patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Maistas ir miegas

mityba ir miegas Žmogaus organizme viskas susiję, sveikas maistas - ramus miegas. Daugelis mitybos specialistų nepataria valgyti vėliau kaip 19-20 val., ne tik dėl papildomų kilogramų, bet ir dėl ramaus miego. Kuo vėliau valgome, tuo daugiau laiko reikia organizmui, kad suvirškintų maistą.

Pagrindinės priežastys, kodėl nesveika prieš miegą prisikimšti skrandį:
- gana sunku užmigti, miegas neramus;
- prabudę jaučiamės pavargę, nepailsėję.
Nors svarbiausias dalykas prieš miegą yra maisto kiekis, bet būtina atkreipti dėmesį ir kaip organizmas įsisavina atskiras maisto produktų grupes. Mėsą organizmas virškina apie  4 valandas, todėl vakarienei reikėtų rinktis lengvesnį maistą. Žuvis mūsų organizme virškinama maždaug 2 val., pieno produktai, kruopos, daržovės, vaisiai - apie 1 valandą.
Išskiriama keletas produktų, kuriuos galima valgyti prieš miegą ir kurie neturės jokios įtakos miego kokybei.mityba ir miegas 1

Bananai. Šiuos vaisius beveik galima laikyti natūraliais migdomaisiais. Bananuose yra ne tik serotonino ir melatonino, bet ir magnio, kuris atpalaiduoja raumenis.

Avižiniai dribsniai. Jie ne tik numalšina alkio jausmą, bet ir padeda užmigti, nes juose yra melatonino, mieguistumą sukeliančių medžiagų.

Linų sėmenys. Arbatinis šaukštelis ant šiltų avižinių dribsnių prieš miegą padeda atsigauti po dienos darbų, stresų, o omega rūgštys pagerina nuotaiką.

Ryžiai. Jie skatina organizmą gaminti serotoniną - geros nuotaikos hormoną, kuris reikalingas, kad išsiskirtų miego hormonas melatoninas.

Kalakutiena. Kalakuto mėsa - geriausias triptofano šaltinis. Triptofanas geriausiai veikia esant tuščiam skrandžiui, o jo poveikį skatina angliavandeniai. Todėl vakare galima suvalgyti sumuštinį su kalakutiena ir grūdėta duona.

Grūdėta duona. Riekelė duonos su medumi ir pienu padeda pasitikti sapnus.

Bulvės. Nedidelis kiekis bulvių padeda neutralizuoti rūgštis ir užtikrina ramesnį miegą.

Baltagūžiai kopūstai. Patariama vakare suvalgyti truputį šviežių, troškintų ar virtų baltagūžių kopūstų,  iš kurių žmogaus organizmas pasisavina mineralinę medžiagą kalcį, kuris atpalaiduojančiai veikia raumenis.

Migdolai. Saujelė migdolų, kuriuose yra mieguistumą sukeliančių medžiagų, be to, juose esantis magnis padeda atpalaiduoja raumenis.

Sezamo sėklos. Sezamo sėklose gausu triptofano, kuris sukelia mieguistumą.

Šiltas pienas. Pieno sudėtyje yra triptofano - aminorūgšties, turinčios raminamųjų savybių, bei kalcio, padedančio pasisavinti triptofaną. Šiltas pienas primena nerūpestingą vaikystę ir jaukumą.

Medus. Į žolelių arbatą ar šiltą pieną galima įdėti truputį medaus. Nedidelis gliukozės kiekis stabdo oreksiną ir slopina neuronų veiklą.

Ramunėlių arbata. Ramunėlės turi silpną migdomąjį poveikį ir veikia kaip natūralus kūno ir sielos relaksantas.

Patariama rinktis vakarienę, turtingą angliavandeniais, mineralinėmis druskomis, vitaminais. Prieš miegą reikėtų vengti energijos teikiančio maisto: saldaus, sūraus, turinčio daug baltymų, bei produktų, kuriuose yra kofeino. Nederėtų piktnaudžiauti prieskoniais, kurie gali suerzinti rėmenį ir sutrikdyti visavertį miegą.

Miegas mūsų gyvenime yra toks pat svarbus, kaip ir maistas. Nuo miego priklauso mūsų sveikata, nuotaika bei saugumas. Miegodamas žmogus pailsi fiziškai ir psichiškai, stabilizuojasi kraujo apykaita, stiprėja atmintis, imuninė sistema, kraujyje sumažėja streso hormono (adrenalino). Tik gerai pailsėjęs žmogus gali būti darbingas ir žvalus.
Valgyti vakare prieš miegą nėra draudžiama, tik svarbu teisingai pasirinkti maisto produktus ir jų kiekį.

Komentarai

2010-06-20
Simona
man maistas miego neveikia, o dabar naujoji tencel naturaaus pluosto patalyne, tai uzliulioja labai greitai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
arbata ir arbatzoliu rusys
Arbata ir arbatžolių rūšys
Arbata, arbatos, arbatžolių rūšys, skirtingų arbatų paruošimo būdai.
druskos poreikis zmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
trumpai apie medu
Medus ir jo rūšys
Medus ir jo rūšys. Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Atminkite, kad mėsa su kaulu iškepa greičiau negu be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis lengviau patenka į mėsą.
  • Nuplautą mėsą gerai nušluostykite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Nuluptų burokėlių ir nuskustų morkų nelaikykite atvirame inde, nes suyra vitaminas C.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Virdami burokėlius, vandens nesūdykite, nes jame burokėliai praranda daug vertingų medžiagų ir būna ne tokie skanūs.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Virtos bulvės bus skanesnės, jei joms verdant, į vandenį įmesite svogūno galvutę arba keletą skiltelių česnako.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.