patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Druskos poreikis žmogaus organizmui

druskos poreikis zmogaus organizmui Druska arba natrio chloridas - tai dviejų cheminių elementų junginys, pirmasis prieskonis ir seniausias pagardas, žinomas dar pirmykštėje visuomenėje. Senovėje druska buvo kone aukso vertės.  Šiandien, kalbant apie druską, galima išgirsti ir nemažai prieštaringų vertinimų: druska kelia kraujospūdį, skatina skysčių kaupimąsi organizme, didina širdies ligų rizika ir t.t. Siekiant išsiaiškinti druskos įtaką žmogaus organizmui bei nustatyti minimalų jos poreikį, buvo atlikta nemažai tyrimų.
Mūsų organizmas negali nei kaupti, nei pasigaminti druskos, todėl jos turime gauti su maistu. Tai labai vertingas elementas, kurio mes turime gauti kasdien, nes kitaip organizmas negalės funkcionuoti. Didžioji dalis druskos, t.y. apie 75 proc. yra kraujyje bei limfoje, o likusioji - 25 proc. - kauluose ir odoje.druskos poreikis zmogaus organizmui 1 Druska organizmui yra būtina, tačiau svarbu, kad organizme nesusikauptų jos perteklius ir nebūtų trūkumo. Druskos trūkumas organizme gali sukelti jo ląstelių žūtį, dėl ko galimi nerviniai sutrikimai, raumenų susilpnėjimas, apatija, mieguistumas, silpnumas ir netgi smegenų pažeidimai. Sutrikus medžiagų apykaitai, esant inkstų, šlapimo pūslės sveikatos problemų, druska rekomenduojama kaip vaistas. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 6 g druskos kasdien, kai lietuvis per dieną vidutiniškai suvartoja 18 g.
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad perdidelis druskos vartojimas (20 g per dieną) skatina kalcio išsiskyrimą iš organizmo, o tai gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių. Druskos perteklius varo prakaitą, todėl padaugėja peršalimo ligų. Nuolat vartojant sūdytus produktus  padidėja rizika susirgti skrandžio vėžiu. Kai kurie mokslininkai mano, kad gausus druskos vartojimas atima iš organizmo energiją. Per didelis druskos kiekis ypač vyresniame amžiuje skatina nutukimą. Tačiau reikia nepamiršti, kad daug sportuojant, dirbant sunkų fizinį darbą, gausiai prakaituojant pasišalina daug druskos ir jos vartoti reikėtų kiek daugiau nei įprastai.
Nustatyta, kad nesaikingą druskos vartojimą sąlygoja priklausomybę sukeliantis natūralus antidepresantas. Stiprų valgomosios druskos poreikį galima paaiškinti jos savybe gerinti nuotaiką ir be abejonės siekiant pagerinti maisto skonines savybes.
Mūsų dienomis didelis druskos kiekis yra daugumoje maisto produktų, todėl papildomai sūdyti visai nebūtina. Įprastiniame kasdieniniame mūsų racione, valgant tris kartus per dieną,  vartojant pusfabrikačius ir pirktą gatavą maistą per dieną suvalgome 15-18 g ar net daugiau druskos, o tai yra per daug, kad organizmas be papildomų pastangų pašalintų druskos perteklių iš organizmo per odą ir šlapinantis. Apskaičiuota, kad tik su produktais, kuriuos kasdien suvartojame (daržovės, vaisiai, pienas), druskos gauname apie 2–5 g. Vadinasi, iki reikiamo druskos  kiekio (6 g), suvartoti  lieka labai nedaug. Svarbu atminti, kad druska nėra blogai, jei ji vartojama su saiku. Stengiantis neviršyti rekomenduojamo druskos kiekio, maistą galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, pipirais, jūros kopūstais.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
maistas ir depresija
Maistas ir depresija
Maistas ir depresija. Produktų, gerinančių nuotaiką ir padedančių išvengti ar palengvinti depresiją, sarašas.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kotletai bus skanesni ir sultingesni, jei juos formuodami į vidų įdėsite sviesto gabaliuką
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Verdant mėsą nepjaustykite jos į mažus gabaliukus, nes išvirę maži gabaliukai ne tokie skanūs kaip virtas didelis gabalas.
  • Veršienos kepsniai greitai sudžiūva, todėl prieš kepant patartina juos aptepti aliejumi.
  • Kepta žuvis bus ypač skani, jei prieš kepimą ją pamirkysite piene, po to apvoliosite miltuose ir tada dėsite į įkaitintą aliejų.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.

Naujausi komentarai

Virginija
Siandien gaminau čeburėkus pagal šį receptą, aciu jums, be galo skanus!!!!
Dana
Geras receptas - pyragas labai skanus. Dejau maziau cukraus, skonis tapo gaivesnis. Aciu
Simona
Skanus tortas taciau uztrunka ji pagaminti. Pertepimo kremo galetu buti truputi daugiau. Myliu
Milda
Labai skanu. Verta pabandyti. Siūličiau didinti porcijas. Šypsena
Aistė
Labai geras receptas. Paprikos nuostabaus skonio, visi namiskiai giria.Šypsena