patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir depresija

maistas ir depresija Maistas, kurį vartojame, turi įtakos ne tik mūsų bendrai išvaizdai, savijautai, bet ir nuotaikų svyravimams. Nesveikas maistas, neteisinga mityba sukelia neigiamus padarinius mūsų smegenims, kurie sukelia dirglumą ir net depresiją.
Depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, kuriam būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Jos metu sulėtėja mąstymas, judesiai, sutrinka vidaus organų veikla. Pasak medikų, depresija vis labiau įsitvirtina ir užima pirmas vietas tarp kitų ligų.
Nustatyta, kad valgant įvairų maistą ar laikantis dietos, kurios pagrindą sudaro vaisiai, daržovės ir žuvis, galima sumažinti depresijos pavojų. Teigiama, kad kai kurių maisto produktų vartojimas, kuriuose yra antioksidantų, padeda įveikti slogią nuotaiką ir depresiją.
Keletas TOP maisto produktų prieš depresiją.
maistas ir depresija 1 Žuvis – tai vienas iš maisto produktų, kuris suteikia energijos ir pozityvių emocijų. Žuvis turi sveikųjų Omega-3 riebalų, kurie padeda kovoti prieš depresiją. Žuvį reikėtų valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Mokslininkų teigimu, naudinga vartoti ir žuvų taukus, kaip maisto papildus, kurie padeda sumažinti stresą, įveikti liūdesį, nemigą.
Kruopos. Juodieji ar natūralūs ryžiai, grikiai, avižų kruopos ya puikus vaistas prieš blogą nuotaiką. Kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie teigiamai veikia organizmą ir savijautą. Renkantis duoną ar bandeles, patariama rinktis tik pilno grūdo, neskaldytų grūdų kepinius. Per pusryčius suvalgyta porcija košės, suteiks energijos visai dienai ir užtikrins gerą nuotaiką.
Kiaušiniai yra prisotinti vitamino B12, baltymų, geležies, cinko ir seleno. Patiekalai iš kiaušinių padeda žmogui jaustis energingesniam, sumažina riziką susirgti depresija.
Bananai. Bananuose esantis triptofanas skatina „laimės hormonų" išsiskyrimą, padeda išsaugoti gerą nuotaiką, atsikratyti depresijos.
Kopūstai -  yra tikras depresijos priešas, kadangi jame gausu vitamino C. Kopūstai taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Moliūgai yra tikrai galingi depresijos priešai. Juose gausu vitamino B6 ir geležies, kurie padeda cukrų kraujyje paversti gliukoze, o gliukozė yra geros nuotaikos variklis.
Kalakutiena turi nemažai amino rūgšties, vadinamojo triptofano, kuris padeda gaminti laimės hormoną – serotoniną.
Uogos. Mokslininkai nustatė, jog uogos, o ypač vyšnios, yra puikus maistas, padedantis kovoti su bloga nuotaika.
Neteisingai galvojama, jog blogą nuotaiką gali pagerinti saldumynai. Pastarieji, kaip ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai net iki 60 procentų gali padidinti tikimybę, jog galite susirgti depresija.
Atminkite, kad dvasinę savijautą gerina sveikas, natūralus maistas, produktai degina riebalus kuriame neturi stigti polisacharidų, kurie didina laimės hormono serotonino sekreciją, tai: daržovės, vaisiai, žuvis, grūdinės kultūros produktai, jūros gėrybės, liesi pieno produktai, riešutai, tamsus šokoladas ir kiti. Maistą gardinkite nuotaiką gerinančiais prieskoniais: bazilikais, rozmarinais, šalavijais, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, krapais, čiobreliais, vanile, aitriąja paprika, imbieru. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro tyro vandens. Vanduo teikia energijos, slopina streso simptomus.
Atsiminkime seną teisingą posakį: ką valgome - taip ir jaučiamės.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

druskos poreikis zmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
mityba ir miegas
Maistas ir miegas
Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jeigu į verdamas morkas įmesite du gabaliukus cukraus, tai jų skonis bus kaip ką tik išrautų.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Jeigu obuoliai apvyto - panardinkite juos kelioms valandoms į šaltą vandenį.
  • Norint iš citrinos išspausti daugiau sulčių, kelioms minutėms pamerkite į karštą vandenį.
  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.
  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena