patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogių aliejus

alyvuogiu aliejus Alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai naudojamų augalinių aliejų kulinarijoje, suteikiantis patiekalams ne tik gerą skonį, aromatą, bet yra reikalingas ir labai naudingas žmogaus sveikatai. Alyvuogių aliejuje yra vitaminų A, D , K ir ypač E.

Tyrimais nustatyta, kad alyvuogių aliejus normalizuoja širdies veiklą sergant išemine liga, mažina arterinį kraujospūdį ir turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios sugeba pagerinti širdies raumens aprūpinimą deguonimi.

Alyvuogių aliejus turi lecitino, kuris puikiai veikia nervų sistemą ir kraujodarą. Nuolat vartojant alyvuogių aliejų teigiamai veikiama oda, plaukai, mažinamas kaulų retėjimas, jame esantys natūralūs antioksidantai stiprina galvos smegenų veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesą.

Alyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžių vaisių. Alyvmedžiai auga daugiau negu tūkstantį metų, švelnių žiemų ir karštų vasarų klimato regionuose. Pagrindinės alyvuogių aliejaus tiekėjos yra Ispanija, Graikija ir Italija.

Alyvuogių aliejus, pagamintas skirtingose regionuose, skiriasi savo ypatybėmis. Jas lemia alyvmedžių rūšis, derliaus nuėmimo laikas ir metodas, klimato skirtumai, spaudimo būdai. Visa tai sukuria kiekvienos šalies alyvuogių aliejų savitumą.

Ispaniškas alyvuogių aliejus – geltonai auksinis, kvapus (primena vaisių ir migdolų skonį).
Itališkas alyvuogių aliejus – sodriai žalias, gana aitrus, su žolelių aromatu.
Graikiškas alyvuogių aliejus – žalsvas, stiprus ir kvapus.
Prancūzijos alyvuogių aliejus – blyškus, saldus, vidutiniško stiprumo arba lengvas.
Portugalijos alyvuogių aliejus – auksinis, stiprus, visiškai subrendęs.

Vienas iš alyvuogių vertinimo kriterijų yra rūgštingumas. Tai aliejinės (riebalų) rūgšties kiekis (gramais) 100 gramų alyvuogių aliejaus. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo aliejaus kokybė geresnė – toks aliejus būna pagamintas iš sveikų aukštos kokybės alyvuogių. Alyvuogės spaudžiamos kelis kartus, dėl to priklauso alyvuogių aliejaus kokybė ir yra skirstomas į keletą pagrindinių rūšių.

Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil) – pats vertingiausias aliejus, jo rūgštingumas mažesnis negu 1 %. Šios rūšies aliejus yra ryškios žalios spalvos, kvepia tos rūšies alyvuogėmis, iš kurių yra pagamintas. Šis aliejus naudojamas padažams, užpilams, marinatams ruošti, juo gardinami paruošti patiekalai.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) – jo  rūgštingumas apie 1,5 %, puikaus skonio ir aromato, naudojamas taip pat kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus nepatariama naudoti kepimui, nes įkaitintas iki aukštos temperatūros, praranda savo skonį.

Tyras alyvuogių aliejus (Pure olive oil) gaunamas maišant pirmojo spaudimo aliejų su rafinuotu, jo rūgštingumas virš 3 %, yra šviesesnės spalvos, neturi ryškaus būdingo aromato. Šį aliejų galima naudoti kepimui.

Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną. Alyvuogių aliejų patariama laikyti stikliniame inde, tamsioje vėsioje vietoje, laikant šaldytuve – gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

silke su saulegrazomis ir dziovintomis slyvomis
Silkė su saulėgrąžomis ir džiovintomis slyvomis
Silkė su saulėgrąžomis, džiovintomis slyvomis, kepintais svogūnais ir morkomis.
vistienos kepeneliu pastetas
Vištienos kepenėlių paštetas
Vištienos kepenėlių paštetas su kiaulienos šonine, sviestu, daržovėmis. Pagardintas čiobreliais.
aviziniu dribsniu pyragas su dziovintomis spanguolemis
Avižinių dribsnių pyragas su džiovintomis spanguolėmis
Avižinių dribsnių pyragas su džiovintomis spanguolėmis
sokoladiniai batoneliai su kokosu
Šokoladiniai batonėliai su kokosu
Šokoladiniai, biskvitiniai batonėliai su maskarponės sūriu,kokoso drožlėmis, baltu šokoladu.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Jaučio kepenis prieš gaminimą rekomenduojama pamirkyti piene, tada jos bus minkštesnės ir skanesnės.
  • Nuluptų burokėlių ir nuskustų morkų nelaikykite atvirame inde, nes suyra vitaminas C.
  • Verdant burokėliuose liks daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.
  • Verdama žuvis nesutrupės, jei į vandenį, kuriame ji verda, įpilsite šaukštą acto.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.
  • Kietai virtą kiaušinį lengvai nulupsite, jei tik išvirę tuojau pamerksite į šaltą vandenį.
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Jei tešla limpa prie rankų, patepkite jas aliejumi.

Naujausi komentarai

Karolina
Pirmą kartą bandėm su mama. Aš tik perkišinėjau. Antrą kartą dariau pati viską. Iš pradžių tešla buvo plyštanti, bet pridėjau daugiau miltų ir tada viskas gerai, ir skanu, nesunku. Labai patiko Šypsena Tėčiui gimtadienio proga iškepiau Šypsena niam
Monika
Sveikos, norejau paklausti jusu nuomones, ar man gautusi ceburekas jei vietoj sodos ideciau kepimo milteliu? Gyvenu siuo metu anglijoj ir cia nerandu tokio produkto kaip soda Liūdesys
Sim
Gavosi labai skaniai, stebino skonių įvairovė, tiesiog pasaka Šypsena
Vilma
Nelabai supratau tai kiek is viso miltu, nes i tesla dedasi miltai (nes recepte rasoma dedami miltai su kepim milteliais) o trupiniams atskirai dar stikline ar kaip?
Laima
Kopusta galima mikrobangej pakaitinti. Man paprasciau nei virti galva  Šypsena