patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir depresija

maistas ir depresija Maistas, kurį vartojame, turi įtakos ne tik mūsų bendrai išvaizdai, savijautai, bet ir nuotaikų svyravimams. Nesveikas maistas, neteisinga mityba sukelia neigiamus padarinius mūsų smegenims, kurie sukelia dirglumą ir net depresiją.
Depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, kuriam būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Jos metu sulėtėja mąstymas, judesiai, sutrinka vidaus organų veikla. Pasak medikų, depresija vis labiau įsitvirtina ir užima pirmas vietas tarp kitų ligų.
Nustatyta, kad valgant įvairų maistą ar laikantis dietos, kurios pagrindą sudaro vaisiai, daržovės ir žuvis, galima sumažinti depresijos pavojų. Teigiama, kad kai kurių maisto produktų vartojimas, kuriuose yra antioksidantų, padeda įveikti slogią nuotaiką ir depresiją.
Keletas TOP maisto produktų prieš depresiją.
maistas ir depresija 1 Žuvis – tai vienas iš maisto produktų, kuris suteikia energijos ir pozityvių emocijų. Žuvis turi sveikųjų Omega-3 riebalų, kurie padeda kovoti prieš depresiją. Žuvį reikėtų valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Mokslininkų teigimu, naudinga vartoti ir žuvų taukus, kaip maisto papildus, kurie padeda sumažinti stresą, įveikti liūdesį, nemigą.
Kruopos. Juodieji ar natūralūs ryžiai, grikiai, avižų kruopos ya puikus vaistas prieš blogą nuotaiką. Kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie teigiamai veikia organizmą ir savijautą. Renkantis duoną ar bandeles, patariama rinktis tik pilno grūdo, neskaldytų grūdų kepinius. Per pusryčius suvalgyta porcija košės, suteiks energijos visai dienai ir užtikrins gerą nuotaiką.
Kiaušiniai yra prisotinti vitamino B12, baltymų, geležies, cinko ir seleno. Patiekalai iš kiaušinių padeda žmogui jaustis energingesniam, sumažina riziką susirgti depresija.
Bananai. Bananuose esantis triptofanas skatina „laimės hormonų" išsiskyrimą, padeda išsaugoti gerą nuotaiką, atsikratyti depresijos.
Kopūstai -  yra tikras depresijos priešas, kadangi jame gausu vitamino C. Kopūstai taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Moliūgai yra tikrai galingi depresijos priešai. Juose gausu vitamino B6 ir geležies, kurie padeda cukrų kraujyje paversti gliukoze, o gliukozė yra geros nuotaikos variklis.
Kalakutiena turi nemažai amino rūgšties, vadinamojo triptofano, kuris padeda gaminti laimės hormoną – serotoniną.
Uogos. Mokslininkai nustatė, jog uogos, o ypač vyšnios, yra puikus maistas, padedantis kovoti su bloga nuotaika.
Neteisingai galvojama, jog blogą nuotaiką gali pagerinti saldumynai. Pastarieji, kaip ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai net iki 60 procentų gali padidinti tikimybę, jog galite susirgti depresija.
Atminkite, kad dvasinę savijautą gerina sveikas, natūralus maistas, produktai degina riebalus kuriame neturi stigti polisacharidų, kurie didina laimės hormono serotonino sekreciją, tai: daržovės, vaisiai, žuvis, grūdinės kultūros produktai, jūros gėrybės, liesi pieno produktai, riešutai, tamsus šokoladas ir kiti. Maistą gardinkite nuotaiką gerinančiais prieskoniais: bazilikais, rozmarinais, šalavijais, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, krapais, čiobreliais, vanile, aitriąja paprika, imbieru. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro tyro vandens. Vanduo teikia energijos, slopina streso simptomus.
Atsiminkime seną teisingą posakį: ką valgome - taip ir jaučiamės.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.
mityba ir miegas
Maistas ir miegas
Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego.
sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Virtos bulvės bus skanesnės, jei joms verdant, į vandenį įmesite svogūno galvutę arba keletą skiltelių česnako.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.
  • Kepdami bulves, jas sūdykite tik paskrudusias.
  • Kad bulvės greičiau išvirtų, įdėkite į puodą šaukštą sviesto arba įpilkite šlakelį aliejaus.
  • Nuplautą mėsą gerai nušluostykite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.
  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.

Naujausi komentarai

Danute
Labai skanus receptas pati net stebiuosi, kad tik siandien isbandziau!
Valtraute
Va ka tik skaniai pavalgem šito pyragelio, buvo  labai skanu, tik aš obuoliukus dar paskaninau su cinamonu.
Gedas
Teslos trapumas priklauso nuo daugelio faktoriu: sviesto sumaisymas su miltais, miltu, sviesto kokybe. Darant tesla pirma syki, ir imant pilna porcija miltu, sviesto ir likusiu produktu bus sunku su ja susitvarkyti, nes nera supratimo kokia ji gausis. Savo palengvinimui darau mazesnes porcijas ir torto dydis gaunasi apie 1.8-2.0 kg. teslai imu 250 g. sviesto, apie 300 g. miltu (as naudoju naminius miltus) saukstais tai bus 9 su kaupais sriubiniai saukstai  Šypsena, druskos arbatinis saukstelis, kiausinis isplaktas, ir grietines 200 g. eiga: miltus paskleidziu ant stalo, uzbarstau druska. ant miltu burokine tarka sutarkuoju sviesta. Tada peiliu is po sviesto sumaisau su miltais, kad tolygiai susimaisytu ir bereiketu vargti smulkinant sviesta. Tam skiriu 1-2 min. tada stambesnius sviesto tarkius dar pakapoju peiliu iki sviesto gabalikai lieka apie 3-5 mm dydzio. Sia miltu ir sviesto mase vel iskleidziu nedideliu ratu ir ant virsaus uzpilu puse kiausinio ir grietines. Grietine pries pilant pamaisau, kad butu skystesne. Grietine 30% r. Tuomet peiliu sumaisau si misini iki tokio lygio, kaip sriubai zacirka  Šypsena . laikas 2-4 min. vel paskleidziam antra syki misini ant stalo ir supilam likusi kiausini su grietine. Pakartojam kapojimo eiga, tiksliau maisymo eiga. Laikas 2-4 min. Gaubasi ant stalo miltu, lipniu gumuliuku misinys. Galima butu zaisti kapojimo procesa apie 15 min kol gautumem vienalyte mase, bet as truputi pakeiciau eiga. Suspaudziu sia miltu ir lipniu gabaliuku mase i gumula ir is jo suformuoju nedideli desraini tuomet nuo galo pradedu pjaustyt ta desraini i riekutes. Pradzioje dalis byra dalis jau pjaustosi. Tuo metu peilis aplipineja tesla, bet tam naudoju kita peili nuvalymui. Supjauscius desraini riekutemis, jas vel suspaudziu i gumula, tik ta gumula apsuku 90 laipsniu, kad riekutes matyciau statmenai. Taip procesa pakartoju kokius 4-5 kartus. Tesla turi pjaustytis kaip vienalyte ir vaizdas jos tyri buti kaip marmurines. Jei pamazinsite pjaustymo kieki ir tesla bus nevienalyte bus sunku iskocioti lapus, o kepant ji iskils netolygiai. Tokia tesla daugelis rekomenduoja deti i saldytuva ir palaukti bent pusvalandi. As kai sau darau daugiau gabaleliu tai saldytuvas reikalingas. Bet gaminat sau 1 torta, uztenka si gabaleli padalinti i 6 gabalelius. Teslos turi iseiti apie 750-800 gramu. Gabaliukus dalinu i 120 g dydzio. kas lieka eina i rezervini fonda visada isikepa 7-8 blynai. Geriausius blynus atsirenku 6 o kiti keliauja i trupinius. patyres kelejas taip nezaidzia, jis kepa tiek kiek reikia, bet man nevisada iseina idealus. Pries kocijant blynus ant popieriaus, gausiai miltu pabarstyt reikia tiek is apacios blyno tiek is virsaus. Blyna kocioju 28 cm  tankiai subadau sakute del tolygumo ir kepu 200 laipsniu orkaiteje pagal programa Profi karstas oras. Kiekvienas kepkite pagal savo orkaites galimybes. Lapai gaunasi pakankamai tolygus, geltoni. Yra viena gudrybe, kai nori gauti labai grazu lapa. Kuomet iskociojate lapa, ji vel sulankstykite ir perkociokite dar syki. Bus dar trapesnis ir grazesnis. del kremo negaliu pasakyt ar isties cia senovinis ar ne, bet man jis per sunkus. Yra paprastesnis ir ziauriai skanus, kuris nesukelia riebumo pojucio. Kam reikia galesiu parasyt. Sekmes kepejams!! Mirktelti
Vitalija
Sviesta istirpinti ar tiesiog sutrint?
Veronika
Receptas labai paprastas, ceburekai gavosi puikiai! Skanus ir sultingi, tik tesla truputeli gumine, bet tai skonio nepagadina Mirktelti  Aciu uz peceptuka Šypsena