patiekalu-receptai.lt - patiekalai, maisto patiekalų receptai su nuotraukomis, patiekalų ingredientai, sudėtinės dalys, aprašymai, naujausi patiekalų receptai.

Burokėliai

burokeliai Burokėliai - vienos populiariausių mūsų vartojamų daržovių. Šių daržovių maistinė ir gydomoji galia buvo pripažinta dar Romos imperijos laikais. Raudonieji burokėliai kilę iš laukinio buroko, kuris ir dabar dar auga Viduržemio, Juodosios ir Kaspijos jūros pakraščiuose, taip pat Indijoje ir Kinijoje.

Viduramžiais burokėliai plačiai paplito. Burokėlių lapkočiai tvirti, statmeni, lapai dideli, vešlūs, žali su raudonomis gyslomis, šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudoni. Maistui vartojami šakniavaisiai, taip pat švieži lapkočiai ir lapai.burokeliai 2

Burokėliuose yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, gausu mikroelementų ir vitaminų. Juose yra betaino ir folinės rūgšties, kurie mažina cholesterino kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Bene daugiausiai iš visų daržovių turėdami jodo, burokėliai tinka sergantiems skydliaukės ligomis. Šviežių burokėlių sultis patariama gerti organizmo stiprinimui. Burokėlius galima vartoti kaip dietinį produktą, sergant kepenų ligomis. Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Liaudies medicinoje nuo padidėjusio kraujospūdžio ir kaip raminantis vaistas geriamos burokėlių sultys, sumaišytos pusiau su medumi. Tačiau sergantiems širdies vainikinių arterijų ateroskleroze šviežių burokėlių vartoti nepatartina.
Maistui geriausiai tinka vidutinio dydžio, ryškios spalvos šakniavaisiai, be sumedėjusių audinių. Nuplauti sveiki burokėliai užpilami šaltu vandeniu ir verdami, kol pusiau suminkštėja. Tuomet atvėsinami po šalto vandens srove. Graži, raudona spalva išlieka, kai verdant parūgštinama bet kokia valgomąja rūgštimi arba įdedama rūgščių obuolių, svarainių, kaukazinių slyvaičių, spanguolių arba jų sulčių. Iš virtų burokėlių gaminami įvairiausi patiekalai: barščiai, šaltibarščiai, mišrainės, užkandžiai. Burokėliai puikiai dera su visomis daržovėmis, sūriu, džiovintais vaisiais, riešutais, česnakais, varške, ryžiais. Iš sunokusių ir sultingų burokėlių galima pagaminti gražią želę, panaudoti ruošiant žuvį drebučiuose. Burokėliai rauginami, marinuojami, konservuojami su obuolių, svarainių, juodųjų serbentų sultimis.

Atsitiktiniai receptai su nuotraukomis

morku salotos
Morkų salotos su razinomis
Morkų salotos. Tarkuotų morkų ir obuolių salotos su razinomis, smulkintais riešutais ir medumi.
spageti su rikotos suriu ir spinatais
Spageti su rikotos sūriu ir špinatais
Spageti makaronai su rikotos sūriu, špinatais, svogūnu, čili pipiru, česnaku, džiovintais pomidorais, graikiškais riešutais.
vistienos krutinele su parmezanu
Vištienos krūtinėlė su parmezanu
Orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė su parmezanu, česnaku, džiuvesėliais. Receptas su nuotraukomis.
kepta lasisa
Kepta lašiša
Kepta lašiša. Ant grotelių orkaitėje kepta lašiša pamarinuota citrinos sultyse su krapais.

Ekstra nuorodos

Populiariausi receptai su nuotraukomis

Verta žinoti

  • Verdant burokėliuose liks daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.
  • Prieskonius – romą, vanilę, tarkuotas apelsino ar citrinos žieveles – į tešlą dėkite tik tuomet, kai į ją sudėti visi kiti produktai.
  • Pertrinta daržovių sriuba bus skanesnė, jeigu, baigiant jai virti, įpilsite grietinėlės arba įdėsite sviesto.
  • Mišrainėms, didžkukuliams, apkepams, plokštainiams labiausiai tinka su lupenomis virtos bulvės.
  • Žiediniai kopūstai bus itin skanūs, jei juos troškinsite piene.
  • Kad kepami vafliai būtų traškūs, vietoj pusės dalies pieno į tešlą įpilkite gazuoto mineralinio vandens.
  • Fermentinį sūrį lengviau sutarkuosite,jei trintuvę patepsite aliejumi.
  • Likusią svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais ir svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas.

Naujausi komentarai

Sandra
Labai ačiū už receptą, kvepia visi namai. Kadangi aš labai mėgstu aguonas dėjau daugiau, visa kitą pagal receptą. Labai patiko, kad receptas labai paprastas ir greitas, nereikia ilgai terliotis Šypsena Myliu
Jolanta
Ir man patiko, jau produktus susiruosiau neuzilgo eisiu ruosti Šypsena
Oliveris
Tasty. Mirktelti Šypsena 10balu.
Vitalija
Nuostabus receptas is pirmo karto gavosi geras tortas. Dabar visada kepu. Myliu
Natalija
Žiauriai skani aštri indiška sriuba,  siūlau visiem pabandyti tai. Myliu