Cukriniams apelsinams:
2 apelsinų
250 g cukraus
250 ml vandens
Apelsinai nuplaunami ir nusausinami. Vienas apelsinas (su žievele) supjaustomas griežinėliais, kitas nulupamas ir išskaidomas sklitelėmis. Į puodą supilamas vanduo, cukrus, sudedami apelsinai ir paverdama ant silpnos ugnies 15 min. Apelsino griežinėliai ištraukiami iš sirupo ir sudedami ant lėkštutės. Likusios apelsinų skiltelės ir 75 ml sirupo sutrinama blenderiu. Likęs sirupas bus reikalingas biskvito sudrėkinimui.
Biskvitui: kiaušiniai gerai išplakami su cukrumi ir žiupsneliu druskos (iki baltumo). Atsargiai maišant sudedama apelsinų piurė. Miltai sumaišomi su kepimo milteliais, aguonomis, maltais migdolais ir nuolat maišant palaipsniui supilami į kiaušinių ir apelsinų masę.
Į apvalią kepimo formą (22 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi, išdėliojami cukriniai apelsinų griežinėliai ir supilama biskvito tešla. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 180 laipsnių temperatūroje apie 40 min. Ar biskvitas iškepęs galima patikrinti mediniu smeigtuku. Jei įbestas smeigtukas neapsivelia tešla - biskvitas iškepęs. Iškepęs biskvitas išimamas iš kepimo formos, apverčiamas ir atvėsinamas.
Apelsininiam kremui: 3 kiaušiniai ir 2 tryniai gerai išplakami. Išspaudžiamos sultys iš apelsino ir citrinos. Sultys supilamos į puodą, sudedamas sviestas, įpilama 70 g cukrus ir pakaitinama iki užvirimo. Plona srovele, nuolat maišant supilama į kiaušinių masę. Dubuo statomas į karšto vandens vonelę ir nuolat maišant, kaitinama, kol masė sutirštėja. Sutirštėjusi masė paliekama atvėsti. Grietinėlė su likusiu cukrumi išplakama iki standumo ir atsargiai sumaišoma su atvėsusiu apelsininiu kremu.
Biskvitas perpjaunamas horizontaliai, gaunami 3 lakštai. Du lakštai sudrėkinami sirupu ir pertepami apelsininiu kremu. Uždedamas viršutinis biskvito lakštas su apelsino griežinėliais ir taip pat sudrėkinamas sirupu.
Papuošimui:
50 g migdolų plokštelių
Torto šonai aptepami apelsininiu kremu ir apibarstomi pakepintomis migdolų plokštelėmis.
Apelsininis tortas su aguonomis dedamas į šaldytuvą ir paliekamas 6-8 val., kad kremas įsigertų į lakštus. Skanaus.