patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogių aliejus

alyvuogiu aliejus Alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai naudojamų augalinių aliejų kulinarijoje, suteikiantis patiekalams ne tik gerą skonį, aromatą, bet yra reikalingas ir labai naudingas žmogaus sveikatai. Alyvuogių aliejuje yra vitaminų A, D , K ir ypač E.

Tyrimais nustatyta, kad alyvuogių aliejus normalizuoja širdies veiklą sergant išemine liga, mažina arterinį kraujospūdį ir turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios sugeba pagerinti širdies raumens aprūpinimą deguonimi.

Alyvuogių aliejus turi lecitino, kuris puikiai veikia nervų sistemą ir kraujodarą. Nuolat vartojant alyvuogių aliejų teigiamai veikiama oda, plaukai, mažinamas kaulų retėjimas, jame esantys natūralūs antioksidantai stiprina galvos smegenų veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesą.

Alyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžių vaisių. Alyvmedžiai auga daugiau negu tūkstantį metų, švelnių žiemų ir karštų vasarų klimato regionuose. Pagrindinės alyvuogių aliejaus tiekėjos yra Ispanija, Graikija ir Italija.

Alyvuogių aliejus, pagamintas skirtingose regionuose, skiriasi savo ypatybėmis. Jas lemia alyvmedžių rūšis, derliaus nuėmimo laikas ir metodas, klimato skirtumai, spaudimo būdai. Visa tai sukuria kiekvienos šalies alyvuogių aliejų savitumą.

Ispaniškas alyvuogių aliejus – geltonai auksinis, kvapus (primena vaisių ir migdolų skonį).
Itališkas alyvuogių aliejus – sodriai žalias, gana aitrus, su žolelių aromatu.
Graikiškas alyvuogių aliejus – žalsvas, stiprus ir kvapus.
Prancūzijos alyvuogių aliejus – blyškus, saldus, vidutiniško stiprumo arba lengvas.
Portugalijos alyvuogių aliejus – auksinis, stiprus, visiškai subrendęs.

Vienas iš alyvuogių vertinimo kriterijų yra rūgštingumas. Tai aliejinės (riebalų) rūgšties kiekis (gramais) 100 gramų alyvuogių aliejaus. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo aliejaus kokybė geresnė – toks aliejus būna pagamintas iš sveikų aukštos kokybės alyvuogių. Alyvuogės spaudžiamos kelis kartus, dėl to priklauso alyvuogių aliejaus kokybė ir yra skirstomas į keletą pagrindinių rūšių.

Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil) – pats vertingiausias aliejus, jo rūgštingumas mažesnis negu 1 %. Šios rūšies aliejus yra ryškios žalios spalvos, kvepia tos rūšies alyvuogėmis, iš kurių yra pagamintas. Šis aliejus naudojamas padažams, užpilams, marinatams ruošti, juo gardinami paruošti patiekalai.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) – jo  rūgštingumas apie 1,5 %, puikaus skonio ir aromato, naudojamas taip pat kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus nepatariama naudoti kepimui, nes įkaitintas iki aukštos temperatūros, praranda savo skonį.

Tyras alyvuogių aliejus (Pure olive oil) gaunamas maišant pirmojo spaudimo aliejų su rafinuotu, jo rūgštingumas virš 3 %, yra šviesesnės spalvos, neturi ryškaus būdingo aromato. Šį aliejų galima naudoti kepimui.

Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną. Alyvuogių aliejų patariama laikyti stikliniame inde, tamsioje vėsioje vietoje, laikant šaldytuve – gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

troskinti kopustai su mesa
Troškinti kopūstai su mėsa
Troškinti švieži kopūstai su kepintais svogūnais ir kiaulienos sprandine, pagardinti svogūnų laiškais.
makaronu apkepas su farsu
Makaronų apkepas su faršu
Vamzdelio formos makaronų apkepas su faršu ir konservuotų pomidorų sultimis.
silkes uzkandele su kalendra
Silkės užkandėlė su kalendra
Silkės užkandėlė su kalendra. Marinuotos degtinės, cukraus ir pipirų marinate silkės filė sumuštinukai su obuoliais ir kepinta kalendra.
cukiniju uzkandele
Cukinijų užkandėlė
Apkepintų cukinijų užkandėlė su tarkuotu fermentiniu sūriu ir morkomis paskanintomis majonezu ir česnaku.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kuo stambiau supjaustysite daržoves, tuo daugiau vitaminų jose išliks.
  • Jei norite, kad salotos būtų skanesnės, salotinę patrinkite perpjauta česnako skiltele.
  • Kad bulvės greičiau išvirtų, įdėkite į puodą šaukštą sviesto arba įpilkite šlakelį aliejaus.
  • Nuvalytą, nuplautą ir susmulkintą salierą, cikoriją, obuolį, kriaušę ir pievagrybius tuoj pat pašlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Pjaustydami rokforo sūrį, peilį suvilgykite karštu vandeniu.
  • Jeigu obuoliai apvyto - panardinkite juos kelioms valandoms į šaltą vandenį.
  • Orkaitėje kepama mėsa bus minkšta, jei prieš dedant ją kepti apšlakstysite romu arba konjaku.

Naujausi komentarai

Vita
Ačiū už receptą. O ar mėsytė nebūna kieta jeigu iškart dedami rauginti agurkai?
Gitana
Labai skanus tortas. Viskas puikiai pavyko.
patiekalu-receptai.lt
Mėsa iškepa tik nereikia stengtis įdaro įdėti per daug, reikėtų šiek tiek suploti, kad gautusi plokščia, plonesnė forma. Sėkmės.
Lolita
O idaras iskepa? Nebuna zalias? Nes pati tesla aliejuje gan greit tampa traski.
Giedre
Super, visa seimyna patenkinta liko Myliu