patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Burokėliai

burokeliai Burokėliai - vienos populiariausių mūsų vartojamų daržovių. Šių daržovių maistinė ir gydomoji galia buvo pripažinta dar Romos imperijos laikais. Raudonieji burokėliai kilę iš laukinio buroko, kuris ir dabar dar auga Viduržemio, Juodosios ir Kaspijos jūros pakraščiuose, taip pat Indijoje ir Kinijoje.

Viduramžiais burokėliai plačiai paplito. Burokėlių lapkočiai tvirti, statmeni, lapai dideli, vešlūs, žali su raudonomis gyslomis, šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudoni. Maistui vartojami šakniavaisiai, taip pat švieži lapkočiai ir lapai.burokeliai 2

Burokėliuose yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, gausu mikroelementų ir vitaminų. Juose yra betaino ir folinės rūgšties, kurie mažina cholesterino kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Bene daugiausiai iš visų daržovių turėdami jodo, burokėliai tinka sergantiems skydliaukės ligomis. Šviežių burokėlių sultis patariama gerti organizmo stiprinimui. Burokėlius galima vartoti kaip dietinį produktą, sergant kepenų ligomis. Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Liaudies medicinoje nuo padidėjusio kraujospūdžio ir kaip raminantis vaistas geriamos burokėlių sultys, sumaišytos pusiau su medumi. Tačiau sergantiems širdies vainikinių arterijų ateroskleroze šviežių burokėlių vartoti nepatartina.
Maistui geriausiai tinka vidutinio dydžio, ryškios spalvos šakniavaisiai, be sumedėjusių audinių. Nuplauti sveiki burokėliai užpilami šaltu vandeniu ir verdami, kol pusiau suminkštėja. Tuomet atvėsinami po šalto vandens srove. Graži, raudona spalva išlieka, kai verdant parūgštinama bet kokia valgomąja rūgštimi arba įdedama rūgščių obuolių, svarainių, kaukazinių slyvaičių, spanguolių arba jų sulčių. Iš virtų burokėlių gaminami įvairiausi patiekalai: barščiai, šaltibarščiai, mišrainės, užkandžiai. Burokėliai puikiai dera su visomis daržovėmis, sūriu, džiovintais vaisiais, riešutais, česnakais, varške, ryžiais. Iš sunokusių ir sultingų burokėlių galima pagaminti gražią želę, panaudoti ruošiant žuvį drebučiuose. Burokėliai rauginami, marinuojami, konservuojami su obuolių, svarainių, juodųjų serbentų sultimis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

kalakutienos kotletai su suriu
Kalakutienos kotletai su sūriu
Kalakutienos kotletai su pomidorų griežinėliais ir lydytu sūriu.
farsiruoti pomidorai
Farširuoti pomidorai
Farširuoti pomidorai. Pomidorai farširuoti kiaulienos ir jautienos mėsos faršu.
kokteilis prancuziskas bucinys
Kokteilis "Prancūziškas bučinys"
Nealkoholinis kokteilis "Prancūziškas bučinys".
vyniotinis su zuvimi ir zalumynais
Vyniotinis su žuvimi ir žalumynais
Vyniotinis su žuvimi ir žalumynais. Puikus, lengvai paruošiamas šaltas užkandis su žuvimi.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Žiedinių kopūstų nelaikykite šviesoje – jie labai greitai pilkėja ir genda.
  • Kad verdamos spurgos ar pyragėliai sugertų mažiau riebalų, įpilkite į tešlą šaukštą spirito.
  • Jei norite pašildyti vakar keptą mėsą, pašlakstykite ją keliais šaukštais šalto vandens ir apkepkite įkaitintuose riebaluose.
  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Kad vanilė vienodai pasiskirstytų varškėje, ją ištirpinkite karštame vandenyje (šaltame vandenyje vanilė netirpsta).
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Kad kepamas kalakutas iš visų pusių vienodai iškeptų, o iškepęs gražiai atrodytų, paukščio kojas ir sparnus prieš kepant pritvirtinkite prie kūno.
  • Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.

Naujausi komentarai

Virginija
Siandien gaminau čeburėkus pagal šį receptą, aciu jums, be galo skanus!!!!
Dana
Geras receptas - pyragas labai skanus. Dejau maziau cukraus, skonis tapo gaivesnis. Aciu
Simona
Skanus tortas taciau uztrunka ji pagaminti. Pertepimo kremo galetu buti truputi daugiau. Myliu
Milda
Labai skanu. Verta pabandyti. Siūličiau didinti porcijas. Šypsena
Aistė
Labai geras receptas. Paprikos nuostabaus skonio, visi namiskiai giria.Šypsena