Paprikos

paprikos Paprikos yra bulvinių šeimos augalai. Jos užauga iki 60 cm aukščio, turi šakotą stiebą, smailėjančius lapus ir stambius baltus žiedus, išsidėsčiusius šakelių išsišakojimuose. Paprika žydi birželio mėnesį, vaisius veda liepos - lapkričio mėnesį.

Veislių yra daug ir jų vegetacinė trukmė, forma, dydis ir vaisių spalva skiriasi.
Paprikos kilusios iš Pietų Amerikos žemyno, kur buvo auginamos kaip daugiamečiai augalai. Į Europą paprikos atvežtos XV a. keliautojo Kristupo Kolumbo. Paprikos ilgą laiką buvo vartojamos tik kaip egzotiškas prieskonis. Pramoninę reikšmę šios daržovės įgijo nuo praėjusio šimtmečio vidurio. Pagal skonį europiečiai paprikas suskirstė į saldžiąsias ir aštriąsias.
paprikos1

Paprikų vaisiuose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų, ypač kalio (200 mg%), C, B grupės, E vitaminų. Paprikos didžiausias vitamino P šaltinis (300 - 450 mg %). Saldžiosios paprikos vitamino C turi daugiau negu bet kuri kita daržovė (100 g paprikos yra 250 mg vitamino C). Karotino paprikose yra beveik tiek pat kiek morkose.
Daugelio tautų liaudies medicinoje saldžioji paprika nuo seno vartojama kaip natūrali priemonė, stiprinanti arterijas, kapiliarus bei venas. Paprikas patariama valgyti žmonėms sergantiems ateroskleroze, hipotenzija, tromboflebitu, anemija, lėtiniu plaučių uždegimu arba bronchitu, o taip pat spinduline liga, leukoze, infekcinėmis ligomis, medžiagų apykaitos sutrikimų sukeltomis ligomis. Paprikos puikiai reguliuoja kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Saldžiųjų paprikų sultys, lygiomis dalimis sumaišytos su morkų sultimis, ypač naudingos dirbantiesiems ar gyvenantiesiems padidėjusios rizikos zonoje. Salžioji paprika yra puikus dietinis produktas.
Iš paprikų gaminama daugybė skanių patiekalų. Saldžiosios paprikos valgomos žalios, keptos, troškintos ar konservuotos. paprikos2
Aštriosios paprikos vartojamos kaip prieskonis padažams, sriuboms, marinatams, mėsos patiekalams paskaninti, iš jų gaminami pipirų miltelių. Paprikos turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose išsilaiko net ją verdant ar konservuojant. Paprikos puikiai dera su pomidorais, svogūnais, įvairiais žalumynais.

Panašūs receptai

 
Rašyti komentarą
  1. Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
  2. Saugos kodas