patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Druskos poreikis žmogaus organizmui

druskos poreikis zmogaus organizmui Druska arba natrio chloridas - tai dviejų cheminių elementų junginys, pirmasis prieskonis ir seniausias pagardas, žinomas dar pirmykštėje visuomenėje. Senovėje druska buvo kone aukso vertės.  Šiandien, kalbant apie druską, galima išgirsti ir nemažai prieštaringų vertinimų: druska kelia kraujospūdį, skatina skysčių kaupimąsi organizme, didina širdies ligų rizika ir t.t. Siekiant išsiaiškinti druskos įtaką žmogaus organizmui bei nustatyti minimalų jos poreikį, buvo atlikta nemažai tyrimų.
Mūsų organizmas negali nei kaupti, nei pasigaminti druskos, todėl jos turime gauti su maistu. Tai labai vertingas elementas, kurio mes turime gauti kasdien, nes kitaip organizmas negalės funkcionuoti. Didžioji dalis druskos, t.y. apie 75 proc. yra kraujyje bei limfoje, o likusioji - 25 proc. - kauluose ir odoje.druskos poreikis zmogaus organizmui 1 Druska organizmui yra būtina, tačiau svarbu, kad organizme nesusikauptų jos perteklius ir nebūtų trūkumo. Druskos trūkumas organizme gali sukelti jo ląstelių žūtį, dėl ko galimi nerviniai sutrikimai, raumenų susilpnėjimas, apatija, mieguistumas, silpnumas ir netgi smegenų pažeidimai. Sutrikus medžiagų apykaitai, esant inkstų, šlapimo pūslės sveikatos problemų, druska rekomenduojama kaip vaistas. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 6 g druskos kasdien, kai lietuvis per dieną vidutiniškai suvartoja 18 g.
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad perdidelis druskos vartojimas (20 g per dieną) skatina kalcio išsiskyrimą iš organizmo, o tai gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių. Druskos perteklius varo prakaitą, todėl padaugėja peršalimo ligų. Nuolat vartojant sūdytus produktus  padidėja rizika susirgti skrandžio vėžiu. Kai kurie mokslininkai mano, kad gausus druskos vartojimas atima iš organizmo energiją. Per didelis druskos kiekis ypač vyresniame amžiuje skatina nutukimą. Tačiau reikia nepamiršti, kad daug sportuojant, dirbant sunkų fizinį darbą, gausiai prakaituojant pasišalina daug druskos ir jos vartoti reikėtų kiek daugiau nei įprastai.
Nustatyta, kad nesaikingą druskos vartojimą sąlygoja priklausomybę sukeliantis natūralus antidepresantas. Stiprų valgomosios druskos poreikį galima paaiškinti jos savybe gerinti nuotaiką ir be abejonės siekiant pagerinti maisto skonines savybes.
Mūsų dienomis didelis druskos kiekis yra daugumoje maisto produktų, todėl papildomai sūdyti visai nebūtina. Įprastiniame kasdieniniame mūsų racione, valgant tris kartus per dieną,  vartojant pusfabrikačius ir pirktą gatavą maistą per dieną suvalgome 15-18 g ar net daugiau druskos, o tai yra per daug, kad organizmas be papildomų pastangų pašalintų druskos perteklių iš organizmo per odą ir šlapinantis. Apskaičiuota, kad tik su produktais, kuriuos kasdien suvartojame (daržovės, vaisiai, pienas), druskos gauname apie 2–5 g. Vadinasi, iki reikiamo druskos  kiekio (6 g), suvartoti  lieka labai nedaug. Svarbu atminti, kad druska nėra blogai, jei ji vartojama su saiku. Stengiantis neviršyti rekomenduojamo druskos kiekio, maistą galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, pipirais, jūros kopūstais.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.
maistas ir depresija
Maistas ir depresija
Maistas ir depresija. Produktų, gerinančių nuotaiką ir padedančių išvengti ar palengvinti depresiją, sarašas.
mityba ir miegas
Maistas ir miegas
Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego.
sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jautienos vyniotinis bus gardesnis, jei prieš dedant įdarą mėsą pabarstysite garstyčiomis.
  • Jei kepdami žuvį į keptuvę įdėsite kelis griežinėlius citrinos, jie sugers žuvies kvapą.
  • Vanduo į visus troškinamus patiekalus pilamas ne šaltas, o tiktai verdantis.
  • Sukietėjusius lietinius pašildykite garuose ir jie vėl bus kaip švieži.
  • Žiedinių kopūstų nelaikykite šviesoje – jie labai greitai pilkėja ir genda.
  • Kad svogūnai ir porai nebūtų tokie aštrūs, juos sudėkite į sietelį ir perpilkite verdančiu vandeniu arba 3 min. palaikykite pasūdytame ir pasaldintame verdančiame vandenyje, paskui nuvarvinkite.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Atminkite, kad mėsa su kaulu iškepa greičiau negu be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis lengviau patenka į mėsą.

Naujausi komentarai

V.S
Ir greitai ir skanu, butent tai ko ieskojau Šypsena
Sandra
Kepu nepirma karta. Seimos megstamiausias. O tesla as kocioju ant kepimo popieriaus tai labai lengva perkelti Šypsena
Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.