Krapai

krapai Paprastasis krapas – salierinių šeimos vienametis arba dvimetis žolinis augalas, mažai šakotu apie 1 -1,5 m aukščio stiebu ir suskaidytais skiautelėmis lapais. Augalas turi malonų specifinį kvapą. Krapuose yra daug eterinio aliejaus, vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies.

Šviežių krapo lapų tradiciškai dedama į salotas, mišraines, bulves, daržovių sriubas, mėsos bei žuvies patiekalus.krapai 1

Krapų stiebų dedama raugiant agurkus, pomidorus ir kitas daržoves, o žalių sėklų – į duonos gaminius, sausainius, arbatą, actą, marinatus. Krapų eterinis aliejus vartojamas konditerijos, konservų, likerių, degtinės pramonėje bei parfumerijoje. Ilgesniam laikymui ir vartojimui krapai džiovinami, sūdomi, šaldomi. Tinkamai išdžiovinti krapai nepraranda nei savo spalvos, nei savybių.
Liaudies medicinoje krapai vartojami žarnyne vykstantiems puvimo bei rūgimo procesams slopinti, pilvo skausmams malšinti, viduriavimui, skrandžio veiklos sutrikimams bei šlapimo pūslės uždegimui gydyti. Krapuose esančios veikliosios medžiagos žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą.

Panašūs receptai

 
Rašyti komentarą
  1. Šypsena Juokas Liudesys Mirktelti Myliu Nelaiko nervai Nesamone
  2. Saugos kodas