Mums reikės:
Tešlai:
✓
2-3 valg. šaukštų cukraus
✓
2 kiaušinių trynių
✓
žiupsnelio druskos
Įdarui:
✓
500 g šviežių arba šaldytų mėlynių
✓
2 valg. šaukštų krakmolo
Apibarstymui:
✓
2 valg. šaukštų cukraus pudros
Gaminame.
Mėlynių pyragasĮ persijotus miltus sudedamas gabaliukais pjaustytas sviestas ir pirštų galiukais ištrinamas su miltais. Viduryje padaroma duobutė, sudedamas cukrus, 1 trynys, žiupsnelis druskos ir įpilama 2 šaukštai šalto vandens. Rankomis išminkoma tešla iki vientisos minkštos masės. Tešla suvyniojama į maistinę plėvelę ir 30 min. padedama į šaldytuvą. Mėlynės sumaišomos su cukrumi ir paliekamos kambario temperatūroje apie 20 min. Jei naudojamos šaldytos mėlynės, jos turi pilnai atšilti.
Stalviršis pabarstomas miltais ir iškočiojamas plonas, apvalus tešlos lakštas. Kepimo forma patepama sviestu. Kepimo formos dugnas ir kraštai išklojami tešla. Tešlos likučiai plonai iškočiojami ir supjaustomi siauromis juostelėmis.
Mėlynės ir išsiskyrusios sultys sumaišomos su krakmolu ir supilamos ant tešlos. Ant viršaus išdėliojamos tešlos juostelės, prispaudžiami kraštai ir patepama išplaktu kiaušinio tryniu. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 180 laipsnių temperatūroje apie 30 min. Iškepęs mėlynių pyragas paliekamas pravėsti kepimo formoje.
Mėlynių pyragas išimamas iš kepimo formos, pabarstomas cukraus pudra ir patiekiamas. Skanaus.