patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogių aliejus

alyvuogiu aliejus Alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai naudojamų augalinių aliejų kulinarijoje, suteikiantis patiekalams ne tik gerą skonį, aromatą, bet yra reikalingas ir labai naudingas žmogaus sveikatai. Alyvuogių aliejuje yra vitaminų A, D , K ir ypač E.

Tyrimais nustatyta, kad alyvuogių aliejus normalizuoja širdies veiklą sergant išemine liga, mažina arterinį kraujospūdį ir turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios sugeba pagerinti širdies raumens aprūpinimą deguonimi.

Alyvuogių aliejus turi lecitino, kuris puikiai veikia nervų sistemą ir kraujodarą. Nuolat vartojant alyvuogių aliejų teigiamai veikiama oda, plaukai, mažinamas kaulų retėjimas, jame esantys natūralūs antioksidantai stiprina galvos smegenų veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesą.

Alyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžių vaisių. Alyvmedžiai auga daugiau negu tūkstantį metų, švelnių žiemų ir karštų vasarų klimato regionuose. Pagrindinės alyvuogių aliejaus tiekėjos yra Ispanija, Graikija ir Italija.

Alyvuogių aliejus, pagamintas skirtingose regionuose, skiriasi savo ypatybėmis. Jas lemia alyvmedžių rūšis, derliaus nuėmimo laikas ir metodas, klimato skirtumai, spaudimo būdai. Visa tai sukuria kiekvienos šalies alyvuogių aliejų savitumą.

Ispaniškas alyvuogių aliejus – geltonai auksinis, kvapus (primena vaisių ir migdolų skonį).
Itališkas alyvuogių aliejus – sodriai žalias, gana aitrus, su žolelių aromatu.
Graikiškas alyvuogių aliejus – žalsvas, stiprus ir kvapus.
Prancūzijos alyvuogių aliejus – blyškus, saldus, vidutiniško stiprumo arba lengvas.
Portugalijos alyvuogių aliejus – auksinis, stiprus, visiškai subrendęs.

Vienas iš alyvuogių vertinimo kriterijų yra rūgštingumas. Tai aliejinės (riebalų) rūgšties kiekis (gramais) 100 gramų alyvuogių aliejaus. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo aliejaus kokybė geresnė – toks aliejus būna pagamintas iš sveikų aukštos kokybės alyvuogių. Alyvuogės spaudžiamos kelis kartus, dėl to priklauso alyvuogių aliejaus kokybė ir yra skirstomas į keletą pagrindinių rūšių.

Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil) – pats vertingiausias aliejus, jo rūgštingumas mažesnis negu 1 %. Šios rūšies aliejus yra ryškios žalios spalvos, kvepia tos rūšies alyvuogėmis, iš kurių yra pagamintas. Šis aliejus naudojamas padažams, užpilams, marinatams ruošti, juo gardinami paruošti patiekalai.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) – jo  rūgštingumas apie 1,5 %, puikaus skonio ir aromato, naudojamas taip pat kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus nepatariama naudoti kepimui, nes įkaitintas iki aukštos temperatūros, praranda savo skonį.

Tyras alyvuogių aliejus (Pure olive oil) gaunamas maišant pirmojo spaudimo aliejų su rafinuotu, jo rūgštingumas virš 3 %, yra šviesesnės spalvos, neturi ryškaus būdingo aromato. Šį aliejų galima naudoti kepimui.

Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną. Alyvuogių aliejų patariama laikyti stikliniame inde, tamsioje vėsioje vietoje, laikant šaldytuve – gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

ziediniu kopustu uzkepele su farsu
Žiedinių kopūstų užkepėlė su faršu
Žiedinių kopūstų (kalafiorų) užkepėlė su mėsos faršu. Skanu, greita, paprasta.
morku tortas
Morkų tortas
Morkų tortas. Skanus ir lengvai paruošiamas tortas.
cukinijos su cesnaku ir soju padazu
Cukinijos su česnakų ir sojų padažu
Cukinijos su česnakų ir sojų padažu gali būti patiekiamas kaip lengvas daržovių patiekalas arba kaip garnyras.
lavaso uzkandele su farsu
Lavašo užkandėlė su faršu
Puiki lavašo užkandėlė su faršu. Galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad sultinys būtų skaidrus, jį virkite ant mažos ugnies.
  • Kietai virtą kiaušinį lengvai nulupsite, jei tik išvirę tuojau pamerksite į šaltą vandenį.
  • Daržoves ir žalumynus dėkite į puodą vandeniui užvirus, nes taip išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Nuplautą mėsą gerai nušluostykite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Verdant burokėliuose liks daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.
  • Kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia, šalia jos padėkite obuolio skiltelę.
  • Jeigu varškė labai rūgšti, užpilkite ją šviežiu pienu, išmaišykite ir palikite valandai. Vėliau perkoškite, kad nuvarvėtų pienas ir varškė taps švelni ir skani.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.

Naujausi komentarai

Arturas
Pati skaniausia ir megiamiausi sriuba. Be to ir paruosimas labai paprastas ir lengvas Šypsena
Kamile
labai skanūs ledai, aciu uz receptuką! Myliu  Šypsena
Vida
Labai skanus varsketukai gavosi aciu uz receptuka Mirktelti
Viktorija
Žuvį tik apkepus keptuvėje, bulvės apskrunda greičiau nei iškepa pati žuvis (žuvis viduje liko žalia). Todėl viską dar kepiau orkaitėje. Pats receptas neblogas, patiekalas valgytojams patiko Šypsena
jovita
vegetariškas receptas. Labai skanu Šypsena  Myliu