Špinatai

spinatai Špinatai – balandinių šeimos augalas, mėsingais švelniais lapais. Manoma, kad jie yra kilę iš Persijos. Dabar jie populiarūs daugelyje šalių, kur yra sveiko maisto mėgėjų. Arabų mokslininkai špinatus vadino "daržovių karaliais".

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių. Maistui tinka nuskinti jauni lapai, kol dar neišaugęs stiebas.spinatai 1 Špinatų lapai valgomi švieži, troškinti, virti, jų dedama į salotas, apkepus, omletus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, juos galima užšaldyti šaldiklyje. Tiršta špinatų masė puikus lietinių ir pyragų įdaras. Prie špinatų tinka įvairūs priedai – kiaušiniai, grietinė, sviestas, ir kt. Špinatus galima raugti žiemai, užpilus druskos tirpalu konservuoti. Konservuotoje špinatų tyrėje gerai išsilaiko vitaminas C ir karotinas.
Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius geriau plėšyti rankomis, nes pjaustomi peiliu jie praranda daug vitamino C. Verdant, špinatuose esantys vitaminai A ir C, nesuyra. Verdant špinatus, jų nereikia ilgai virti, užtenka juos pakaitinti 5 min. Kad išliktų graži spalva, kaitinti reikia atidengtame inde. Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Špinatų lapuose gausu vitaminų C, B1,B2, B3, B6, K, D, E, H, bei labai retai daržovėse pasitaikančių vitaminų P (rutino) ir PP (nikotino rūgšties), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Špinatuose yra nemažai jodo ir lengvai virškinamų baltymų, daugiau jų tik žaliuose žirneliuose ir pupelėse. Reikia nepamiršti, kad špinatuose yra oksalo rūgšties, todėl juos valgant reikia gerti daugiau pieno, valgyti varškės, sūrio, grietinės. Dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, špinatų nepatartina valgyti kasdien arba didelio kiekio iš karto.
Dėl didelio kiekio vitaminų ir baltymų, špinatai tinka vaikų ir dietinei mitybai. 100 g špinatų yra tik 21 kcal. Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme. Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige, taip pat sergantiems inkstų ligomis, podagra bei vyresnio amžiaus žmonėmis. 
Špinatų patiekalus patartina valgyti tik šviežius, laikyti šaltai, nepaliekant jų kitai dienai. Šiltai laikant špinatus, per 24-48 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Panašūs receptai

 
Rašyti komentarą
  1. Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
  2. Saugos kodas