patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Sveikuolių duona

sveikuoliu duona Mums reikės:
500 g rupaus malimo ruginių miltų
500 g rupaus malimo kvietinių miltų
1 stikl. 3-jų grūdų dribsnių
1 stikl. linų sėmenų
1 stikl. kviečių sėlenų
1 stikl. saulėgrąžų
2 valg. š. kmynų
100 g cukraus
1 l vandens
2-3 arb. š. druskos
raugo
sezamo sėklų

Gaminame. Sveikuolių duona
3-jų grūdų dribsniai, linų sėmenys, kviečių sėlenos, saulėgrąžos, kmynai supilami į dubenį ir išmaišomi. Raugas, druska ir cukrus išmaišomi 0,5 l vandenyje, pamažu supilama į paruoštą sausą mišinį ir gerai išmaišoma. Suberiami kvietiniai, ruginiai miltai, supilamas likęs vanduo ir labai gerai išmaišoma. 3-4 valg. šaukštai  tešlos atidedami į  sandarų indelį kitam duonos kepimui – tai raugas. Raugas laikomas šaldytuve.

Kepimo formos ištepamos riebalais ir pabarstomos sezamo sėklomis. Sukrečiama tešla, išlyginamas paviršius, apibarstoma sezamo sėklomis, pridengiama ir paliekama 12 val. kambario temperatūroje, kad pakiltų. Pakilusi duona dedama į šaltą orkaitę ir 30 min. kepama 200 laipsnių temperatūroje, po to temperatūra sumažinama iki 180 laipsnių ir kepama dar apie 1 val. Iškepusios duonos kraštai turi būti rudi, atšokę nuo kepimo formelės. Iškepusi duona išimama iš formelių, pluta apipurškiama vandeniu, kad ji suminkštėtų. Sveikuolių duona pridengiama rankšluosčiu ir paliekama atvėsti. Sveikuolių duona turi daug skaidulų, kurios pagerina virškinimą ir valo žarnyną. Skanaus.

Raugui reikės:
1stikl. rupaus malimo ruginių miltų
1stikl. šilto vandens

Ruginiai miltai sumaišomi su kambario temperatūros vandeniu (masė turi būti grietinės tirštumo). Gauta masė uždengiama ir paliekama šiltai (apie 25 laipsnių temperatūroje) rūgti 3 paras. Kiekvieną dieną raugo masė lengvai pamaišoma. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas raugo kvapas. Išrūgusį raugą galima laikyti šaldytuve 2-3 savaites.

Komentarai

2011-03-01
Alex
Labai skani duona, kepeme jau keleta kartu. Dar niekeda seimoje duonos kepaliukas nebuvo suvalgomas taip greit Mirktelti

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

melyniu pyragas
Mėlynių pyragas
Mėlynių pyragas. Paprastas ir skanus pyragas su mėlynemis.
italiskas sokoladinis pyragas su lazdyno riesutais
Itališkas šokoladinis pyragas su lazdyno riešutais
Itališkas šokoladinis pyragas su lazdyno riešutais.
Citrininis pyragas
Citrininis pyragas
Citrininis pyragas. Kvietinių ir kukurūzų miltų biskvitinis pyragas pagardintas citrininiu glaistu.
morku pyragas
Morkų pyragas
Morkų pyragas su citrininiu glaistu bei apibarstytas smulkintais migdolais.

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kepami obuoliai ir kriaušės praras mažiau sulčių, jei prieš kepimą palaikysite juos 1-2 min. karštame vandenyje.
  • Prieš virinant pieną, puodo šonus patepkite sviestu, tuomet pienas neišbėgs.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.
  • Virta vištiena bus minkšta, balta ir sultinga, jei verdant į vandenį įpilsite šaukštelį citrinos sulčių.
  • Kad gražiau atriektumėte labai šviežią duoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
  • Burokėliai bus minkšti, jeigu apvirtus 10 min. palaikysite po šalto vandens srove, o sultingi ir skanūs - jei virsite nenuluptus ir su šaknelėmis.
  • Jeigu į verdamas morkas įmesite du gabaliukus cukraus, tai jų skonis bus kaip ką tik išrautų.

Konservavimas, marinavimas, rauginimas

Karšti patiekalai

Užkandžiai, užkandžių receptai

Salotų receptai

Padažai, padažų receptai

Sriubos, sriubų receptai

Saldūs patiekalai, desertai

Gėrimai, kokteiliai

Naujausi komentarai

Indrė
Kepu jau kažkelinta kartą šį nuostabų tortą ir galiu pasakyti jis tortų KARALIUS, visada puikiai iškepa, receptas paprastas ir aiškus, o skonis - norisi ir norisi dar.
Gražina
Kepu šiuos nuostabius čeburėkus jau ne pirmą kartą , patys skaniausi ir nuostabiausi, ceburekai kokius esu gaminus savo šeimai, ačiū  Šypsena
Karolina
Nuostabūs!!!
Inga
Puikus tiesiog! Visada pavyksta Šypsena
Eimante
Jau porą metų kepu tik šį tortą. Visada pavyksta. Puiku.