patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir miegas

mityba ir miegas Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego. Kuo vėliau valgome, tuo daugiau laiko reikia organizmui, kad suvirškintų maistą.

Pagrindinės priežastys, kodėl nesveika prieš miegą prisikimšti skrandį:
- gana sunku užmigti, miegas neramus;
- prabudę jaučiamės pavargę, nepailsėję.
Nors svarbiausias dalykas prieš miegą yra maisto kiekis, bet būtina atkreipti dėmesį ir kaip organizmas įsisavina atskiras maisto produktų grupes. Mėsą organizmas virškina apie  4 valandas, todėl vakarienei reikėtų rinktis lengvesnį maistą. Žuvis mūsų organizme virškinama maždaug 2 val., pieno produktai, kruopos, daržovės, vaisiai - apie 1 valandą.
Išskiriama keletas produktų, kuriuos galima valgyti prieš miegą ir kurie neturės jokios įtakos miego kokybei.mityba ir miegas 1

Bananai. Šiuos vaisius beveik galima laikyti natūraliais migdomaisiais. Bananuose yra ne tik serotonino ir melatonino, bet ir magnio, kuris atpalaiduoja raumenis.

Avižiniai dribsniai. Jie ne tik numalšina alkio jausmą, bet ir padeda užmigti, nes juose yra melatonino, mieguistumą sukeliančių medžiagų.

Linų sėmenys. Arbatinis šaukštelis ant šiltų avižinių dribsnių prieš miegą padeda atsigauti po dienos darbų, stresų, o omega rūgštys pagerina nuotaiką.

Ryžiai. Jie skatina organizmą gaminti serotoniną - geros nuotaikos hormoną, kuris reikalingas, kad išsiskirtų miego hormonas melatoninas.

Kalakutiena. Kalakuto mėsa - geriausias triptofano šaltinis. Triptofanas geriausiai veikia esant tuščiam skrandžiui, o jo poveikį skatina angliavandeniai. Todėl vakare galima suvalgyti sumuštinį su kalakutiena ir grūdėta duona.

Grūdėta duona. Riekelė duonos su medumi ir pienu padeda pasitikti sapnus.

Bulvės. Nedidelis kiekis bulvių padeda neutralizuoti rūgštis ir užtikrina ramesnį miegą.

Baltagūžiai kopūstai. Patariama vakare suvalgyti truputį šviežių, troškintų ar virtų baltagūžių kopūstų,  iš kurių žmogaus organizmas pasisavina mineralinę medžiagą kalcį, kuris atpalaiduojančiai veikia raumenis.

Migdolai. Saujelė migdolų, kuriuose yra mieguistumą sukeliančių medžiagų, be to, juose esantis magnis padeda atpalaiduoja raumenis.

Sezamo sėklos. Sezamo sėklose gausu triptofano, kuris sukelia mieguistumą.

Šiltas pienas. Pieno sudėtyje yra triptofano - aminorūgšties, turinčios raminamųjų savybių, bei kalcio, padedančio pasisavinti triptofaną. Šiltas pienas primena nerūpestingą vaikystę ir jaukumą.

Medus. Į žolelių arbatą ar šiltą pieną galima įdėti truputį medaus. Nedidelis gliukozės kiekis stabdo oreksiną ir slopina neuronų veiklą.

Ramunėlių arbata. Ramunėlės turi silpną migdomąjį poveikį ir veikia kaip natūralus kūno ir sielos relaksantas.

Patariama rinktis vakarienę, turtingą angliavandeniais, mineralinėmis druskomis, vitaminais. Prieš miegą reikėtų vengti energijos teikiančio maisto: saldaus, sūraus, turinčio daug baltymų, bei produktų, kuriuose yra kofeino. Nederėtų piktnaudžiauti prieskoniais, kurie gali suerzinti rėmenį ir sutrikdyti visavertį miegą.

Miegas mūsų gyvenime yra toks pat svarbus, kaip ir maistas. Nuo miego priklauso mūsų sveikata, nuotaika bei saugumas. Miegodamas žmogus pailsi fiziškai ir psichiškai, stabilizuojasi kraujo apykaita, stiprėja atmintis, imuninė sistema, kraujyje sumažėja streso hormono (adrenalino). Tik gerai pailsėjęs žmogus gali būti darbingas ir žvalus.
Valgyti vakare prieš miegą nėra draudžiama, tik svarbu teisingai pasirinkti maisto produktus ir jų kiekį.

Komentarai

2010-06-20
Simona
man maistas miego neveikia, o dabar naujoji tencel naturaaus pluosto patalyne, tai uzliulioja labai greitai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
maistas ir depresija
Maistas ir depresija
Maistas ir depresija. Produktų, gerinančių nuotaiką ir padedančių išvengti ar palengvinti depresiją, sarašas.
trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.
druskos poreikis zmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jautiena greičiau iškeps, jei kepsnį pašlakstysite degtine.
  • Norėdami pagerinti barščių ar kitų patiekalų su burokėliais skonį, pirmiausia juos patroškinkite, o svogūnus bei kitas prieskonines daržoves pakepinkite riebaluose.
  • Atminkite, kad mėsa su kaulu iškepa greičiau negu be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis lengviau patenka į mėsą.
  • Likusią svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais ir svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas.
  • Jei norite iškočioti lipnią bulvių košę, tai kočėlą ir paviršių kur kočiosite, patepkite aliejumi.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Pjaustydami rokforo sūrį, peilį suvilgykite karštu vandeniu.
  • Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės, nes medis sugeria daug vertingų medžiagų.

Naujausi komentarai

Jurida
Aciu labai jums uz recepta, maniskis sake prosta Atas Šypsena Juokas
Algiukas
Apvolioju dziuveseliuose, paskui formuoju. Nededu nei miltu nei krakmolo. Skonis naturalus. Receptas geras.
Rima
Isbandziau, labai skanu gaunasi, aciu uz recepta.
Monika
Skanu. Ši sriuba labai tiršta ir skalsi. Su vyru paėmėm pietų į darbą, tai nereikėjo antro patiekalo, vien sriubos pavalgėm. Sotu.
Laura
Labai skanus agurkurkeliai. Tik as anksciau kai gamindavau marinate nevirdavau agurku o stiklainiuose agurkus uzpildavau ir tada pasterizuodavau. Bet cia dar geriau laiko sutaupymas Šypsena