas.spinatai 1 Špinatų lapai valgomi švieži, troškinti, virti, jų dedama į salotas, apkepus, omletus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, juos galima užšaldyti šaldiklyje. Tiršta špinatų masė puikus lietinių ir pyragų įdaras. Prie špinatų tinka įvairūs priedai – kiaušiniai, grietinė, sviestas, ir kt. Špinatus galima raugti žiemai, užpilus druskos tirpalu konservuoti. Konservuotoje špinatų tyrėje gerai išsilaiko vitaminas C ir karotinas.
Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius geriau plėšyti rankomis, nes pjaustomi peiliu jie praranda daug vitamino C. Verdant, špinatuose esantys vitaminai A ir C, nesuyra. Verdant špinatus, jų nereikia ilgai virti, užtenka juos pakaitinti 5 min. Kad išliktų graži spalva, kaitinti reikia atidengtame inde. Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Špinatų lapuose gausu vitaminų C, B1,B2, B3, B6, K, D, E, H, bei labai retai daržovėse pasitaikančių vitaminų P (rutino) ir PP (nikotino rūgšties), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Špinatuose yra nemažai jodo ir lengvai virškinamų baltymų, daugiau jų tik žaliuose žirneliuose ir pupelėse. Reikia nepamiršti, kad špinatuose yra oksalo rūgšties, todėl juos valgant reikia gerti daugiau pieno, valgyti varškės, sūrio, grietinės. Dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, špinatų nepatartina valgyti kasdien arba didelio kiekio iš karto.
Dėl didelio kiekio vitaminų ir baltymų, špinatai tinka vaikų ir dietinei mitybai. 100 g špinatų yra tik 21 kcal. Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme. Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige, taip pat sergantiems inkstų ligomis, podagra bei vyresnio amžiaus žmonėmis. 
Špinatų patiekalus patartina valgyti tik šviežius, laikyti šaltai, nepaliekant jų kitai dienai. Šiltai laikant špinatus, per 24-48 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

panakota su braskiu zele
Panakota (Panna cotta) su braškių želė
Panakota (Panna cotta) - tradicinis Itališkas desertas su braškių želė.
pekino aviena
Pekino aviena
Pekino aviena. Pamarinuotos ir pakepintos avienos juostelės su kepinta paprika, svogūnais, česnakais, imbieru.
avokado salotos su apelsinais
Avokado salotos su apelsinais
Avokado salotos su apelsinais pagardintos citrinos ir apelsinų sultimis, garstyčiomis bei alyvuogių aliejumi.
keksas su lasisa
Keksas su lašiša
Keksas su konservuota ir rūkyta lašiša, fermentiniu sūriu. Tinka vakarienei ir lengvai užkandai.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kotletai bus sultingesni, jei į faršą įpilsite truputį šalto vandens.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Burokėliai bus minkšti, jeigu apvirtus 10 min. palaikysite po šalto vandens srove, o sultingi ir skanūs - jei virsite nenuluptus ir su šaknelėmis.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite šiek tiek citrinos rūgšties.
  • Kad daržovės būtų skanesnės, verdant įberkite žiupsnelį cukraus.
  • Jaučio kepenis prieš gaminimą rekomenduojama pamirkyti piene, tada jos bus minkštesnės ir skanesnės.
  • Atminkite, kad mėsa su kaulu iškepa greičiau negu be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis lengviau patenka į mėsą.

Naujausi komentarai

patiekalu-receptai.lt
Naudojamos "žalios" bulvės.
Sandra
O bulves turi buti zalios ar virtos? Skaniai atrodo, noreciau isbandyti Šypsena
Sandra
Gyvenu Olandijoje, tad vienoje lenkiskoje parduotuveje nusipirkau varskes ir issikepiau varskeciu-pasijutau tarsi vel sedeciau prie lietuvisko stalo Šypsena
Saule
Labai skanus ir pasakiskas tortas, jau kepiau 4 kartus.
Sandrute
Gavosi skaniai, bet as suri dejau ant kepimo galo ir mano svoguniukai nebuvo gerai iskepe, tik neznau kame beda, gal mano orkaitės Liūdesys . Tai sekanti karta as juos pirmiau siek tiek apkepsiu, o tik tada maisysiu su mejonezu ir pomidorų padazu  Mirktelti