Cukinija

cukinija Cukinija - žolinis augalas su šliaužiojančiu stiebu, dideliais, šiurkščiais lapais. Žiedai - dideli, geltoni. Vaisiai pailgi, dideli, tamsiai žalios ar geltonos spalvos, balsvu minkštimu, kurio viduryje susitelkusios mažos, minkštos valgomos sėklos.  Jaunos cukinijos yra saldžiausios ir jų minkštimas yra puriausias.

Cukinija atkeliavo nuo Viduržiemio jūros krantų. Cukinijų daug auginama Vakarų Europoje, JAV ir Kanadoje.cukinija 1 Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.
cukinija 2 Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, “suriša” riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.
Cukinija - puikus salotų ir troškintų daržovių komponentas. Skaniausios jaunos cukinijos (20 – 30 cm ilgio), kurių nereikia lupti, o tik švariai nuplauti. Jų žievelėje yra daug karotino ir magnio. Įdaryti ir konservuoti galima ir labiau subrendusias cukinijas, bet jas būtina nulupti ir pašalinti sėklas su jas gaubiančiu minkštimu. Dažniausiai cukinijos verdamos garuose, troškinamos, įdaromos ir kepamos orkaitėje. Cukinija yra švelnaus skonio daržovė, todėl nederėtų pernelyg ilgai troškinti ir dėti daug prieskonių. Maistui galima naudoti ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, apvoliojami tešloje ir iškepami. Iš cukinijų galima pasigaminti įvairiausių patiekalų nuo garnyro iki deserto.
Cukinija – bene vienintelė daržovė, kurią galima valgyti be apribojimų. Ji tinka visiems – sveikiems ir ligoniams, vaikams ir seneliams.

Panašūs receptai

 
Rašyti komentarą
  1. Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
  2. Saugos kodas