Raudonėliai (Oreganas)

raudoneliai Raudonėliai (Oreganas) - kilę iš Pietų Europos ir paplitę visoje Europoje, Kaukaze, Tolimuosiuose Rytuose, Vakarų Sibire, Vidurinėje Azijoje. Lietuvoje auga sausose pievose ir saulėtuose šlaituose, pamiškėse, kaip prieskoniniai augalai auginami soduose ir daržuose.

Raudonėliai - daugiamečiai 30-80 cm aukščio žoliniai augalai. Jų stiebas status, beveik visai apvalus, šakotas, dažniausiai rausvas. Lapai priešiniai, pailgai kiaušiniški, kotuoti, šiek tiek dantyti, su eterinio aliejaus liaukutėmis.  Smulkūs rausvai violetiniai žiedai susitelkę stiebo viršūnėje į skėtiškas šluoteles. Žydi birželio-rugpjūčio mėnesiais, vaisiai (riešutėliai) subręsta rugsėjo pabaigoje- spalio pradžioje.
raudoneliai1 Raudonėliai sukaupia savyje nemažai vitamino C, rauginių bei karčiųjų medžiagų, eterinių aliejų. Jie turi įvairių antioksidantų, todėl pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Jų nuoviras gali būti naudojamas kosuliui lengvinti bei žaizdoms dezinfekuoti, tinka aromatinėms vonioms, sausiems ir drėgniems kompresams nuo sąnarių ligų. Manoma, kad šis augalas turi antispazminių ir raminamųjų savybių. Raudonėliai gerai veikia sutrikusią centrinės nervų sistemos funkciją, gydo nemigą, nervinę įtampą, žarnyno spazmus, vidurių užkietėjimą, gerina apetitą, reguliuoja virškinimą. Raudonėliai gerai valo kraują ir jų arbata vartojama kaip priešvėžinis vaistas.
Jau nuo seno žinoma, kad raudonėliai yra puikus prieskonis. Vartojama viršutinė stiebo dalis su lapais ir žiedais. Jų aromatas malonus, švelnus, šiek tiek primena mairūnus ir čiobrelius. Raudonėliais paskaninami sultiniai, padažai, jūros gėrybės,  kiauliena, jautiena, laukinių paukščių mėsa Jie tinka sriuboms, žuvies ir kiaušinių patiekalams paskaninti, jų dedama į picas ir makaronų patiekalus. Raudonėliai ypač tinka raugiant agurkus, marinuojant ryškesnio aromato neturinčias cukinijas bei patisonus, konservuojant pomidorus, paprikas.. Kaip ir bazilikais, raudonėliais galima aromatizuoti actą bei aliejų. Raudonėlių lapais aromatizuojama gira bei alkoholiniai gėrimai. Raudonėliai puikiai dera su alyvuogėmis ir kaparėliais. Raudonėlius dažnai ir daug kur vartoja Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir Meksikos virėjai.

Panašūs receptai

 
Rašyti komentarą
  1. Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
  2. Saugos kodas