patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Medus ir jo rūšys

trumpai apie medu Medus - vienas natūraliausių maisto produktų, kurio sudėtis per tūkstančius metų praktiškai nepakito. Jame gausu vitaminų ir mineralų - vitamino B6, kalcio, vario, geležies, magnio, niacino, pantoteno rūgšties, fosforo, kalio, riboflavino, natrio, tiamino ir cinko. Dėka aminorūgščių gausos, medus turi didelę įtaką medžiagų apykaitai. Jis - ir natūralus antibiotikas, kuris puikiai susidoroja su įvairiomis ligų bakterijomis
Medus yra sudėtingas produktas. Jame surasta apie 300 įvairių medžiagų ir elementų. Medaus pagrindą sudaro vanduo - 16-21 proc. ir  80 proc. įvairos sausos medžiagos. Daugiausia medus turi angliavandenių, kurių didžiają dalį sudaro lengvai pasisavinama gliukozė apie 34 proc. ir fruktozė apie 40 proc. Gliukozė iš virškinamojo trakto patenka tiesiai į kraują, o fruktozė virsta gliukoze. Šie angliavandeniai, patekę į žmogaus organizmo audinius, tampa pagrindiniu energijos šaltiniu.
Meduje gliukozės ir fruktozės kiekis priklauso nuo to, iš kokių augalų surinktas medus.
Subrendusio medaus cheminė sudėtis iš skirtingų vietovių ir įvairių augalų būna nevienoda.trumpai apie medu 1 Renkantis medų, pirmiausia būtina atkreipti dėmesį į jo rūšį. Dažniausiai pasitaikančios medaus rūšys Lietuvoje:
Liepų medus - vienas iš geriausių, kuris yra skaidrus, bespalvis arba gelsvai žalsvas, truputį aitroko skonio su liepų kvapu. Susikristalizavęs būna kietas ir įgauna gelsvą spalvą. Juo dažniausiai gydomos peršalimo ligos (sloga, angina, faringitas, laringitas, bronchitas).
Rapsų medus - baltas arba šviesiai gelsvas, aromatas vos jaučiamas, greitai kristalizuojasi smulkiais kristalais. Vartojamas padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti, kepenų ligoms gydyti.
Kiaulpienių medus - aukso spalvos, kartoko skonio, labai kvapnus. Rekomenduojamas nuo skausmo, kvėpavimo takų uždegimo, padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti.
Grikių medus - tamsus, rausvas arba beveik rudas, aštraus skonio bei kvapo, turi daugiau geležies bei baltymų. Susikristalizavęs būna minkštas. Grikių medus ypač naudingas turintiems širdies, kraujagyslių ligų (aterosklerozė), mažakraujystę, kraujotakos ar virškinimo sutrikimų. Grikių medų pravartu valgyti po kaulų lūžių: nustatyta, kad jis skatina kaulų audinių regeneraciją.
Dobilų medus - šviesiai geltonas, aromatas vos jaučiamas, švelnaus malonaus skonio. Susikristalizuoja smulkiomis kruopelėmis ir įgauna beveik baltą spalvą. Vartojamas kaip dietinis produktas.
Viržių medus - raudonai rudas, turi viržių kvapą, aštrus, kartokas. Skonio atžvilgiu primena grikių medų. Turi daug mineralinių medžiagų, ilgai nesikristalizuoja. Vartojamas inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligoms gydyti.
Pievų medus - geltonas arba gelsvai rusvos spalvos, malonaus skonio, surinktas iš daugelio augalų žiedų. Jame yra daug aromatinių medžiagų, nemažai B grupės ir C vitaminų. Jis vertingas nusilpusiems ir peršalimo ligoms gydyti.
Lipčiaus medus - tirštokas, tamsus, aštraus skonio, surinktas iš amarų išskyrų. Jame daugiau dekstrinų, mineralinių medžiagų, sacharozės. Ypač daug lipčiuje yra šarminių metalų - kalio ir natrio druskų. Dažniausiai šis medus ilgai nesikristalizuoja.
Tačiau nereikia pamiršti ir to, kad medus gali būti labai stiprus alergenas, todėl prieš vartojant medų pirmiausiai vertėtų pasitarti su gydytoju.
Svarbu atsiminti, kad gydymo ir profilaktikos tikslams reikia vartoti tik kokybišką ir gerai išlaikytą medų. Jis turi būti reikiamos konsistencijos, gero skonio ir kvapo, be pašalinių kvapų. Medų reikia laikyti hermetiškai uždarytame inde sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje. Nereikėtų baimintis, jei medus kristalizuojasi, susicukruoja. Tai tik parodo, kad tai natūralus nekaitintas medus. Nepatartina medaus tirpinti vandens vonelėje ar ant ugnies, nes kaitinamas medus praranda visus vitaminus.
Nors medus ir saldesnis už cukrų, tačiau yra ne toks kaloringas - 100 g medaus turi 300 kalorijų. Tyrimais nustatyta, kad  šaukštelis medaus per pusryčius padeda jaustis sotesniais ir laimingesniais.

Komentarai

Patiko receptas ar straipsnis? Nepatiko? Palikite savo komentarą.

Jūsų vardas *
Jūsų el.paštas (nerodomas viešai)*
Tekstas *
Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
Saugos kodas (skaičiai paveikslėlyje)*
 
 

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai
Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai. Sveikata, darbingumas ir grožis labai priklauso nuo sveikos mitybos ir paties žmogaus pastangų.
maistas ir depresija
Maistas ir depresija
Maistas ir depresija. Produktų, gerinančių nuotaiką ir padedančių išvengti ar palengvinti depresiją, sarašas.
soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
Soja ir jos produktai
druskos poreikis zmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui
Druskos poreikis žmogaus organizmui

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Orkaitėje kepama mėsa bus minkšta, jei prieš dedant ją kepti apšlakstysite romu arba konjaku.
  • Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite šiek tiek citrinos rūgšties.
  • Kepsnio plutelė neatšoks, jei prieš baigiant kepti, šiek tiek padidinsite ugnį.
  • Kad svogūnai ir porai nebūtų tokie aštrūs, juos sudėkite į sietelį ir perpilkite verdančiu vandeniu arba 3 min. palaikykite pasūdytame ir pasaldintame verdančiame vandenyje, paskui nuvarvinkite.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.
  • Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu.

Naujausi komentarai

Olga
Be galo geras receptas. Vertas demesio! Nuo visos seimos 10 balu Šypsena
Edita
Tortas labai skanus,tik biskvitas pagal recepta nesigavo. Labai jau daug miltu. Isejo ne tirstas, o birus. Net dejau maziau miltu, taciau vistiek nesigavo toks koks turetu buti. Tada radau iseiti ir pati kepiau kitoki biskvita pagal Kursenu vyniotinio recepta. Tada tortas gavosi puikus  Mirktelti
Oksana
Ir as pameginau, labai skanius  Šypsena  Myliu
Vida
Šventinę agurkinę verdu būtinai su inkstais. Pastaruosius prieš dedant į bendrą katilą būtinai 3 kartus paverdu kas kart švariame  vandenyje po 10-15 min., kad iš jų išeitų šlapalas (nesibjaurėkite). Po to perpjaunu pusiau ir išimu baltą vidurį. Nuvirtus inkstus tvarkau iš kart kai jie truputį atvėsta. Tada supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu į sriubą kartu su agurkais, ir dar paverdu apie 5-10 min. Aišku, verdant inkstus pasklinda nemalonus kvapas, todėl geriau virtuvės duris laikyti uždarytas ir prasiverti langą.
Juozapota
Darau iš luptų virtų bulvių pusė vidutinio puodo, dedu 2 kiaušinius, 3 didelius nenubrauktus šaukštus baltų miltų, krakmolo nededu. Įdarui - 1 kg gabalas kiaulės kumpio be odos, virtas, sumaltas per didelį sieta mėsmale, per tą pačią mėsmalę permalu žalią svogūną, dedu pipirų, druskos, 1 kiaušinį, 1 didelį šaukštą miltų.