patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Druskos poreikis žmogaus organizmui

druskos poreikis zmogaus organizmui Druska arba natrio chloridas - tai dviejų cheminių elementų junginys, pirmasis prieskonis ir seniausias pagardas, žinomas dar pirmykštėje visuomenėje. Senovėje druska buvo kone aukso vertės.  Šiandien, kalbant apie druską, galima išgirsti ir nemažai prieštaringų vertinimų: druska kelia kraujospūdį, skatina skysčių kaupimąsi organizme, didina širdies ligų rizika ir t.t. Siekiant išsiaiškinti druskos įtaką žmogaus organizmui bei nustatyti minimalų jos poreikį, buvo atlikta nemažai tyrimų.
Mūsų organizmas negali nei kaupti, nei pasigaminti druskos, todėl jos turime gauti su maistu. Tai labai vertingas elementas, kurio mes turime gauti kasdien, nes kitaip organizmas negalės funkcionuoti. Didžioji dalis druskos, t.y. apie 75 proc. yra kraujyje bei limfoje, o likusioji - 25 proc. - kauluose ir odoje.druskos poreikis zmogaus organizmui 1 Druska organizmui yra būtina, tačiau svarbu, kad organizme nesusikauptų jos perteklius ir nebūtų trūkumo. Druskos trūkumas organizme gali sukelti jo ląstelių žūtį, dėl ko galimi nerviniai sutrikimai, raumenų susilpnėjimas, apatija, mieguistumas, silpnumas ir netgi smegenų pažeidimai. Sutrikus medžiagų apykaitai, esant inkstų, šlapimo pūslės sveikatos problemų, druska rekomenduojama kaip vaistas. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 6 g druskos kasdien, kai lietuvis per dieną vidutiniškai suvartoja 18 g.
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad perdidelis druskos vartojimas (20 g per dieną) skatina kalcio išsiskyrimą iš organizmo, o tai gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių. Druskos perteklius varo prakaitą, todėl padaugėja peršalimo ligų. Nuolat vartojant sūdytus produktus  padidėja rizika susirgti skrandžio vėžiu. Kai kurie mokslininkai mano, kad gausus druskos vartojimas atima iš organizmo energiją. Per didelis druskos kiekis ypač vyresniame amžiuje skatina nutukimą. Tačiau reikia nepamiršti, kad daug sportuojant, dirbant sunkų fizinį darbą, gausiai prakaituojant pasišalina daug druskos ir jos vartoti reikėtų kiek daugiau nei įprastai.
Nustatyta, kad nesaikingą druskos vartojimą sąlygoja priklausomybę sukeliantis natūralus antidepresantas. Stiprų valgomosios druskos poreikį galima paaiškinti jos savybe gerinti nuotaiką ir be abejonės siekiant pagerinti maisto skonines savybes.
Mūsų dienomis didelis druskos kiekis yra daugumoje maisto produktų, todėl papildomai sūdyti visai nebūtina. Įprastiniame kasdieniniame mūsų racione, valgant tris kartus per dieną,  vartojant pusfabrikačius ir pirktą gatavą maistą per dieną suvalgome 15-18 g ar net daugiau druskos, o tai yra per daug, kad organizmas be papildomų pastangų pašalintų druskos perteklių iš organizmo per odą ir šlapinantis. Apskaičiuota, kad tik su produktais, kuriuos kasdien suvartojame (daržovės, vaisiai, pienas), druskos gauname apie 2–5 g. Vadinasi, iki reikiamo druskos  kiekio (6 g), suvartoti  lieka labai nedaug. Svarbu atminti, kad druska nėra blogai, jei ji vartojama su saiku. Stengiantis neviršyti rekomenduojamo druskos kiekio, maistą galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, pipirais, jūros kopūstais.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
maistas ir depresija
Maistas ir depresija
Maistas ir depresija. Produktų, gerinančių nuotaiką ir padedančių išvengti ar palengvinti depresiją, sarašas.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.
soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Atpjauta svogūno puselė neišdžiūs, jei prieš dedami į šaldytuvą, patepsite ją sviestu ir padėsite ant druska pabarstytos lėkštutės.
  • Karšti varškės patiekalai bus skanesni ir nesuirs, jei į varškę įbersite džiūvėsėlių, manų kruopų, krakmolo arba įdėsite bulvių košės.
  • Verdant daržoves, daugiau vitaminų išlaikysite virdami trumpai ant stiprios ugnies, nei ilgai ant silpnos.
  • Jei kepdami žuvį į keptuvę įdėsite kelis griežinėlius citrinos, jie sugers žuvies kvapą.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Prieskonius – romą, vanilę, tarkuotas apelsino ar citrinos žieveles – į tešlą dėkite tik tuomet, kai į ją sudėti visi kiti produktai.
  • Kepamos morkos gražiai paruduos, jei į riebalus įbersite truputį cukraus.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena