patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Burokėliai

burokeliai Burokėliai - vienos populiariausių mūsų vartojamų daržovių. Šių daržovių maistinė ir gydomoji galia buvo pripažinta dar Romos imperijos laikais. Raudonieji burokėliai kilę iš laukinio buroko, kuris ir dabar dar auga Viduržemio, Juodosios ir Kaspijos jūros pakraščiuose, taip pat Indijoje ir Kinijoje.

Viduramžiais burokėliai plačiai paplito. Burokėlių lapkočiai tvirti, statmeni, lapai dideli, vešlūs, žali su raudonomis gyslomis, šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudoni. Maistui vartojami šakniavaisiai, taip pat švieži lapkočiai ir lapai.burokeliai 2

Burokėliuose yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, gausu mikroelementų ir vitaminų. Juose yra betaino ir folinės rūgšties, kurie mažina cholesterino kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Bene daugiausiai iš visų daržovių turėdami jodo, burokėliai tinka sergantiems skydliaukės ligomis. Šviežių burokėlių sultis patariama gerti organizmo stiprinimui. Burokėlius galima vartoti kaip dietinį produktą, sergant kepenų ligomis. Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Liaudies medicinoje nuo padidėjusio kraujospūdžio ir kaip raminantis vaistas geriamos burokėlių sultys, sumaišytos pusiau su medumi. Tačiau sergantiems širdies vainikinių arterijų ateroskleroze šviežių burokėlių vartoti nepatartina.
Maistui geriausiai tinka vidutinio dydžio, ryškios spalvos šakniavaisiai, be sumedėjusių audinių. Nuplauti sveiki burokėliai užpilami šaltu vandeniu ir verdami, kol pusiau suminkštėja. Tuomet atvėsinami po šalto vandens srove. Graži, raudona spalva išlieka, kai verdant parūgštinama bet kokia valgomąja rūgštimi arba įdedama rūgščių obuolių, svarainių, kaukazinių slyvaičių, spanguolių arba jų sulčių. Iš virtų burokėlių gaminami įvairiausi patiekalai: barščiai, šaltibarščiai, mišrainės, užkandžiai. Burokėliai puikiai dera su visomis daržovėmis, sūriu, džiovintais vaisiais, riešutais, česnakais, varške, ryžiais. Iš sunokusių ir sultingų burokėlių galima pagaminti gražią želę, panaudoti ruošiant žuvį drebučiuose. Burokėliai rauginami, marinuojami, konservuojami su obuolių, svarainių, juodųjų serbentų sultimis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

omletas su kumpiu ir grybais
Omletas su kumpiu ir grybais
Kiaušinių omletas su kumpiu, grybais, daržovėmis bei žalumynais.
idaryti kalmarai
Įdaryti kalmarai
Įdaryti kalmarai. Kalmarai įdaryti pievagrybiais, svogūnu, smulkintais kalmarais, dziuvesėliais, petražolėmis bei patroškinti sultinyje su česnakais ir pomidorais.
uzkepti baklazanai su pomidorais ir suriu
Užkepti baklažanai su pomidorais ir sūriu
Orkaitėje kepti baklažanai sluoksniuoti pomidorų ir sūrio griežinėliais.
sokoladiniai keksiukai
Šokoladiniai keksiukai
Šokoladiniai keksiukai

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltuose.
  • Verdant burokėlius, į vandenį įmeskite duonos plutelę - ji sugers nemalonų kvapą, atsirandantį burokėliams beverdant.
  • Prieš virinant pieną, puodo šonus patepkite sviestu, tuomet pienas neišbėgs.
  • Silkė bus skanesnė, sultingesnė, jei ją pamirkysite piene arba šaltoje stiprioje arbatoje.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Verdant burokėliuose liks daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.
  • Jei norite, kad salotos būtų skanesnės, salotinę patrinkite perpjauta česnako skiltele.
  • Kad razinos vienodai pasiskirsytų tešloje, prieš dedant jas į tešlą pabarstykite miltais.

Naujausi komentarai

V.S
Ir greitai ir skanu, butent tai ko ieskojau Šypsena
Sandra
Kepu nepirma karta. Seimos megstamiausias. O tesla as kocioju ant kepimo popieriaus tai labai lengva perkelti Šypsena
Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.