patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Alyvuogių aliejus

alyvuogiu aliejus Alyvuogių aliejus yra vienas iš labiausiai naudojamų augalinių aliejų kulinarijoje, suteikiantis patiekalams ne tik gerą skonį, aromatą, bet yra reikalingas ir labai naudingas žmogaus sveikatai. Alyvuogių aliejuje yra vitaminų A, D , K ir ypač E.

Tyrimais nustatyta, kad alyvuogių aliejus normalizuoja širdies veiklą sergant išemine liga, mažina arterinį kraujospūdį ir turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios sugeba pagerinti širdies raumens aprūpinimą deguonimi.

Alyvuogių aliejus turi lecitino, kuris puikiai veikia nervų sistemą ir kraujodarą. Nuolat vartojant alyvuogių aliejų teigiamai veikiama oda, plaukai, mažinamas kaulų retėjimas, jame esantys natūralūs antioksidantai stiprina galvos smegenų veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesą.

Alyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžių vaisių. Alyvmedžiai auga daugiau negu tūkstantį metų, švelnių žiemų ir karštų vasarų klimato regionuose. Pagrindinės alyvuogių aliejaus tiekėjos yra Ispanija, Graikija ir Italija.

Alyvuogių aliejus, pagamintas skirtingose regionuose, skiriasi savo ypatybėmis. Jas lemia alyvmedžių rūšis, derliaus nuėmimo laikas ir metodas, klimato skirtumai, spaudimo būdai. Visa tai sukuria kiekvienos šalies alyvuogių aliejų savitumą.

Ispaniškas alyvuogių aliejus – geltonai auksinis, kvapus (primena vaisių ir migdolų skonį).
Itališkas alyvuogių aliejus – sodriai žalias, gana aitrus, su žolelių aromatu.
Graikiškas alyvuogių aliejus – žalsvas, stiprus ir kvapus.
Prancūzijos alyvuogių aliejus – blyškus, saldus, vidutiniško stiprumo arba lengvas.
Portugalijos alyvuogių aliejus – auksinis, stiprus, visiškai subrendęs.

Vienas iš alyvuogių vertinimo kriterijų yra rūgštingumas. Tai aliejinės (riebalų) rūgšties kiekis (gramais) 100 gramų alyvuogių aliejaus. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo aliejaus kokybė geresnė – toks aliejus būna pagamintas iš sveikų aukštos kokybės alyvuogių. Alyvuogės spaudžiamos kelis kartus, dėl to priklauso alyvuogių aliejaus kokybė ir yra skirstomas į keletą pagrindinių rūšių.

Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil) – pats vertingiausias aliejus, jo rūgštingumas mažesnis negu 1 %. Šios rūšies aliejus yra ryškios žalios spalvos, kvepia tos rūšies alyvuogėmis, iš kurių yra pagamintas. Šis aliejus naudojamas padažams, užpilams, marinatams ruošti, juo gardinami paruošti patiekalai.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) – jo  rūgštingumas apie 1,5 %, puikaus skonio ir aromato, naudojamas taip pat kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus nepatariama naudoti kepimui, nes įkaitintas iki aukštos temperatūros, praranda savo skonį.

Tyras alyvuogių aliejus (Pure olive oil) gaunamas maišant pirmojo spaudimo aliejų su rafinuotu, jo rūgštingumas virš 3 %, yra šviesesnės spalvos, neturi ryškaus būdingo aromato. Šį aliejų galima naudoti kepimui.

Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną. Alyvuogių aliejų patariama laikyti stikliniame inde, tamsioje vėsioje vietoje, laikant šaldytuve – gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

lasisos salotos su sparaginemis pupelemis
Lašišos salotos su šparaginėmis pupelėmis
Virtos lašišos filė salotos su šparaginėmis pupelėmis, vyšniniais pomidorais, paprika, alyvuogėmis ir salotų lapais.
plikyti pyragaiciai su suriu
Plikyti pyragaičiai su sūriu
Lengvi ir skanūs plikyti pyragaičiai su fermentiniu sūriu.
sokoladinis tortas su morengais
Šokoladinis tortas su morengais
Šokoladinis tortas su morengais apibarstytas riešutais.
kokteilis kruvinoji meri
Kokteilis Kruvinoji Meri
Kokteilis Kruvinoji Meri. Alkoholinis kokteilis su degtine, pomidorų sultimis, citrinų sultimis, tabasko padažo, vorčesterio padažo, druskos, pipirų, ledukų.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kad daržovės būtų skanesnės, verdant įberkite žiupsnelį cukraus.
  • Troškindami niekada nesmeikite mėsos šakute ar peiliu, nes pro skylutes ištekės mėsos sultys.
  • Kepami obuoliai ir kriaušės praras mažiau sulčių, jei prieš kepimą palaikysite juos 1-2 min. karštame vandenyje.
  • Jei tešla limpa prie rankų, patepkite jas aliejumi.
  • Kad agurkai ilgiau išsilaikytų švieži, daugiau nei iki pusės panardinkite į vandenį žemyn nuskinta virkštele.
  • Virtos bulvės bus skanesnės, jei joms verdant, į vandenį įmesite svogūno galvutę arba keletą skiltelių česnako.
  • Kad vanilė vienodai pasiskirstytų varškėje, ją ištirpinkite karštame vandenyje (šaltame vandenyje vanilė netirpsta).
  • Jeigu tešloje yra per daug cukraus, tai kepiniai greit paruduoja ir apdega.

Naujausi komentarai

Daiva
Kolege tokius gamina, sake skanus. Einu gamint ir asŠypsena
patiekalu-receptai.lt
Monikai. Arba pyragas nepilnai iškepa, arba per skysta tešla. Pakepkite keletą minučių ilgiau, iškepusį pyragą palikite keletui minučių išjungtoje orkaitėje (neskubekite ištraukti).
Monika
Nuostabus pyragas. Kepiau jau keleta kartu, tik viena problema pas mane - iskyla ir sukrenta  Liūdesys
Julija
Mes kasmet darome taip, tik griezineliai plonesni, bei kartu idedu ir cukinijos, labai skanu.
Martyna
Man patiko pyragas. Neriebus, skanus, lengvai panaudojamos kieme užderėtos slyvos.