patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir depresija

maistas ir depresija Maistas, kurį vartojame, turi įtakos ne tik mūsų bendrai išvaizdai, savijautai, bet ir nuotaikų svyravimams. Nesveikas maistas, neteisinga mityba sukelia neigiamus padarinius mūsų smegenims, kurie sukelia dirglumą ir net depresiją.
Depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, kuriam būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Jos metu sulėtėja mąstymas, judesiai, sutrinka vidaus organų veikla. Pasak medikų, depresija vis labiau įsitvirtina ir užima pirmas vietas tarp kitų ligų.
Nustatyta, kad valgant įvairų maistą ar laikantis dietos, kurios pagrindą sudaro vaisiai, daržovės ir žuvis, galima sumažinti depresijos pavojų. Teigiama, kad kai kurių maisto produktų vartojimas, kuriuose yra antioksidantų, padeda įveikti slogią nuotaiką ir depresiją.
Keletas TOP maisto produktų prieš depresiją.
maistas ir depresija 1 Žuvis – tai vienas iš maisto produktų, kuris suteikia energijos ir pozityvių emocijų. Žuvis turi sveikųjų Omega-3 riebalų, kurie padeda kovoti prieš depresiją. Žuvį reikėtų valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Mokslininkų teigimu, naudinga vartoti ir žuvų taukus, kaip maisto papildus, kurie padeda sumažinti stresą, įveikti liūdesį, nemigą.
Kruopos. Juodieji ar natūralūs ryžiai, grikiai, avižų kruopos ya puikus vaistas prieš blogą nuotaiką. Kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie teigiamai veikia organizmą ir savijautą. Renkantis duoną ar bandeles, patariama rinktis tik pilno grūdo, neskaldytų grūdų kepinius. Per pusryčius suvalgyta porcija košės, suteiks energijos visai dienai ir užtikrins gerą nuotaiką.
Kiaušiniai yra prisotinti vitamino B12, baltymų, geležies, cinko ir seleno. Patiekalai iš kiaušinių padeda žmogui jaustis energingesniam, sumažina riziką susirgti depresija.
Bananai. Bananuose esantis triptofanas skatina „laimės hormonų" išsiskyrimą, padeda išsaugoti gerą nuotaiką, atsikratyti depresijos.
Kopūstai -  yra tikras depresijos priešas, kadangi jame gausu vitamino C. Kopūstai taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Moliūgai yra tikrai galingi depresijos priešai. Juose gausu vitamino B6 ir geležies, kurie padeda cukrų kraujyje paversti gliukoze, o gliukozė yra geros nuotaikos variklis.
Kalakutiena turi nemažai amino rūgšties, vadinamojo triptofano, kuris padeda gaminti laimės hormoną – serotoniną.
Uogos. Mokslininkai nustatė, jog uogos, o ypač vyšnios, yra puikus maistas, padedantis kovoti su bloga nuotaika.
Neteisingai galvojama, jog blogą nuotaiką gali pagerinti saldumynai. Pastarieji, kaip ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai net iki 60 procentų gali padidinti tikimybę, jog galite susirgti depresija.
Atminkite, kad dvasinę savijautą gerina sveikas, natūralus maistas, produktai degina riebalus kuriame neturi stigti polisacharidų, kurie didina laimės hormono serotonino sekreciją, tai: daržovės, vaisiai, žuvis, grūdinės kultūros produktai, jūros gėrybės, liesi pieno produktai, riešutai, tamsus šokoladas ir kiti. Maistą gardinkite nuotaiką gerinančiais prieskoniais: bazilikais, rozmarinais, šalavijais, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, krapais, čiobreliais, vanile, aitriąja paprika, imbieru. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro tyro vandens. Vanduo teikia energijos, slopina streso simptomus.
Atsiminkime seną teisingą posakį: ką valgome - taip ir jaučiamės.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
mityba ir miegas
Maistas ir miegas
Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego.
trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jeigu tešloje yra per daug cukraus, tai kepiniai greit paruduoja ir apdega.
  • Jei plakamus baltymus įbersite žiupsnelį kepimo miltelių, putos bus standesnės.
  • Kepami obuoliai ir kriaušės praras mažiau sulčių, jei prieš kepimą palaikysite juos 1-2 min. karštame vandenyje.
  • Kad varškės masė būtų puresnė, įdėkite virtų sugrūstų bulvių, išplaktų kiaušinių trynių arba baltymų.
  • Kepimo skardos turi būti tokio dydžio, kad aplink kepsnį liktų mažiausiai 2 cm laisvos erdvės.
  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Jei norite, kad salotos būtų skanesnės, salotinę patrinkite perpjauta česnako skiltele.

Naujausi komentarai

Rasa
Greitas, gal ir skanus tortukas, bet bandysiu i varske det maziau cukraus, juk jau zefyrai labai saldūs.
Renata
Net seilė nutįso, kaip skanu Šypsena kepsiu brolio gimtadieniui, tada parašysiu, kaip sekėsi. Šypsena
Ieva
Nuostabus kotletukai!!! Vietoj svogunu itarkavau morku ir saliero stiebu - puikiai gavosi, butinai kartosim!
Vireja
Prie mesos patiekalu, prie visokiu kotletu, sniceliu ir t.t. tinka baltas padazas arba pievagrybiu Šypsena
Vėjūnė
Labai patiko receptas, labai skanu. Mirktelti