patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir depresija

maistas ir depresija Maistas, kurį vartojame, turi įtakos ne tik mūsų bendrai išvaizdai, savijautai, bet ir nuotaikų svyravimams. Nesveikas maistas, neteisinga mityba sukelia neigiamus padarinius mūsų smegenims, kurie sukelia dirglumą ir net depresiją.
Depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, kuriam būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Jos metu sulėtėja mąstymas, judesiai, sutrinka vidaus organų veikla. Pasak medikų, depresija vis labiau įsitvirtina ir užima pirmas vietas tarp kitų ligų.
Nustatyta, kad valgant įvairų maistą ar laikantis dietos, kurios pagrindą sudaro vaisiai, daržovės ir žuvis, galima sumažinti depresijos pavojų. Teigiama, kad kai kurių maisto produktų vartojimas, kuriuose yra antioksidantų, padeda įveikti slogią nuotaiką ir depresiją.
Keletas TOP maisto produktų prieš depresiją.
maistas ir depresija 1 Žuvis – tai vienas iš maisto produktų, kuris suteikia energijos ir pozityvių emocijų. Žuvis turi sveikųjų Omega-3 riebalų, kurie padeda kovoti prieš depresiją. Žuvį reikėtų valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Mokslininkų teigimu, naudinga vartoti ir žuvų taukus, kaip maisto papildus, kurie padeda sumažinti stresą, įveikti liūdesį, nemigą.
Kruopos. Juodieji ar natūralūs ryžiai, grikiai, avižų kruopos ya puikus vaistas prieš blogą nuotaiką. Kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie teigiamai veikia organizmą ir savijautą. Renkantis duoną ar bandeles, patariama rinktis tik pilno grūdo, neskaldytų grūdų kepinius. Per pusryčius suvalgyta porcija košės, suteiks energijos visai dienai ir užtikrins gerą nuotaiką.
Kiaušiniai yra prisotinti vitamino B12, baltymų, geležies, cinko ir seleno. Patiekalai iš kiaušinių padeda žmogui jaustis energingesniam, sumažina riziką susirgti depresija.
Bananai. Bananuose esantis triptofanas skatina „laimės hormonų" išsiskyrimą, padeda išsaugoti gerą nuotaiką, atsikratyti depresijos.
Kopūstai -  yra tikras depresijos priešas, kadangi jame gausu vitamino C. Kopūstai taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Moliūgai yra tikrai galingi depresijos priešai. Juose gausu vitamino B6 ir geležies, kurie padeda cukrų kraujyje paversti gliukoze, o gliukozė yra geros nuotaikos variklis.
Kalakutiena turi nemažai amino rūgšties, vadinamojo triptofano, kuris padeda gaminti laimės hormoną – serotoniną.
Uogos. Mokslininkai nustatė, jog uogos, o ypač vyšnios, yra puikus maistas, padedantis kovoti su bloga nuotaika.
Neteisingai galvojama, jog blogą nuotaiką gali pagerinti saldumynai. Pastarieji, kaip ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai net iki 60 procentų gali padidinti tikimybę, jog galite susirgti depresija.
Atminkite, kad dvasinę savijautą gerina sveikas, natūralus maistas, produktai degina riebalus kuriame neturi stigti polisacharidų, kurie didina laimės hormono serotonino sekreciją, tai: daržovės, vaisiai, žuvis, grūdinės kultūros produktai, jūros gėrybės, liesi pieno produktai, riešutai, tamsus šokoladas ir kiti. Maistą gardinkite nuotaiką gerinančiais prieskoniais: bazilikais, rozmarinais, šalavijais, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, krapais, čiobreliais, vanile, aitriąja paprika, imbieru. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro tyro vandens. Vanduo teikia energijos, slopina streso simptomus.
Atsiminkime seną teisingą posakį: ką valgome - taip ir jaučiamės.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.
druskos poreikis zmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Burokėliai bus minkšti, jeigu apvirtus 10 min. palaikysite po šalto vandens srove, o sultingi ir skanūs - jei virsite nenuluptus ir su šaknelėmis.
  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.
  • Jei tešla limpa prie rankų, patepkite jas aliejumi.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Jeigu obuoliai apvyto - panardinkite juos kelioms valandoms į šaltą vandenį.
  • Senų bulvių tyrė bus skanesnė ir puresnė, jei į ją įdėsite išplaktą kiaušinio baltymą.
  • Likusią svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais ir svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas.
  • Nuluptų burokėlių ir nuskustų morkų nelaikykite atvirame inde, nes suyra vitaminas C.

Naujausi komentarai

Laura
Labai paprastai padaromi, taciau labai nepaprasti ciburekai  Šypsena ypac jei dar idedi meiles prieskonio  Myliu Juokas tikrai visai seimai patiko Šypsena
Natasa
ziauriai skanus. Gaminau 100 kartu... Nerealus Juokas
Muledija
Sudomino pasiūlymas įdėti virtą bulvę. Išbandysiu.
Oksana
Katik isbandziau sita receptuka. Is tikro labai skanus varskeciai gavosi, dar priedo dejau vanilinio cukraus ir truputi kepimo milteliu, tai labai purus gavosi. Aciu uz recepta, seima liko patenkinta.
Zuza
Labai skanus plovas gaunasi pagal si recepta, visada verdu siuo receptu Šypsena Aciu.